"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akıl-kalp ve ruhun hakimiyeti

Yasemin GÜLEÇYÜZ
17 Şubat 2016, Çarşamba
Günlük hayat içinde algılarımızı yönlendiren birçok görünmez kuvvete maruz kalıyoruz.

Birbiri ardından gelen bilgi bombardımanları, eğer sağlam okumalarla zenginleştirdiğimiz fikrî alt yapımız yoksa bizi etkiliyor, yönlendiriyor. Düşünme, muhakeme edebilme kabiliyetimizi köreltiyor. Artısını eksisini düşünmeden, sorgulamadan kabulleniveriyoruz. 

Düşünemeyen, sorgulayamayan insanlarsa birilerinin oyuncağı olmaktan kurtulamıyor. Reklâm, moda, estetik-kozmetik, film endüstrisi, sosyal medya neyin doğru neyin yanlış olduğunu söyleyerek adeta beynimizi yıkıyor. 

Hızla gelişen iletişim teknolojisi, yapayalnız insanların sayısını her gün arttırıyor.  

Tüketim ekonomisinin çarkları dönerken, kanaat-iktisat kavramını unutanları acımasızca öğütüveriyor!

Felâket ve helâket asrının insanları, kitle iletişim araçlarınca uygulanan toplu bir hipnoza tabi tutuluyor adeta. İnsanın zihnini bin parça eyleyen, cazibedar fitne ile aklını kaybettiren, heveslerinin esiri yaptıran böyle bir ortamda “Allaha firar edin!” düsturunca aslî kaynaklarımız olan Kur’ân ve Sünnet çizgisine sımsıkı sarılmaktan, âlemlerin Rabbine her daim sığınmaktan başka çaremiz var mı? 

SADE HAYAT

“Aklın yolu birdir” düsturunca, tüketim ekonomisinin gönüllü esirlerini ikaz eden insanları, akımları medyadan takip ediyoruz. Bu akımlardan biri “sade hayat!” olabildiğince paylaşıp, basit, sade bir hayatı model alan insanların sayısı hızla artıyor. Zaman zaman bu haberleri sizlere aktarıyoruz. 

Onlardan biri de ABD’li ekonomi uzmanı Joseph Stiglitz. 2001’de Nobel İktisat Ödülünü alan bilim adamı tüketim ekonomisini madde madde sıralayarak şöyle eleştiriyor:

“Ben kapitalizm!

Küçük kızlarınızı Barbie bebeklerle büyüttüm, “bugün sizden estetik operasyon için para istiyorlar” diye neden şaşırıyorsunuz!

Çıkarlarım uğruna kocaman bir moda endüstrisi oluşturdum!

İstediğimi de elde ettim; 17 yaşındaki kızların çoğu dış görünüşlerinden rahatsız. Bir kadının moda dergisini 15 dakika karıştırması kendi vücudunu beğenmemesine yetiyor!

Ben kapitalizmim ve ortalama bir insanın günde 5,5 saat TV izlediği, kitap okumadığı, tiyatro ve sinemaya çok az gittiği bir toplumda alaşağı edilmek gibi kaygım yok!

Ben kapitalizmim ve benim yüzümden ortalık miras kavgaları yüzünden kanlı bıçaklı olmuş akrabalarla dolu. 

Her yıl 20 milyon çocuk açlıktan ölürken siz bir koşu bandının üstünde fazla yağlarınızı eritmek için ter döküyorsunuz!

Ben kapitalizmim ve benim yüzümden dünyada 600 milyon obez ve 1,4 milyar aç insan var!

Ben kapitalizmim ve Amerikalıların %  24’ü eğer milyarder olmaları için bütün ailelerini reddetmeleri gerekecekse, bunu yapabileceklerini söylüyor.

Ben kapitalizmim ve 15 yaşındaki bir çocuğun iPad alabilmek için böbreğini sattığını duyunca zevkten dört köşe oldum!”

HÜLÂSA

Bediüzzaman Hazretlerinin İktisat Risalesi’nde bahsettiği kıssada olduğu gibi Abdülkadir Geylani misali “aklı midesine, kalbi nefsine, ruhu cesedine” hâkim kullardan olma duâsını sıkça yapmamız gereken zamanlardayız.

Okunma Sayısı: 2332
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Garib Doğu

    17.2.2016 09:36:17

    Evet bugün; mide akla,nefs kalbe,ceset ruha hakim durumda.Eğere bugün dünyada 600 milyon obez varsa,1,4 milyar insan aç ise işte bunun sebebi,midenin akla,nefsin kalbe,cesedin ruha hakimiyetinden dolayıdır.Film tersine çevrilse,yani;Akıl mideye,kalp nefse,ruh cesede hakim olursa makalede zikredilen bütün olumsuzluklar,sıkıntılar,belalar ortadan kalkar.Kolaymı? elbette değil.Çok okumak,en önemli ilim ile meşgül olmak.Çok cehd sarfetmek.Kemale ermek için her türlü meşru çareye başvumak gerekiyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı