"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sahabe hanımların ilmi

Yasemin GÜLEÇYÜZ
07 Şubat 2018, Çarşamba
Sahabeler, kadınıyla erkeğiyle Peygamber Efendimizin (asm) sözlerini duyduklarında ezberler, mü’minlere öğretmek için kaydederlerdi.

Cahiliye devrinde diri diri toprağa gömülerek hayat hakkı elinden alınan kadının “terbiye-i Kur’ân’iye” ile eğitilmesi, büyük imanî inkılâplara kapı açtı. “İlim öğrenmek kadın ve erkek her Müslüman’a farzdır.” diyen Peygamberimiz (asm), tebliğde kadınlara da İslâm’ı, iman esaslarını öğretti, okuma yazmaya teşvik etti. 

İslâm’ın ilk yıllarında okuryazar kadınların sayısı yok denecek kadar azdı. Zamanla okuryazar kadınların sayısı çoğaldı, her sahada bilgili hanımlar yetişti. 

HANIMLARIN HADİS ÖĞRENME METOTLARI 

Hanım Sahabeler bir gün Peygamberimizin (asm) yanına gelir ve “Erkeklerden bize sıra gelmez oldu. Onlar daima meclislerinize gelir, ilim ve dinî konuları öğrenirler. Biz, erkeklere nazaran güçsüzüz. Bize bir gün tahsis edin, gelip sizi dinleyelim ve bilmediklerimizi öğrenelim” derler. Bunun üzerine Peygamberimiz (asm) hanımlara tahsis ettiği bir günde onlara imanî dersler verir. 

Sahabe hanımlar bazen aralarından elçi seçip soru sorması için Peygamber Efendimiz’e (asm) gönderirler. Bazen de bizzat Peygamberimizin (asm) yanına giderek suallerini yöneltirler. 

Hazreti Peygamber’in (asm) hanımlarının evleri, aynı zamanda birer medrese niteliğini taşıdığından kimi hanımlar özel durumlarıyla ilgili bazı hususları utan- dıkları için Efendimiz’e (asm) aracısız bir şekilde soramaz. Peygamberimizin (asm) eşleri vesilesiyle sorup öğrendikleri konular da olur. 

Sorular bazen de sahabenin önde gelenlerine sorulur. Meselâ Havlan kabilesinden bir kadın, Yemen’e öğretmen olarak gönderilen Muâz bin Cebel’e kocanın hanımı üzerindeki haklarını sorar ve öğrenir. Böylece dinî konularda olgunlaşırlar. 

Sahabe Hanımlar, İslâmî ilimler içerisinde en çok hadis rivayetiyle ilgilenir. Ahmed b. Hanbel, ‘Müsned’ adlı eserinde hadis rivayet eden yüz bir hanım olduğundan bahseder. ‘El-Müsned’ adlı eserinde bin üç yüzden fazla sahabenin hadis rivayetine yer veren Baki bin Mahled de hadis rivayet eden hanım sayısının yüz yirmi iki olduğunu beyan eder. Bilhassa Peygamberimiz’in (asm) eşlerinden Hz. Ayşe, Hafsa, Ümmü Habibe, Meymune ve Ümmü Seleme Validelerimiz hadislerin yayılmasında büyük katkı sağlar. 

İLİM MECLİSLERİ 

İslâm’ın ilk devrinde Daru’l Kurra adı verilen okullarda, Mescid-i Nebevi’nin yanındaki Suffa mektebinde, El-Küttab denilen mahalle mekteplerinde, camilerde ve evlerde eğitim verilir. 

Sahabe hanımlar, çocuklarıyla birlikte bazen cemaatle kılınan namazlara katılmak suretiyle bazen de Peygamberimizin (asm) yanına giderek hadis öğrenir. 

Bazı aileler de kız çocuklarına evde ders verdirerek hadis öğretir. Öğrenimini tamamlayan hanımlar, eğitim ve öğretime de katkıda bulunur. 

Sözgelimi: İmam eş-Şâfi’î Mısır’da, Nefîse bint el-Hasan’dan ders alır. İbn Asâkir de bin üç yüz civarındaki hocası arasından seksen tanesinin kadın olduğunu söyler. Nitekim hanımlar, dârülhadislerde, camilerde, ilim meclislerinde hadis dersleri verir. Kadınların ilme katkıları sahabe tabakasından sonra tabiin ve tebe-i tabiin döneminde de devam eder, sayıları erkek raviler kadar olmasa da hadis rivayet eden birçok kadın vardır. Hadis rivayet eden âlimlere Muhaddis, hanım âlimlere de Muhaddise denirdi. 

HÜLÂSA 

İslâmiyet ilme, kadının eğitimine önem verir. Çünkü ilim tahsil eden kadın, ibadetlerinde bilinçli olur. Çocuklarını daha iyi eğitir. Eşine, anne-babasına, komşularına karşı vazifelerini de anlayışla ifa eder. Toplumun birçok yönden ilerlemesine katkı sağlar.

Okunma Sayısı: 8905
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı