"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kimlerle ittihad ve ittifak edilir?

Yasemin YAŞAR
17 Şubat 2018, Cumartesi
Her insanın bir duruşu şu cemiyet hayatında göründüğü bir penceresi vardır.

Bu duruş kişinin karakteri mizacı, eğitimi, kültürü, tarihi ve coğrafyasının etkisiyle şekillenen bir kişiliktir. İlkesel duruş, taşıdığı misyonun farkında olunduğu bir duruş, net duruş, kısacası dürüstlük dediğimiz erdem…

Düşünceleri satılık, davranışları taklit, değerleri emanet olmayan, tavrı, tarzı, prensibi, misyonu, vizyonu olan insanları ne çok özler olduk.

Adaletin çarpıtıldığı yerlerde açık sözlü, yürekli, içten eleştiri yapabilen insanları özler olduk.

Herkese gülücükler dağıtan, uhuvveti, kardeşliği, nabza göre şerbet verme, içinde nemelâzımcılık olan hoş geçinme (mümaşaat) olarak algılayan, rüzgâr nereden eserse oraya dönen, üç kuruşluk menfaati için değerlerini gözünü kırpmadan satabilen tiplerden çok yorulduk artık.

Neden doğrulara hasret yaşıyoruz?

Neden insan olmak için bunca zorlanıyoruz?

Neden biliyoruz, ama ilgilenmiyoruz?

Neden duyuyoruz, ama işitmiyor, anlamıyoruz?

Muhabbetin ve merhametin yok olduğu yerlerde ahlâk da yok oluyor.

Neden “Hayra duâ eder gibi şerre duâ ediyoruz.” (İsra Sûresi)

İnsan olmaya ne kadar da hasretiz.

İnsanın kendi biyolojik bedeni kadar, neden dürüst olmaz duyguları? İnsanın bedeni dürüsttür, zira istemeden katlandığı ilişkileri kusar, yanlış insanlarla temasta kaşınır, sevmediği ortam ve işlerde uyuklar…

Zor yollara, büyük dâvâlara kolay ve küçük insanlarla yola çıkmak ne kadarda yaralayıcı ve iç acıtıcı bir durum.

“Dürüstlük pahalı bir mülktür ucuz insanlarda bulunmaz” diyor Balzac.

Bu kadar zor mu içi ve dışı bir olmak, sözü ve özü bir olmak?

Ve insan gitgide yalnızlaşıyor. Kaç kişi bir diğerini dinliyor.

Haram lokma yemeyenlerin, ittihadına ihtiyaç var.

Gıybet etmeyenlerin ittihadına ihtiyaç var.

Okuduğu satırlardaki hakikatleri eğip bükmeyenlerin ittihadına ihtiyaç var.

Doğru söyleyen ve dik durabilenlerin ittifakına ihtiyaç var.

Himmeti millet olanların ittifakına ihtiyaç var.

Artık ahlâklı insanların ideolojilerin saçak altlarından çıkarak, dürüstlerle ittifakına ihtiyaç var.

Hasılı; bir ümitle dürüst insan arıyorsun ve hemen yakınındakilere bakıyorsun, ne yazık ki, siyah ve beyaz karışmış, karakterler grileşmiş artık. Ve artık gelinen noktada şunların, bunların değil, erdemlilerin, ahlâklıların, dürüstlerin ittifakına ihtiyaç olduğunu görüyorsun.

Çünkü yeniden insan olmak insanla insan olmayı gerekli kılıyor.

Okunma Sayısı: 2647
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah TUNÇ

    17.2.2018 12:18:02

    Cümle cümle,satır satır içi dolu,dolu bir yazı.Bazı cümleleri var ki uzun uzun üzerinde düşünmek gerekiyor. İttifak edilmesi gerekenlerle,gerekmeyenler net bir şekilde yazıda ifade edilmiş.Dik duruşlu,dürüst,sözün eri,asil insanlara olan hasret dile getirilmiştir.Bu karmaşık ve karışık yapının elbette çok önemli sebepleri vardır.Siyasi tarafgirlik ve afaki meseleler gibi. Afaki,küre-i ardaki boğuşmalara,merakla bakan,dikkat edenlerin haleti ruhiyelerini bakın Üstadımız Kastamonu lahikasında nasıl dile getiriyor: Pek çok maddi ve manevi zararlarıyla beraber;'' Ya aklını dağıtır manevi bir divane olur; ya kalbini dağıtır,manevi bir dinsiz olur;ya fikrini dağıtır; manevi bir ecnebi olur.'' Evet,akıl,kalp ve fikri dağıtılmışlık had safhada.Hakperestliğin yerini nefisperestlik almış. Akıl divane,kalp dinsiz,fikir ecnebi.Bu karakterde olan insanlarla nasıl ittifak edilebilir?Bunlarla nasıl anlaşılır? Siyasi tarafgirlik,cüz-i menfaatlar ve süfli hisler bunların basiretini de bağlamıştır..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı