"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Virdimiz Risale-i Nur’dur

Süleyman KÖSMENE
11 Şubat 2021, Perşembe
Kenan Bal: “İsmi azam olan altı esmayı günlük 171 kez vird yapmalı mıyız? Üstad tek olarak (sekineden hariç) bu virdi yapmış mıdır?”

Beş Cihetle İbadet

İhlâs Risalesinin son kısmında Üstad Hazretleri’nin “Bir kısım kardeşlerime hususî bir mektuptur” notuyla bir mektubu vardır. Mektup şu cümleyle başlıyor:

“Yazıda usanan ve ibadet ayları olan Şuhur-u Selâsede sair evrâdı, beş cihetle ibadet sayılan Risale-i Nur yazısına tercih eden kardeşlerime iki hadis-i şerifin bir nüktesini söyleyeceğim.”

Risale-i Nur’un beş cihetle ibadet sayılması meselesinin açıklanmasını isteyen talebelerine, Bediüzzaman’ın açıklaması, aynı mektubun haşiyesinde şöyle aktarılmıştır:  

“Bu kıymetli mektupta Üstadımızın işaret ettiği beş nevi ibadetin kendilerinden izahını talep ettik. Aldığımız izah aşağıya yazılmıştır: 

1- En mühim bir mücahede olan ehl-i dalâlete karşı manen mücahede etmektir. 2- Üstadına neşr-i hakikat cihetinde yardım suretiyle hizmet etmektir. 3- Müslümanlara iman cihetinde hizmet etmektir. 4- Kalemle ilmi tahsil etmektir. 5- Bazan bir saati bir sene ibadet hükmüne geçen tefekkürî olan ibadeti yapmaktır.” (Rüşdü, Hüsrev, Re’fet)1 

Altı İsmi Tadat Etmek

Üç aylar gibi, bütün ümmetin, namazdan oruca, evrattan ezkâra, cüzlerden münacatlara hatimlere kilitlendiği ve başka meşguliyetlere ara verdiği bir ibadet mevsiminde evrad, ezkâr ve münacat adına yaptıklarımız, Risale-i Nur adına yaptıklarımızdan daha fazla feyze medar değildir. 

Dahası, Risale-i Nur adına yaptıklarımız, evrad, ezkâr ve münacat adına yaptıklarımıza nazaran beş kat daha feyiz verici ve beş kat daha ibadet niteliği taşıyan bir değerdedir. 

Üstad Hazretleri, Hazret-i Ali (ra) için ism-i azam olan Ferd, Hayy, Kayyum, Hakem, Adl, Kuddus olan altı ismi Otuzuncu Lem’a’da açıklamıştır. 2 Burada altı isim tek tek ele alınarak, altmış yetmiş sayfalık bir tefsir yapılmıştır ki, bu ders, yani Otuzuncu Lem’a bu altı ismi vird yaparak 171 kez tekraren okumaktan beş kat daha feyizlidir, beş kat daha ibadet niteliğindedir. 

Başka bir ifadeyle, bu altı ismi vird edinerek her gün binlerce defa tekrar etmekle, Otuzuncu Lem’a’yı bir kez okumaya nazaran daha ileri bir feyiz almış olmayız. Bizim için Otuzuncu Lem’a’yı az anlayarak okumak bile burada açıklanan altı ismi vird yapmaktan daha ileri bir feyiz kaynağıdır.       

İkinci Sıraya Koyamayız

Risale-i Nur’un diğer sayfaları da öyledir. Evrad ve ezkâr okumaya nazaran beş kat daha feyze medardır, beş cihetle ibadettir. 

Evrad, ezkâr, münacat ve cüz hatimleri kişinin kendi nefsini kurtaran bir gayrettir. Ama gerek Otuzuncu Lem’a, gerekse Risale-i Nur’un diğer metinleri kendi nefsimizle beraber, insanlığı kurtaran bir mahiyet taşıyor. Çünkü Risale-i Nur iman ilmidir. Çünkü iman ilmi insanlığın doğrudan ahiretini kurtarmaya dönük derslerdir. Çünkü İ’caz-ı Kur’ânın ma- nevî lemaatından olan Risale-i Nur metinleri, şu dalâlet vadisinde imansızlığa güçlü bir merhem özelliğini taşıyorlar. 3 Çünkü Peygamber Efendimiz (asm), senin elinle bir kişinin bile imana gelmesini dünya servetinden daha önemli saymıştır. 

Bu gün sokaklarımız, evlerimiz ve kalplerimiz yangın yeri gibidir. İnsanımız iman zaafından kavruluyor. Evrad ve ezkâr çeken ehl-i tarik kardeşlerimiz çok vardır. Bir Nur Talebesinin Risale-i Nurlar’ı daha çok okuyarak imanını tezyin, tahkim ve takviye etmesi sadece kendi nefsine değil, etrafını da tenvire dayalı bir mücahededir. Benden ve okumamdan ne olacak deme lüksümüz yoktur. 

Yanlış anlaşılmasın: Evrad, ezkâr, duâ ve münacat okumayalım demiyorum. Ancak bizim virdimiz Risale-i Nur’dur. Bizim kabukta veya kışırda değil, özde, içte ve manada gözümüz olmalıdır. Risale-i Nur’dan okuduklarımızı tefekkür tadında, evrad ve ezkâr metinlerini de okuyabiliriz şüphesiz. Ancak Risale-i Nur okumayı ihmal etmemek veya ikinci sıraya koymamak kaydıyla…

Dipnotlar: 

1- Lem’alar, s. 283. 2- Lem’alar, s. 639. 3- Mektubat, s. 35.

Okunma Sayısı: 3452
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah

    12.2.2021 16:13:35

    Yazının Basligi bile insana yetiyor...

  • Ali

    11.2.2021 15:17:43

    Doğru dengeli gerçekçi izah..

  • Nahit Topaloğlu

    11.2.2021 13:34:21

    Kösmene kardeşim. Mühim bir hakikati ifade etmişsiniz.Allah razı olsun. Fî emânillah. Bâki selamlar

  • Sezai MUMCU

    11.2.2021 01:29:01

    Avrupa Nur Talebelerinden Tarihce-i Hayatin sonunda resimde cocuk olan bir Zattan bizzat isittim ki; Risale-i Nur Külliyati'nin, Merhum ve muazzez Üstadimiz Said Nursî'nin temsil ettigi MAKAMI pek iyi anlayan DAHILERDEN biri olan merhum ve muazzez agabeyimiz Zübeyir Gündüzalp'e birisi o kadar Said Nursî den bahsediyorsun ki, mübalaga etmiyormusun diyen kisiye catik kasla bakip eline gecirdigi tesbihle Said Nursî, Said Nursî, Said Nursî diye cekmis. Kur'an'in Ahirzamanin helaket ve felaketinin hiddetlendigi hengamede hakiki ve cok mühim tefsiri ile alakali her sey cok önemlidir SAYISIZ HAMDE LAYIKTIR . Risale.i Nur Külliyati, Müellifi, Talebeleri ve Davalari icin SÜBHANALLAHI VE BIHAMDIHI ADEDE HALKIHI VE RIDA NEFSIHI VE ZINETE ARSIHI VE MIDADE KELIMATIHI SÜBHANALLAHIL AZIM DIYE DUA EDEREK EN AZIM BIR DUAYLA KARSILIK VERIRIZ.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı