"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünya evine girerken dünyevîleşmek

Yasemin GÜLEÇYÜZ
18 Nisan 2018, Çarşamba 01:19
Malûmunuz düğün mevsimi başladı. Rabbimiz bu telâşe içinde olan gençlerimize iki cihan saadeti nasip etsin!

Bu yazımız düğün hazırlıkları esnasında dâvetiye, takı, kılık kıyafet ve ev eşyası konusundaki israf bir yana “eğlencenin dozu” ile ilgili. Geçtiğimiz günlerde düğün eğlenceleri ile ilgili bir yazıda okuduklarım, “Demek bu da oldu!” dedirtti. 

EĞLENCENİN DOZU KAÇARSA

Şimdilerde dindar kimliğiyle bilinen çevrelerde kına düğün organizasyonlarında yeni bir moda var: Başörtülü DJ’ler. Yani artık başörtülü hanımlar da programın müzik ve eğlence kısmından sorumlu durumdalar. Kendi şirketlerini kuruyorlar, kadınlar matinesi gibi çalışıyor, kendi video ve reklâmlarını da yayınlıyorlar. Organizasyonu yapanlar da, talep edenler de “Nasıl olsa kadın kadına eğleniyoruz. Zaten alkolsüz eğlence” diye düşünüyorlar. Kimi zaman akşam 9’dan sabah 5’e kadar devam eden bu eğlenceler, beylerin de desteğini alarak yurt dışında da yayılıyor. (Kaynak: www. ahvalnews.2.com) 

HELÂL DAİRE KEYFE KÂFİ

Dinimiz kolaylık dini. Kur’ân ve sünnetin çizdiği helâl daire de harama girmeye ihtiyaç duymayacak kadar keyfe kâfi. Eğlence konusundaki helâl daire de harama ihtiyaç bırakmıyor.

Lâkin etrafımızda gördüklerimiz ve okuduklarımıza bakınca ipin ucunun kaçtığı da ortada. Eğlencenin alkolsüz olması, onun “meşrû ve helâl” olması için yeterli mi sizce? 

Peygamberimizin (asm) konu ile ilgili hadis- lerini ve müfessirlerce yorumlarını okuduğumuzda şarkı söylemenin, dinlemenin caiz olduğunu görüyoruz. Düğünlerde, bayramlarda ve bir takım merasimlerde def çalındığını ve şarkı söylendiğini duymuş ve buna engel olmamıştır. Burada önemli olan, şarkı sözlerinin insanı isyana, harama sevk etmemesi ve sözlerin Allah’a isyan mânâsı taşımamasıdır. Şarkı ve müzik, dinleyicilerin şehevî duygularını tahrik mahiyetindeyse haramdır, yasaktır.

HANIM HANIMA MI?

İşin diğer yönüyse “nasıl olsa hanım hanımayız” deyip sınırları kaldırmak. Nur Sûresi’nin 31. âyeti bu fikirden kaynaklanan bir olay üzerine inmiştir. 

İbni Kesir, Mukatil bin Hayyan’dan, o da Cabir bin Abdullah el-Ensarî’den şöyle rivayet eder:

“Esma binti Mirsed’in (ra) hurmalığı vardı. Kadınlar oraya etek giymeden, göğüsleri, saçları ve ayaklarındaki halhalları açık olarak giderlerdi. Esma (ra), “Bu görünüşünüz ne kadar çirkin” dedi. Bunun üzerine, “Mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar” âyeti nazil oldu.” (İbni Kesir, Tefsir, 3/283. Süyuti. 5/104.)

ERKEKLERİN MESULİYETİ FAZLA

Yani dinimizin tesettür emri sadece karşı cins için değil hanım hanımayken de geçerlidir. Aynen erkeklerin de birbirlerine karşı tesettürlü olmaları gerektiği emri gibi.

Müfessirler Nur Sûresi 30. âyetteki “Mü’min erkeklere söyle gözlerini haramdan sakınsınlar!” emrinin mü’min kadınlara tesettür emrinden daha önce gelmesini erkeklerin bu konudaki mesuliyetinin daha fazla olduğunu şeklinde açıklıyorlar. 

Bediüzzaman Hazretleri bu hakikati; “Sefih erkekler, hevesatlarıyla kadınlaşırsa; o zaman açık saçık kadınlar da hayasızlıkla erkekleşirler” tesbitiyle yaşanmakta olan hayasızlıklarda ve iffetsizliklerde en büyük hissenin erkeklere ait olduğunu gözler önüne seriyor.

HÜLÂSA

Her nikâh mukaddes, her düğün güzeldir. Lâkin, ebedî beraberliklerin temeli sağlam atılmalı. Helâl dairesi harama tenezzül etmeyecek kadar geniş. 

Okunma Sayısı: 4327
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Zübeyir

    18.4.2018 11:34:05

    Çok güzel ve ehemmiyetli bir yazı. Lakin sonunun müzakereye açık olduğunu belirtmek istiyorum. Fitnedeki en büyük hisse derken, fitneye muhatap olmak noktasından mı yoksa fitneye sebep olmak noktasından mı? Benim anladığım muhatap olmak noktası niyet edilmiş ama yazıdaki manadan 'fitneye sebep olan' erkeklerdir gibi bir mana ortaya çıkıyor. Bu noktada, yoğun olarak münazara konusu olan 'fitneye sebep erkekler midir, kadınlar mı' konusu akla gelmektedir. Aşağıdaki bahsi de nazara alırsak ahirzamanın en dehşetli fitnesi kadınlardan ötürü gelmekte olduğunu anlıyoruz. "Fitne-i âhirzamanın mahiyeti bana göründü ki; o fitnenin en dehşetlisi ve cazibedarı, kadınların yüzsüz yüzünden çıkıyor. İhtiyarı selbedip, pervane gibi sefahet ateşine atıyor. Ve bir dakika hayat-ı dünyeviyeyi, senelerle hayat-ı bâkiyeye tercih ettiriyor."

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı