"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’ân’a göre yakında bilebileceğimiz şeyler nelerdir?

Süleyman KÖSMENE
08 Ekim 2015, Perşembe
Ankara’dan okuyucumuz: “Nebe Sûresinde ne gibi gaybi haberler mevcuttur?”

NEBE SÛRESİ MÜŞRİKLERE CEVAP VERİYOR

Nebe Sûresi Kur’ân’ın 78. Sûresidir. Mekke’de inen ilk sûrelerdendir. Mekkeli müşrikler Peygamber Efendimiz’in (asm) getirdiği kıyamet, âhiret, mahşer, sorgu, sırat, Cennet ve Cehennem haberleri üzerine inatla ve alaycı biçimde birbirlerine bu haberlerin gerçek olup olmadığını sorup duruyorlardı. 77. Sûre olan Mürselât Sûresi “O günü yalanlayanların vay haline? Onlar artık kıyamet günüyle ilgili olarak Kur’ân’dan sonra hangi söze inanacaklar?” sorusuyla bitiyor ve hemen ardından Nebe Sûresi “Onlar neyi sorup duruyorlar? Üzerinde ihtilâfa düştükleri o büyük haberi mi?” sorularıyla başlayarak, inanmayanlara kıyamet, âhiret, diriliş… Gibi o gelecek günlerle ilgili olarak müşrikleri sarsıcı ve azaptan uyarıcı cevaplar veriyor.     

NEBE SÛRESİ GELECEKTEN HABER VERİYOR    

Nebe Sûresi kıyamet haberleri ile dolu bir sûre. Kıyamet ve sonrası ile ilgili haberler taşıdığından, ilk âyetinde geçen “Nebe” (önemli haber) kelimesi sûreye isim olmuştur. Sûre gün içinde her dakika okuyup feyiz alabileceğimiz bir sûredir. Sûrenin şemsiyesi sonsuza kadar açılır ve her kendini okuyana şefaat eder. Bilhassa günlük yorgunluklarımızın üzerimize çoğu zaman bir kâbus gibi çöktüğü ikindi vaktinde, İkindi Namazını kıldıktan sonra okumak sünnettir. 

Sûrenin gelecek haberleriyle dolu bıçak gibi keskin âyetleri şöyle devam ediyor:  “Evet; yakında bilecekler! Biz yeryüzünü bir döşek, dağları birer kazık kılmadık mı? Sizi de çift çift yarattık! Uykunuzu bir dinlenme vasıtası kıldık! Geceyi bir örtü yaptık. Gündüzü bir geçim zamanı kıldık! Üzerinizde yedi sağlam sema kurduk. Gökyüzüne parıl parıl parlayan bir kandil astık. Yağışa hazır bulutlardan bol bol su indirdik. Onunla yerden daneler ve bitkiler, sarmaş dolaş gür ağaçlı bahçeler çıkardık.”1

Sûrede buraya kadar dünya nimetleri hatırlatılıyor. Bundan sonra gelecek haberlerini ardı ardına sıralıyor. 

Takip edelim: “Şüphesiz o hüküm günü belirlenmiş bir vakittir. O gün Sur’a üflenir. Siz de bölük bölük gelirsiniz. Gök açılır; kapı kapı olur. Dağlar yerinden yürütülür; bir serap olur. Cehennem gözetler durur. Orası azgınların varacağı yerdir. Sonsuz çağlar boyunca kalacaklar. Kaynar suyla irinden başka orada ne bir serinlik tadacaklar, ne de bir içecek. İşte yaptıklarına uygun bir ceza!”2 Müşriklerin bu kadar ağır cezayı ne yaparak hak ettiklerini insan ürpererek merak ediyor. 

İşte Kur’ân iki âyetle buna cevap veriyor: “Onlar hesaba çekilmeyi ummuyorlardı. Âyetlerimizi yalanlayıp duruyorlardı.”3     

HER ŞEYİN KAYDI TUTULUYOR

Demek hesaba çekilmeyi ummadan yaşamak ve Allah’ın âyetlerini yalanlamak böylesine korkunç bir cürüm! Peki, bunu kim biliyor ki? Müşrikler zannediyor ki, yaptıklarımız, yalanladıklarımız, inkârlarımız unutulup gidiyor! Bunun bir defteri, kaydı kuyudu tutulmuyor. Onlar öyle zannetsinler. 

Cenâb-ı Allah diyor ki: 

“Biz her şeyi tek tek kaydettik.”4

 “Peki, af yok mu?” dediğinizi duyar gibiyim.     

KEŞKE TOPRAK OLSAYDIM

Onlar af istememişler ki! Allah’a sığınmamışlar. Hesaba çekileceklerine inanmadan yaşamışlar. İnkârdan ve yalanlamaktan hiçbir şekilde vazgeçmemişler. Allah’ın âyetlerini küstahça sorgulamaktan, insanların aklını karıştırmaktan, Allah’ın elçisine işkence yapmaktan geri durmamışlar. 

İşte Cenâb-ı Allah bu yüzden bu azap bahsini şu sarsıcı ifadelerle bitiriyor: 

“Şimdi tadın azabınızı! Sizin için azaptan başka bir şey artıracak değiliz.”5 Nebe Sûresi bu âyetten sonra Cennet haberlerine geçerek, şefkatli cümlelerle Cenneti bütün güzellikleriyle tasvir ediyor. Cennet cümlelerinin ardından: “İşte hak olan gün budur. Artık dileyen, Rabbine giden bir yol tutsun kendine”6 âyeti son önemli uyarısını yapıyor. 

Nihayet, insan olduğu halde, bu haberlere kulak vermediği için sorumluluklarını yerine getirmemiş olarak Allah’ın huzuruna çıkmaktan hicap eden kâfirin, o gün, “Keşke toprak olsaydım!”7 diyerek derin ve dönüşsüz bir pişmanlık içine gireceğini bildirerek sûre sona eriyor. 

Dipnotlar: 1- Nebe Sûresi: 40. 2- Nebe Sûresi: 39. 3- Nebe Sûresi: 30. 4- Nebe Sûresi: 29. 5- Nebe Sûresi: 27, 28. 6- Nebe Sûresi: 17-26. 7 - Nebe Sûresi: 1-16

Okunma Sayısı: 2145
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı