"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yaşayan sorular ve cevaplar

Süleyman KÖSMENE
18 Şubat 2017, Cumartesi 10:00
Mürted Kime Denir?

Ankara’dan Kübra Ateş: “Mürted kime denir? Mürtedin hakk-ı hayatı yoktur ifadesini nasıl yorumlamalıyız?”  

Mürted, İslâm dairesinden çıkan kişiye denir. İslâm dini hak din olması, son din bulunması, mükemmel olması, diğer bütün dinlerin doğru hükümlerini ihtiva etmesi ve dönmeyi icap ettirecek bir kusuru bulunmaması dolayısıyla, bir kişinin İslâm’dan dönmesi ya bilgisizliğinden, ya ihanetindendir. 

Bilgisizlik irşatla giderilir. Ya ihanet?  

İmanın ve salâbetin kuvvetli olduğu eski asırlarda bir Müslüman dinden döndüğünde, eğer irşatla hatasını düzeltip tövbe etmezse, vicdanının bozulduğuna hükmedilir, dine ve İslâm milletine ihanet kokusu gelirdi. Bu sebeple harbî kâfirin hakk-ı hayatının -hürriyet düsturu nedeniyle- korunması, dinden dönen ve kâfir yararına çalışan birisinin ise irşad alıp tövbe etmediği takdirde öldürülmesi şer’î bir esas olmuştur. Bu meselede hürriyet düsturu işletilmemiştir. 

Bunun hikmetini Üstad Hazretleri şöyle açıklıyor: “Mürtedin vicdanı tamam bozulduğundan, hayat-ı içtimaiyeye zehir olur.”1 “İslâmiyet sair dinlere kıyas edilmez. Bir Müslüman, İslâmiyet’ten çıksa ve dinini terk etse, daha hiçbir peygamberi kabul edemez. Belki Cenâb-ı Hakk’ı dahi ikrar edemez ve belki hiçbir mukaddes şeyi tanımaz; belki kendinde kemâlâta medar olacak bir vicdan bulunmaz, tefessüh eder. Onun için, İslâmiyet nazarında harbî kâfirin hakk-ı hayatı var. Hariçte olsa, musâlaha etse; dâhilde olsa, cizye verse İslâmiyet’çe hayatı mahfuzdur. Fakat mürtedin hakk-ı hayatı yoktur. Çünkü vicdanı tefessüh eder, hayat-ı içtimaiyeye bir zehir hükmüne geçer.”2

Günümüzde Çare Cihad-ı Manevîdir

Fen ve felsefenin eliyle ve hürriyet esasının su-i istimaliyle nesillerin dinden soğutulduğu, imanların sarsıntıya uğratıldığı ve Kur’ân’ın ve imanın kalplerde kendi kendini muhafaza ettiği günümüzde, bu meseleyi işletmeye ruhsat yoktur. Günümüzde Risale-i Nur’un fetvasıyla, dâhilde, -iman zaafı had safhaya çıkmasına rağmen- kılıçlar kınına girmiştir. İvedilikle ve sürekli biçimde cihad-ı maneviye ihtiyaç vardır.3 Dinden çıkmış insanın imanını cihad-ı manevî ile güçlendirmeden, adamı ölüme mahkûm etmeye şeriat izin vermez. Risale-i Nur’un manevi görevi, hangi derecede olursa olsun, hiç olmasa bile,  –bakıp gören herkesin- imanını tahkiki dereceye çıkarmaktır.  

Türkiye Daru’l İslam mıdır?

Sebahattin Kaldırım: “Türkiye daru’l İslâm mı, yoksa daru’l harp mıdır?  

Dâru’l-harp ve dâru’l-İslâm tabirleri ilk defa müçtehid imamlar döneminde hukukî birer terim olarak ortaya çıkmış ve hukukî bir takım düzenlemeler için kullanılmış tabirlerden ibarettir. Dâru’l-İslâm, ahalisi Müslüman olan ve Müslümanların hâkim oldukları yerlere; dâru’l-harp de İslâm hâkimiyeti altında bulunmayan, gayr-i Müslimlerin yaşadığı bölgelere denmiştir. Türkiye hiç şüphe yok ki, Dar’l-İslamdır.

3 boyutlu süsleri üretip satmak caiz midir?

Şeyda Ergül: “Keçeden 3 boyutlu süs amaçlı (buzdolabı magneti, yaka broşu, anahtarlık gibi) hayvan ve insan figürleri yapıp satmak caiz midir? Yaptıklarım gerçek hayvanların aynısı değil, sadece figür olarak benzetiyorum.”  

Buzdolabı magneti, yaka broşu, anahtarlık, biblolar, çocuk oyuncakları, çocuk bebekleri, küçük figürler, tek boyutlu resimler, tek çizgili karikatürler ve minyatürler “heykel” düzeyinde sakıncalı değildir. Çünkü bunlar ihtiram ve tazim ifâde etmemekte, şirk unsuru taşımamaktadır.

Süs amaçlı buzdolabı magneti, yaka broşu ve anahtarlık gibi malzemelerde hayvanı ve insanı tam ifade etmeyen figürler işlemenin, gayr-i ahlâkî konuları ve meşrû olmayan görünümleri ihtiva etmediği sürece bir sakıncası olmadığı kanaatindeyiz. 

Dipnotlar:

1- Bediüzzaman Said Nursî, Lem’alar (yeni tanzim), s. 125.

2- Bediüzzaman Said Nursî, Mektubat (yeni tanzim), s. 423.

3- Divan-ı Harb-i Örfi, s. 64.

Okunma Sayısı: 3752
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet deligöz

    18.2.2017 10:21:20

    Sevgili abim Türkiye darül islam diyorsunuz ? Elhak doğrudur hilaf yok.bu böyledirde , cuma namazından sonra neden zühre ağir.ve son sünnet namazı kılınıyor ? Şüphe ile ibadet nasıl olur sevgi ve saygılarımla

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı