"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hırs-ı sevapla ‘cemaati terk etmek’

Yasemin YAŞAR
20 Haziran 2021, Pazar
“Madem sizler lüzum olsa birbirinize hayatınızı, kuvvet-i sadâkatınız ve Nurlar’a şiddetli alâkanızın muktezası olarak feda edersiniz. Elbette gayet cüz’î ve geçici ve ehemmiyetsiz hissiyatınızı feda etmeğe mükellefsiniz. Yoksa kat’iyyen bizlere bu sırada büyük zararlar olacağı gibi, Nur dairesinden ayrılmak ihtimali var diye titriyorum.”

Şuâlar’da geçen bu dersin dersini tefekkür ederken ‘Nur dairesinden ayrılmak’ veya ‘cemaatten ayrılmak’ ihtimalleri üzerinde düşündüm. Geçici ehemmiyetsiz hissiyatı feda edememekten kaynaklı çok vahim bir neticeden bahsediyor.

Bu durum bana, “Bazı hissiyatı süflîyenin ve menafi-i cüziyye’nin hatırı için ihlâsı kırmak”tan bahsedildiği satırlarını hatırlattı.

Peki cemaati terk etme, alıp başını gitmek, yapayalnız kalmak, irtibatı selâm sabahı kesmek midir sadece?

Ya da insan şuurlu olarak ‘ben cemaati terk ediyorum’ diyerek mi ayrılıyor.

Yoksa cemaate rağmen hareketler, feda edilemeyen cüz’î hisler, neticede bozulan ihlâslar mı insanı bir kenara atıveriyor.

Hepsi mümkün, fakat Hz. Peygamber (asm) zamanında yaşanmış bir hadise cemaati terk etmenin başka bir veçhini göstermesi açısından çok manidardır.

Bir gün, bir adam, Mescid-i Nebevî’ye gelir ve cemaati yara yara en ön safa geçer. Namazdan sonra, Peygamberimiz (asm) bu kişiye, ‘neden cemaati terk ettiğini’ sorar. Adam şaşkın haldedir. “Yâ Rasûlallah!” der. “Ben namazda sizinle beraberdim. En ön saftaydım.” Bunun üzerine, Efendimiz (asm) kendisine şunu der: “Cemaate eziyet vere vere en ön safa geçen sen değil miydin?” 

Evet bu hadisenin verdiği dersi inceden inceye okumak lâzımdır. ‘Cemaate eziyet vere vere öne geçmek’ tabiri burada dikkatleri çeken bir noktadır. Sevap kazanmayı, hayrı, iyiliği ‘hırsı sevaptan’ ayıran ince sır da bu olsa gerektir. Belki Peygamberimizin (asm) hemen yanında saf tutmak şerefine nail olacakken cemaate eziyet vere vere bu arzuyu gerçekleştirmek cemaati terk etmek manasına gelmektedir.

Görüldüğü üzere, sadece mü’minler arasında ‘en önde olma’ gayretiyle de ‘cemaati terk etmek’ mümkün. Demek ki sadece cemaati bırakarak yalnız başına kalanlar değil, cemaati ‘aşarak’ en önde olmaya çalışanlar da, cemaati terk etmiş olabilir.

Hasılı, insana cemaatini terk ettiren hissiyatı süfliye ve menafii cüz’iye, bazen sevap, ama hırslı sevap, fazilet, ama furuşluk edilen fazilet, şeklindeki süfli hissiyatlarla olabilmektedir. Demek önde olmak da bazen cemaati terk etmektir.

Okunma Sayısı: 2920
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Okur

    20.6.2021 19:08:00

    İfrat-tefrit… Teşekkür ve dua ile efendim

  • Mehmet Çaloğlu

    20.6.2021 13:15:41

    Allah razı olsun ,nefis ve enaniyet taşıyan herkesin herzaman düşebileceği bir vartayi aklı ve kalbi bir hassasiyetle izah etmişsiniz,tebrik ediyor, böyle güzellikleri bizlerle paylaşan şahs-ımanevi kahramanlarının için de olmaktan büyük saadet duyuyorum. Selam ve muhabbetlerimle.

  • Abdullah Tunç

    20.6.2021 08:56:40

    Önde olmak diye bir nur düsturu yok.Nur mesleğin de enaniyete yer yok.Ha reket noktamız hakkı tut mak,hak üzere olmak,hak kı savunmaktır. Hem fert ve hem de cemaat olarak haktan,hakikattan başka vavunacağımız,sığınacağı mız bir sığınak yoktur.Süf li hisler,cüz'i menfaatlar asla cemaattan ayrılma sebebi olamaz.Cemat ta,fertte yanlış yaparsa, karşı çıkmak hakperestli ğin gereğidir.Nite kim toplumda hem fert ve hemde cemaatlar yanlış yapabiliyor.Örnekleri var..Onun için,dikkat edilmesi gereken husus hak çizgisinden ayrılma maktır. Bunun ölçülerini, Risale-i Nur orataya koymuştur. Bunlara sıkı sarılmalıyız.Bundan dolayı her fert ve cemaat sürekli bir mürakabenin, bir müha sebenin içinde olmalı.Risa le-i Nur'un ölçü ve prensip lerine göre hayatımızı tan zim etmeliyiz.Mihengimiz Nur hakikatları olmalı.Fer din aklı da,cemaatın aklı da onlar olmalı.Kimse fi kir ve düşüncelerini bu ha hakikatların önüne geçire mez.

  • Orhan Ali YILMAZ

    20.6.2021 08:14:15

    Bana, bir zaman mülaki olduğum, meşhur Hakan Bozkurt'u hatırlattı bu yazı. Kendi kör noktamız ile ilgili "Kör Nokta" semineri tadında harika bir yazı... Bence herkes tarafından "pürdikkat" okunmalı...

  • Orhan Ali YILMAZ

    20.6.2021 08:02:33

    Evet; cây-ı dikkat bir nokta-yı ehemm.. Tebrik ediyorum... Kaleminize ve de zihninize sağlık...

  • Oğuz Yiğiter

    20.6.2021 07:30:28

    Allah razı olsun. "Cemaate eziyet ede ede ön safa geçme" gayretini, "cemaati terk etmek"le eşdeğer tutan nebevî ikazı, kudsî kaynak göstererek nazarlara sunan makale, hizmetlerimizin enfüsî yönü itibariyle de çok sarsıcı bir ihtar mahiyetinde. Hizmette kudsiyeti kaybetmemek ve himayetin devamı ile şefkat tokatlarından âzâdeliğin temini için önemli bir işaret levhası... Tebrikler, dualar...

  • Halil İbrahim Karahan

    20.6.2021 05:50:03

    Allah razı olsun

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı