"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bilim kâinatı okurken

Yasemin GÜLEÇYÜZ
31 Mayıs 2017, Çarşamba
Bir kıssa gibi anlatılır: Kâinat çözülmeyi bekleyen sırlarıyla adeta yalçın bir dağa benzer. Bilim adamları yüzyıllar süren çalışmalarıyla o dağın zirvesine ulaştıklarında şaşırırlar. Zira orada onları din adamları beklemektedir.

Risale-i Nur “Kur’ân kâinatı okuyor” der ya, adeta bilim adamlarının çalışmaları da kâinatın Kur’ân’ı nasıl okuduğunun şifrelerini çözmektir. Her bir keşif, kâinatın sırlarını deşifre ederken görülür ki, İslâm’ın kuralları bilim tarafından da tasdik edilmektedir. Kâinat da bize Rabbimizi tanıtan muazzam bir kitaptır.

Yaptıkları araştırmalarla meşhur Nobel Ödülü’nü alan iki önemli bilim adamının çalışmaları üzerine bu yazımız. Yıllarca dirsek çürüttükleri araştırmalarıyla aldıkları bu ödül, aslında yaradılış kanunlarının laboratuvarlarda ispatı hükmünde. 

Bilimsel keşifler kalbin tasdik ettiğini aklın da onaylamasına bir nevi yardımdır aslında. Biz inananlar, ibadetlerimizi hikmetleri için değil, Allah emrettiği için yaparız. Bilim sebepler üzerine yoğunlaştığından dinî kuralların hikmetlerini anlamada yardım da eder. Aklı ikna eder. 

“Medenilere galebe çalmak ikna iledir. Söz anlamayan vahşiler gibi icbar ile değildir”

SANCAR ENZİMİ

Biliyorsunuz Prof. Dr. Aziz Sancar, “2015 Nobel Kimya Ödülü”nü alan önemli bir bilim insanı. Bir röportajında “Tanıdığım en zeki kadın annemdir” der. Çalışmalarını “Benim Yunus Emre Destanımdır” diye Türk arkadaşlarına sunan öz değerlerine bağlı bir bilim insanıdır. 

Aziz Sancar’a Nobel Ödülü’nü kazandıran buluş aynı zamanda sağlıklı bir hayatı yakalamanın da sırrını anlatıyor. 

Kısaca: Güneş ışığına maruz kalan bedenimizde DNA’larımız hasar görür, yıpranır. Sancar, sabahın erken vakitlerinde alacakaranlık sonrası oluşan laciverdimsi ilk ışıkların fotodiyalaz adı verilen enzimin oluşmasını sağladığını ve DNA hasarını tamir ettiğini ispatlamıştır. Bu ışıkları yakalamak için erken kalkmak gerekir. Enzim, mor mavi ışık enerjisini kimyasal enerjiye çevirir. Fotoliyaz, biyokimyada binlerce enzim arasında ışık enerjisini kullanan tek enzimdir. (www.hurriyet.com.tr)

Kısaca özetlemek gerekirse; sabahın ilk ışıklarına maruz kalmak hücreleri yeniler, gençleştirir. 

Atasözlerimizde, ilâhilerimizde seher vakti üzerine söylenen sözler boşa değildir. 

Beş vakit namazımız ve oruç ibadetinin güneşin ışıklarına göre tanzim edilmesinde kim bilir başka ne hikmetler vardır!

AÇLIK İLÂÇTIR

“2016 Nobel Tıp Ödülü” nü alan Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi, orucun (ki ilginçtir sadece İslâm’da değil, bütün inançlarda farklı şekillerde de olsa yer alıyor) insan sağlığı için  faydalı olduğunu bilimsel olarak ispatladı, mekanizmayı hücre bazında çözdü ve bu çalışmasıyla ödülü kazandı. 

Araştırmaya göre oruç yaşlılarda, kanser hastalarında bile müsbet etkileri görülen, bağışıklık sistemini güçlendiren bir tedavi şekli. 

Oruç ya da uzun süreli açlık sırasında beynimiz daha iyi çalışıyor, vücudumuzdaki sağlıklı hücreler de hasta hücreleri yiyor, ortadan kaldırıyor. Böylece bağışıklık sistemi güçleniyor, akyuvar sayısı artıyor, hücreler yenileniyor. 

Oruç ibadeti bütün dinlerde farklı şekillerde yer alsa da İslâm’da en mükemmel haliyle yer alıyor. Yüzlerce hikmetinden sadece biri bu olsa gerek! (www.aksam.com.tr)

HÜLÂSA

Bilim adamları Allah’tan bahsetmeseler de uğraştıkları ilimlerdeki düzen ve kanunlar hal lisanıyla tevhidi ilân eder zaten. Tıpkı 1930’lu yıllarda Kastamonu’daki lise talebelerinin “Muallimlerimiz bize Alah’tan bahsetmiyor” diyen talebelere Bediüzzaman Hazretleri’nin verdiği cevapta olduğu gibi. 

Nobel Ödüllü iki araştırma kâinatın şifrelerini çözerek yaradılış kanunlarını açıklıyor. Bize Rabbimizi tanıtıyor. Bir nevi kâinat da Kur’ân’ı okuyor desek yanlış olmaz.  

Ne dersiniz? 

Okunma Sayısı: 3777
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hayrettin

    10.6.2017 11:42:14

    Yasemin hanıma yazılarındaki derunilik ve kadirşinaslıkdan dolayı Şükran'larımı sunarım

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı