"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Arnavut hanımlarla bir Kadir Gecesi sohbeti

Yasemin GÜLEÇYÜZ
30 Temmuz 2014, Çarşamba
Arta (25) ve Fatima (28) Biba Risale-i Nurları Arnavutça’ya çeviren kuzenlerine yardım etmek için ülkemize gelen iki sevimli kızkardeş. Kendileriyle Kadir Gecesi vesilesiyle kültür merkezimizde düzenlenen sohbet programımızda tanıştık. Sınırlı vakitte kısa bir görüşme gerçekleştirdik. İngilizce çeviri konusunda ise yine bir başka misafir kardeşimiz Dileknur Polat yardımcı oldu. Teşekkür ediyoruz.
Doğrusu ya son günlerin boğucu ülke gündemi konuları içinde Risale-i Nur  sevdasıyla yola çıkan bu kardeşlerimiz ruhlarımıza adeta ab-ı hayat oldular. “Hiçbir zaman Allah’tan ümit kesmeyiniz.  Risale-i Nur’un fütuhatı devam ediyor.   Siz gelip geçici rüzgârlara aldanmayıp hizmetinize fütursuz devam ediniz” dersini Kadir Gecesinde bu kardeşlerimizin şevk, samimiyet, neşe dolu tavırlarından manen bir kez daha aldık…
Arta ve Fatıma’nın çevirisine katkıda bulundukları Nur Risaleleri Bediüzzaman Hazretlerinin tabiriyle “Avrupa’nın zekâ tarlaları” olan kim bilir kaç insanın imanını kurtarmaya vesile olacak?
Arta üniversite eğitimini kamu iletişimi konusunda yapmış. İki kardeş de İngilizce, İtalyanca, İspanyolca’yı anadili  gibi biliyorlar. Arapça  ve Türkçe’yi de inşallah en kısa zamanda öğreneceklerini söylüyorlar. Başı  örtülü olan Arta ablası Fatıma için “Dinî konularda o benden çok daha ileridir. Ablamın başı açıktır, ama duâ  hazinesi çok zengindir!” diyor gülerek.  Dileknur ile takıldıkları konularda hemen diz üstü bilgisayarından çeviri programına girerek anlaşıyorlar.
Bizim Arnavutluk olarak bildiğimiz devlet dünyada “Albenia”  olarak biliniyor. O yüzden bu kelime sıklıkla konuşmamızda geçti.
“Müslüman bir ülke olmasına rağmen Albenia’da İslâmı şuurlu bir şekilde yaşayan insanların sayısı  %  10’nu geçmez” diyor Arta. Ülkemizde Balkan Harbi ve  İkinci Dünya Savaşı sırasında gelen birçok Arnavut kardeşimiz olduğunu söylediğimde  ise “Dış ülkelere göç  eden Arnavutların sayısı Albenia’daki nüfustan fazladır” diyerek gülüyor.
Türkiye’de İslâmın çok daha iyi yaşandığını müşahede ettiğini de sözlerine ekliyor. Arnavutluk’ta üniversitelerde okuyan başörtülü talebelerin sayısının çok az olduğunu söylüyor.  “Çünkü örtülüler Albenia’da kolay iş bulamazlar,  iş vermezler”  diyor.

ÖNCE TARİHÇE-İ HAYAT:  BEDİÜZZAMAN KİMDİR?

Risale-i Nurlarla çok sevdikleri kuzenlerine  yardım etmek için çalışmaya başladıklarında tanışmışlar. Özellikle Arta’nın Nurlara ilgisi ve sevgisini vücut dilinden, ışıl ışıl parlayan gözlerinden rahatlıkla anlamak mümkün. “Henüz yolun başındayım. Başlangıç seviyesindeyim, ama okudukça daha iyi  olacağıma inanıyorum” diyor.
Nur Risalelerinden  ilk okuduğu eseri soruyorum. Cevabı çok ilgimizi çekiyor. “Madem ki bir işe başlıyoruz;  acaba eserlerini çevireceğimiz  kişi nasıl bir insan?” diye merak etmişler. Risale-i Nurların  dünyasına ilk adımlarını Bediüzzaman Hazretlerinin Tarihçe-i Hayatı’nı okumakla atmışlar.
Onun çileli, fedakârlıklarla dolu hayatından çok etkilenmişler: “Biz  Arnavutlar,  hele de gençlerimiz kılık kıyafete dış  görünüşe önem veririz. Bediüzzaman Hazretlerinin hayatını  okuduğumuzda onun iç dünyasının zenginliği ve sade-basit günlük yaşantısı bizi çok etkiledi. Dış  görünüşün değil, kalp zenginliğinin ne kadar önemli olduğunu fark ettik” diyor.
Dönemin otoriter idaresinin Bediüzzaman Hazretlerine yaptığı baskı, hapishaneler ve sürgünlerde geçen yaşantısı da onları çok etkilemiş. Bediüzzaman  Hazretlerinin kişiliğini tanıdıktan sonra  da büyük  bir merakla  yazdığı eserleri okumaya başlamışlar.

HAYAT  ÇOK DAHA GÜZEL
Henüz yolun başındalar. Bununla birlikte Risale-i Nur ile  çok  hayırlı bir yolculuğa başladıklarının  da farkındalar. “Risale-i Nurları okudukça bizim için hayat çok daha güzel olacak!”
“Sadece sizin için mi? İmanlarını kurtarmaya vesile olacağınız kimbilir kaç  insan için de hayat çok daha güzel olacak” diyorum. İki kardeş birbirlerine bakıp  sevinçle gülümsüyorlar.

Okunma Sayısı: 992
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı