"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslâm tarihinde âlime hanımlar

Yasemin GÜLEÇYÜZ
28 Ekim 2015, Çarşamba
Bediüzzaman Hazretlerinin tabiriyle Kur’ân’ın emrine muhalif giden “sefih medeniyet” Kur’ân’ın kadınlar hakkındaki hükümlerini “esaret” olarak değerlendirir.

Oysa ki Kur’ân’ın kadınlar hakkındaki hükümleri hem yaradılışlarına uygun, hem adil ve hikmetlidir… Rahmetli Osman Yüksel Serdengeçti’nin, “İslâm kadınları kafesler altına alıyor diyenler, aslında kadınları kafeslemek isteyenlerdir” tesbiti hakikati çok veciz bir şekilde ifade eder.

SEFİH MEDENİYET İÇİN İSLÂM KADINI

Batı dünyasının İslâm kadınına biçtiği model ya pazarda köle olarak satılan köle kadınlar ya da haremde keyfeden “ucuz meta” hükmündeki hür kadınlardan ibarettir. Neticede Batı dünyası için Doğu kocaman bir haremdir!

Ressamların tablolarında, seyyahların hatıralarında, mütefekkirlerin makalelerinde kadın için biçilen değer budur!

Tarihte olduğu gibi günümüzde de bu yargı Ortadoğu’daki Afganistan’daki operasyonlar çerçevesinde “burkalı kadın” tiplemesi üzerinden devam etmektedir. 

Peki, İslâm tarihinde kadınlar nasıl yer aldılar? Gerçekten var mıydılar? İlim dünyasında nasıl izler bıraktılar?

MUHADDİS HANIMLAR

Hadis rivayetine gösterilen hassasiyet dolayısıyla kadınlar İslâm tarihinde zaten hep vardır. Sonraki dönemlerde de evliya menkıbelerinde, şiir kitaplarında, hadis kitaplarında muhaddis, şair, muhakkik (araştırmacı) olarak hep yer aldılar. 

MODERNLEŞME VE KADIN

“Modernleşme” tartışmalarının yapıldığı Osmanlının son dönemlerinde “yeni kadın anlayışı” da tartışılır oldu. Zira yeni toplumu inşa edecek olanlar da yine kadınlardı. O yüzden kadının eğitimi önemliydi. “Yeni eğitim anlayışı” içinde Batı diline hâkim, Batılı hayat tarzını benimsemiş hanımlar yetiştirmek hedeflendi. Misyoner okulları açılmaya başlandı ve Batılı eğitim tarzı yavaş yavaş benimsenmeye başlandı. Batılı mürebbiyeler evlerde özel eğitimler vermeye başladılar. 

Osmanlının son dönemlerinde yazılan edebi eserlerde romanlarda,  piyeslerde, mütefekkirlerin eserlerinde bu anlayışın izlerini görmek mümkündür. 

SULTAN ABDÜLHAMİD VE KIZ OKULLARI

Bu durumun tehlikelerini sezen Sultan Abdülhamid eğitim konusuna özel itina gösterir. İstanbul yoğunluklu olarak Osmanlı topraklarında Kız Rüşdiyeleri açar. Okullarda kızlara özgü dersler konarak onların hem iyi bir ev yöneticisi, hem de bir anne ve eş olmaları amaçlanır. Ardından Kız öğretmen okulları, kız idadileri ve sultanileri ve nihayet kızlar için yüksek okul imkânı sağlanır. Hanım öğretmenler devlet tarafından “şefkat nişanı” ile ödüllendirilir. Ancak bu okullar uzun ömürlü olmaz, I. Dünya Savaşı ve diğer sebeplerden dolayı çoğu kapanır. (http://www.akademikbakis.org)

Beri yanda o dönemde “her türlü değişime kapalı” klâsik eğitim tarzı yine devam etmektedir. Hanımlar mahalle mekteplerinde hocalarından din eğitimini almaktadırlar. Bugün yaygın bir şekilde devam edegelen bir eğitim tarzıdır bu. 

“Modernleşelim, ama geçmişimize de sahip çıkalım!” diyen Osmanlı aydınları da vardır. 

Millî Şairimiz Mehmet Âkif’in şiirlerinde bu çalkantılı dönemin izlerini görmek mümkündür. 

MEDRESETÜZZEHRA PROJESİ

Bediüzzaman Hazretleri “Medresetüzzehra projesi”ni işte bu çalkantılı dönemde gündeme getirir, ölümüne kadar da bu eğitim projesini zamanın getirdiği gelişmelere göre güncelleyerek canlı tutar. Din ve fen ilimlerinin mezcolduğu, cehalet ihtilâf ve zaruret hastalıklarına derman olacak bir projedir bu. 

Risale-i Nur yüz otuz parça eseriyle bu eğitim projesinin müfredatını oluşturur. Bu projeyi hayat rehberi yapan erkeklerin yanında kadınlar da vardır. 

HÜLÂSA

Geçmişimizi bilmezsek geleceğimizi planlayamayız. Bizden önce hayat yolunu adımlayan saliha ve âlime hanımların ayak izlerini takip etmek, nasıl yaşadıklarını öğrenmek istikbali planlamak açısından bize yol gösterici olacaktır. 

Özellikle de hayat yolunun başlangıcındaki genç kızlarımız için. 

Yazı dizisi niyetiyle başladığım bu çalışmada duâlarınızı beklerim. 

Okunma Sayısı: 1967
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı