"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kısa kısa ibadet soruları

Süleyman KÖSMENE
19 Nisan 2016, Salı

Türkmenistan/Aşkabat’tan Emir Kuloğlu: Bizim bazı hocalarımız pusula ile kıble tayını caiz değil, çünkü fıkıh kitaplarında bunun delili yok ve bu bizim eski imamlarımızın tayın ettiği kıble yönünden (25-30° derece) çok sapıyor, dolayısıyla pusula ile yapılan camilerde namaz kılmak caiz değil ve pusula kıbleyi tam gösteriyorsa bile biz eski ulemalarımızın hilafına gitmeyiz diyorlar. Bu konuda ne tavsiye edersiniz?

Bulunduğunuz memlekette kıble tayini konusunda sorumlu birimler vardır. Bu birimler birçok yöntemle kıbleyi isabetli biçimde tayin ederler. Öncelikle böyle bir sorumlu birim kıblemizi tayin etmişse bu konuda vesvese yapmamıza gerek yoktur. Bununla beraber, şüphemiz varsa, kıble tayinini pusula ile yapabileceğimiz gibi, başka yöntemlerle de yapabiliriz. Ve birkaç yöntemi birbiri ile teyit edebiliriz.  

Ancak pusula ile yapılan camilerde namaz kılmak caiz değil gibi bir ifade maksadı aşıyor. Bunun yerine şöyle söylenebilir: Camiin kıblesi konusunda yalnız pusulaya güvenip yola çıkmamalıdır. Pusulanın manyetik alana göre belirli derecelerde sapma gösterme durumunu dikkate almalı ve başka yöntemlerle de kıble tayini yapılmalıdır. 

Bilinen başlıca kıble tayin etme yöntemleri:

1-Pusula ile.

2-Güneş ile. Güneş doğudan doğar, batıdan batar. Sabahleyin güneşe yüzümüzü döndüğümüzde doğuya dönmüş oluruz. Bu durumda güney sağımızda kalır.

3-Kıble saati ile. Bulunduğumuz şehrin kıble saatini takvimlerden öğrenebiliriz. Kıble saatinde yüzümüzü güneşe döndüğümüzde güneye ve kıbleye dönmüş oluruz. 

4-Dünya Kıble Gününde güneşe dönerek kıblemizi doğrulayabiliriz. Şöyle ki: Güneş yılda iki defa tam Kâbe’nin üzerinde bulunur. 28 Mayıs’ta Türkiye saati ile 12. 18’de; ve16 Temmuz’da Türkiye saati ile 12.26’da güneş tam Kâbe’nin üzerindedir. Bu saatlerde güneşe yüzümüzü döndüğümüzde kıble’ye dönmüş oluruz. 

5-Bazı ağaçlar kuzey rüzgârının etkisiyle güneye doğru eğiktirler. 

6-Karıncalar yuvalarını yaparken kuzey tarafına fazlaca toprak yığarlar. 

7-Kutup yıldızı tam kuzeyde bulunur ve öteki yıldızlardan parlaklığıyla tanınır. 

Bu yöntemlerin her birisi değişmeyen ve sapması da olmayan yöntemlerdir. Pusulayı ve birbirini teyit etmek için kullanılabilir. 

İKİNCİ DEFA KILINAN NAMAZIN HÜKMÜ

Kocaeli Derince’den Muhsin Bey: Farz namazını tek kılan bir kimse daha sonra aynı namaz için bir cemaate imam olabilir mi? Tek kıldığı mı yoksa cemaate kıldırdığı namaz mı nafile olur? Cemaate kıldırdığı namaz nafile oluyorsa, kendi namazıyla birlikte cemaatin namazı da mı nafile olur; o zaman da cemaatin farz namazı eda edilmemiş olur diye aklıma geliyor.

Tek başına her hangi bir vakit namazının farzını kılan bir kimse, artık bu namaz için başkasına imam olamaz. Çünkü kendisi farzı kılmıştır. Ancak aynı namazı kılan bir imama rast gelse, bu imamın arkasına tekrar durabilir, bu imama cemaat olabilir. Bu durumda bu kişinin ikinci defa kıldığı namaz, nafile namazdır.

Böyle farzı kılan bir kişi sehven ve bilmeyerek aynı namaz için tekrar imam olmuşsa, bu durum cemaatin namazını ifsat etmez. Ama bilerek cemaatin farz namazına imam olmamalıdır. 

İKİNDİ NAMAZININ SÜNNETLERİ

Kahramanmaraş’tan Hakan Bey: “İkindi namazında cemaate yetişemeyen kişi, bu namazı kendisi kılacak olsa bu namazın sünnetini kılamaz mı?”

İkindi ve yatsı namazlarında imam farza durmuşsa, bu esnada gelen kişi artık sünnet kılmaz ve hemen imama uyar. Bu kılmadığı sünneti sonradan kaza da etmez. Çünkü hem zaten zayıf bir sünnettir. Hem de bilhassa ikindi namazında farzı kılan kişi artık güneş batıncaya kadar nafile namaz kılmaz. 

Ancak cemaati kaçırmış olan kişi, ikindi namazını kılmaya sünnetinden başlar. Kendisi sünneti kıldığında eğer yeni bir cemaat hazır olursa farzı cemaatle kılarlar.

FIRSAT KAÇMADAN ÖNEMLİ ÇAĞRI: Gazetemiz Medrese-i Yusufiye köşesinin organize ettiği Cezaevlerine dergi gönderme kampanyası sürüyor. Her ay 1500 derginin planlandığı kampanya, katkılarınızla nice meçhullerin imanını kurtarmaya devam ediyor. İlgilenenlerin bu köşe ile irtibat kurmalarını tavsiye ediyor, ilginize teşekkür ediyoruz. 

Okunma Sayısı: 2269
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı