"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şafiilere göre sünnet namazlar

Süleyman KÖSMENE
25 Mayıs 2015, Pazartesi
Bayan okuyucumuz: “Şafii mezhebine göre namazlarda sünnetleri nasıl ve kaç rekât kılmamız gerekir?”

Şafii mezhebine göre farz ve sünnet namazların rekât dağılımı şöyledir:

a) Beş vakit farz namazlar. Bunlar dört mezhepte de aynı rekâtlerde kılınırlar. Sabah namazından sonra sırası ile her bir farz: 2+4+4+3+4 rekât olup toplam 17 rekâttır.

b) Sünnet namazlara gelince… Bunlar iki gruptur:  

1) Sünnet-i Müekkede (Kuvvetli sünnet) Olanlar:

I) Sabah namazının farzından önce iki rek’ât; II) Öğle namazının farzından önce 2 rek’ât; sonra 2 rek’ât; III) Akşam namazının farzından sonra 2 rek’ât; IV) Yatsı namazının farzından sonra 2 rek’ât;

V) Vitr Namazı: En azı 1 rek’ât; kemal derecesi 3 rek’ât; en çoğu 11 rek’âttir. İki rek’âtte bir selâm verilerek kılınır. Bu durumda son rek’ât tek kılınır. Vitri, ilk teşehhüdde selâm vermeyip tek selâmla kılmak da caizdir. Vakti, yatsı namazından sonra fecr-i sadığın doğuşuna kadar olan süredir. Ramazan ayının son on beş günü geldiğinde son rek’âtte rükûdan doğrulunca kunut duâları okunur.  

Namazların toplamda kaç rek’ât olduğu

2) Sünnet-i Gayr-i Müekkede (Kuvvetli olmayan sünnetler) Olanlar: 

I) Öğle namazının farzından önce 2 rek’ât; sonra 2 rek’ât: Böylece öğle namazı toplam 12 rekâta tamamlanmış oluyor. Şöyle ki: Öğle namazında önce sünnet-i müekkede olarak 2 rekât kılınır. Selâm verilir. Ardından sünnet-i gayr-i müekkede olarak 2 rekât daha kılınır. Daha sonra 4 rekât farz namaz kılınır. Farzdan sonra başta olduğu gibi, önce 2 rekât sünnet-i müekkede, ardından 2 rekât sünnet-i gayr-ı müekkede kılınır. 

II) İkindi namazının farzından önce 4 rek’ât; 

III) Akşam namazının farzından önce 2 rek’ât; Bu durumda Şafiilerde akşam namazı 7 rekât oluyor. Şöyle ki: Başlangıçta 2 rekât sünnet-i gayr-ı müekkede kılınır. Ardından 3 rekât farz kılınır. Farzdan sonra 2 rekât sünnet-i müekkede kılınır. 

IV) Yatsı namazının farzından önce 2 rek’ât: Şafiilerde yatsı namazı ise vitir namazından hariç olmak üzere, toplamda 8 rekât olarak kılınıyor. Şöyle ki: Başlarken 2 rekât sünnet-i gayr-ı müekkede kılınıyor. Ardından 4 rekât farz namaz kılınır. Daha sonra 2 rekât daha sünnet-i müekkede kılınıyor. 

Allah kabul etsin. Âmin. 

***

Yeminlerimizdeki boş laflar

Pınar Hanım: “Ölümüne yemin eden birisi yemininden dönmek isteyince ne yapması lâzım? Ne kefaret ödeyecek? Kefareti ödeyince önceden verdiği şart ona bir uğursuzluk getirir mi?”

Yeminini bozmak isteyen birisi, kefaretini öder ve yeminini bozar. Esasen yeminiyle mubah bir işi kendisine haram kılmışsa, yeminini bozması kendisi için iyi olur. Yeminiyle faziletli bir işi kendisine haram kılmışsa yeminini derhal bozması vacip olur. Yeminiyle farz veya vacip bir işi kendisine haram kılmışsa, yeminini derhal bozması farz olur. 

Yemininde ölüm şartı gibi lâflar etmişse bile kefaretini ödeyince artık bu şart geçersiz olur. Bu şart boş lâftan ibaret kalır. Kur’ân boş lâfı “lağv” diye ifade ediyor. Boş lâfla ilgili olarak da şöyle buyuruyor: “Allah Teâlâ sizleri yeminlerinizdeki lağıvden dolayı sorumlu tutmaz.” 

Affedilirse olumsuz şart hükümden kalkar

Boş lâfı yemin konusu yaptığı için tövbe eder.  

Tövbe edince, inşallah affedilir. Affedilince de inşallah olumsuz şart hükümden kalkar. Böylece de artık kendi lağvı dolayısıyla herhangi bir uğursuzluktan korkmasına gerek kalmaz. Çünkü affedilmiştir.

Yeminin kefaretini âyetin devamı şöyle hükme bağlıyor:

“Bunun da kefareti orta derecesinden on fakiri doyurmak yahut giydirmek yahut bir köle azat etmektir. Bunlara gücü yetmeyen üç gün oruç tutar. İşte yemin ettiğiniz vakit yeminlerinizin kefareti budur. Bununla beraber yeminlerinizi gözetin. Allah size âyetlerini böyle beyan ediyor ki şükredesiniz.”  

Demek bir yeminin kefareti için öncelikle on fakiri doyurmak veya on fakiri giydirmek gerekiyor. 

Buna güç yetiremeyen kimse ise, günümüzde köle bulunmadığına göre, 3 gün oruç tutabiliyor. 

Allah kabul etsin. Âmin.

Okunma Sayısı: 146214
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı