"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Namaz vakitleri ile zaman dilimlerinin örtüşmesi

Süleyman KÖSMENE
21 Temmuz 2018, Cumartesi
Metin Bey: “Göklerin ve yerlerin altı günde yaratılışı ne demektir? Namaz vakitleriyle irtibat yönü var mıdır?”

Yerler ve Gökler Altı Günde Yaratıldı

Kur’ân’da birden fazla âyet, göklerin ve yerin altı günde yaratıldığını haber veriyor. Meselâ Hud Sûresi yedinci âyeti şöyle diyor: “Arşı su üzerindeyken, hanginiz daha güzel işler yapacaksınız diye sizi imtihan etmek için gökleri ve yeri altı günde yaratan O’dur.”1

Bir diğer âyet şöyle buyuruyor: “Şüphesiz ki sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra da Arş üzerinde hükmünü icra eden Allah’tır.”2

Şu âyetler altı günlük zaman dilimini daha da detaylandırarak, semanın iki zamanda, dünyanın da dört zamanda yaratılışlarının tamamlandığını bildiriyor: 

“De ki: Yeryüzünü iki günde yaratan Allah’ı inkâr edip de başkalarını O’na denk mi tutuyorsunuz? O âlemlerin Rabbidir. O yerin üstünde sabit dağlar yerleştirdi. Onda bereketler yarattı. Rızık arayanların azıklarını eşit olarak dağıtmak üzere iki günde takdir etti ki, yerin yaratılışını böylece dört günde tamamladı. Sonra duman halinde olan göğe yöneldi, ona ve yerküreye ‘İsteyerek veya istemeyerek gelin!’ dedi. İkisi de: ‘İsteyerek geldik.’ dediler. Yedi göğün yaratılmasını da iki günde tamamladı ve her bir semaya, ona ait emirleri bildirdi. Dünya semasını da Biz, kandillerle süsleyip koruyucu kıldık. Bu, kudreti her şeye galip olan ve ilmi her şeyi kuşatan Allah’ın takdiridir.”3

Zaman İzafîdir

Bizim kullandığımız ‘gün’ ile Allah’ın kitabında ifade buyrulan ‘gün’ tabiri arasında süre farkı vardır. Esasen zaman izafîdir. 

Şu âyetlere dikkat edelim: 

“Rabbinin katında bir gün, sizin hesabınıza göre bin yıl gibidir.”4 

“Melekler ve Cebrail, elli bin sene uzunluğunda bir gün olan kıyamet gününde, Allah’ın emrini almak üzere Arşa yükselirler.”5

“Bütün işler, sizin gününüzle bin sene kadar uzun olan bir günde O’na arz olunur.”6 

Âyetlerden de anlaşılacağı gibi, bizim gün saydığımız zaman birimiyle, Allah’ın katındaki gün aynı süre değildir. Bazı müfessirlere göre bin yıl, elli bin yıl gibi ifadeler birer kinayedir. Sürenin uzunluğunu bizim anlayacağımız dilde anlatmak içindir. 

Bediüzzaman Hazretleri’ne göre Kur’ân’ın yaratılışı altı günle izah etmesi, insan dünyasının ve hayvan âleminin altı gün yaşayacağına işaret ediyor.7 Keza Bediüzzaman, ikinci sabah namazı ile birlikte altı vakte ulaşan günlük namazların her birinin, altı gün yaratılıştan birini hatırlattığını, ondaki büyük inkılâpları gözler önüne serdiğini ve her bir zaman diliminde gerçekleştirilen yepyeni yaratılışla ilgili olarak Allah’a şükretmek ve Allah’ın azametini ve kibriyasını bilmek için altı zaman dilimine denk düşecek şekilde birer namazın emredildiğini bildiriyor.8

Namaz Vakitleri ve Zaman Dilimleri

Anlaşılıyor ki: Sabah namazı, kâinatın ve yer kürenin altı gün yaratılışından birinci gününe işaret ediyor. Öğle namazı ikinci gününe, yani yeryüzünde insanın yaratıldığı güne delâlet ediyor. İkindi namazı üçüncü günü, yani insanlığın Son Nebisi’nin (asm) geldiği günü ifade ediyor. Akşam namazı dördüncü günü, yani yerkürenin ve kâinatın kıyamet öncesi harap olduğu günü temsil ediyor. Yatsı namazı beşinci güne, yani yerkürenin ve kâinatın bütünüyle kapandığı kıyametin kopuşu sonrası güne işaret ediyor. İkinci sabah namazı ise haşir sabahı olan altıncı günü temsil ediyor.  

Big-Bang teorisine bakacak olursak, birinci gün, galaksilerin yaratılışına kadar kendi içinde gene altı zaman diliminde tamamlanıyor: 

1. Zaman dilimi: Yüzde bir saniye sonraki zamandır. 2. Zaman dilimi: Onda bir saniye sonraki zamandır. 3. Zaman dilimi: Bir saniye sonraki zamandır. 4. Zaman dilimi: On dört saniye sonraki zamandır. 5. Zaman dilimi: Otuz beş dakika sonraki zamandır. 6. Zaman dilimi: Yedi yüz bin yıl sonraki zamandır. 

Galaksiler yaratılmıştır. Kâinatın tahmin edilen yaşı ise on altı milyar senedir.

Dipnotlar:

1- Hud Sûresi: 7. 2- A’râf Sûresi: 54; keza benzer âyetler için bakınız: Hadid Sûresi: 4; Furkan Sûresi: 59. 3- Fussilet Sûresi: 9, 10, 11. 4- Hac Sûresi: 47. 5- Mearic Sûresi: 2. 6- Secde Sûresi: 5. 7- Sözler, s. 150. 8- Sözler, s. 46.

 

Okunma Sayısı: 8576
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı