"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir mikrobun verdiği dersler

Yasemin GÜLEÇYÜZ
23 Eylül 2015, Çarşamba 11:00
Bediüzzaman Hazretleri Risale-i Nur mesleğinin dört temel unsurundan biri olarak tefekkürü zikreder.

Risale-i Nur’un satırları makro ve mikro âlemden atomdan, hücreden gezegenlere güneşlere tevhidin delillerini gözler önüne sunar. İnsanı düşünmeye sevk eder. 

İnsanın acizliğini anlatırken yeri geldiğinde gözle görülemeyen bir mikroba yenik düştüğünü ifade eder. 

“İ’lem ey mağrur, mütekebbir, mütemerrid nefis! Sen öyle bir za’fiyet, acz, fakirlik, miskinlik gibi hallere mahalsin ki, ciğerine yapışan ve çok defa büyülttükten sonra ancak görülebilen bir mikroba mukavemet edemezsin; seni yere serer, öldürür...” der. 

Evet, mikroplar bize hastalıkların bulaşmasına vesile, gıdalarımızın mayalanmasına petrol gibi enerji kaynaklarımızın oluşumuna yardımcı olur. Hayatımızın akışında başrolde olan sebeplerden biridir. 

Mikroplar bunun yanında yeri insanlık tarihinde tahminimizin çok üstünde değişimlere vesile olur. 

Bu konuda çıkan yeni bir kitap insanlık tarihinde büyük değişimlere vesile olan mikropları başka bir açıdan yorumluyor. Mikrobiyolog Bernard Dixon’un kaleme aldığı “Görünmez güçler” isimli eserde Firavun’u mağlûp eden karınca misali, Rabbinin emriyle boyutlarının çok üstünde işleri başaran mikroplardan örnekler veriliyor. 

İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİREN İBRETLİ TABLOLAR

Sözgelimi: Bitlerle bulaşan tifüs hastalığının mikrobu, tarihte birçok ordunun mağlûbiyetine sebep olur. Napolyon’un ordusunu darmadağın eden tifüs mikrobu, İkinci Dünya Savaşında Polonya’nın bir bölgesini “Tifüs salgını var” bahanesiyle Nazilerin saldırılarından kurtarır. 

1845 bir mantar cinsi İrlanda’da patates üretimini etkileyince başlayan kıtlık büyük göçlere sebep olur. Halkın büyük bir bölümü Amerika’ya göç eder. Amerikan’ın suikasta kurban giden unutulmaz başkanlarından biri olan John Kennedy’nin ailesi de bu göçmenlerden biridir. 

Asetonu laboratuvar ortamında bir bakteriden elde etmeyi başaran Dr. Weizmann silâh endüstrisinde büyük bir değişimi gerçekleştirir. Dönemin İngiltere Savunma Bakanı Lloyd George sayesinde Dr. Weizmann yeni kurulan İsrail Devletinin ilk başkanı olarak ödüllendirilir. 

MAYMUNA MERSİYE

Kendi tarihimizden çok ibretli bir örnek de İstiklâl Savaşımızın dolaylı olarak kazanılmasına vesile olmuştur. Bediüzzaman Hazretlerine bir maymuna mersiye yazdıran olaydır bu. 

Evcil maymununun saldırısıyla yaralanan ve bulaşan bir mikrop yüzünden ölen Yunan Kralı 1. Aleksander’ın ardından Venizelos ve generalleri de tasfiye edilir. 

(Edebiyatımızda ölen kişilerin arkasından söylenen şiire mersiye denir.)

Bediüzzaman Hazretlerinin “Mücahid bir hayvan mersiyesi” başlıklı manzumesi şöyledir: 

Ey maymun-i meymûn!

Kâfirleri mahzun, Yunan’ı da mecnun eyledin.

Öyle bir tokat vurdun ki, siyaset çarkını bozdun.

Lloyd George’u kudurttun, Venizelos’u geberttin.

Mizan-ı siyasette pek ağır oturdun

Ki, küfrün ordularını, zulmün leşkerlerini bir hamlede havaya fırlattın.

Başlarındaki maskelerini düşürüp maskara ederek bütün dünyaya güldürdün.

Cennetle mübeşşer olan hayvanların isrine (safına) gittin.

Cennette saîdsin; çünkü gazi, hem şehidsin.

HÜLÂSA

Mü’mine ümitsizlik yakışmaz. Cenâb-ı Hak küçücük bir çekirdekten nasıl tonlarca ağacı halk ediyorsa, yeri gelir dilerse gözle görülmeyen mikroba da dünya tarihinin akışını değiştirecek bir vazife verir. Her şey her an hiç ummadığımız şekilde değişebilir. 

Biz yeter ki üzerimize düşen vazifeleri yerine getirelim!

Okunma Sayısı: 4306
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı