"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Beden dili: Lisan-ı hâl

Ahmet AKIN
04 Mart 2016, Cuma
Eskilerin hâl dili dedikleri bir iletişim şekli lisan-ı hâl. İnsanoğlunun öğrendiği ilk dil şekli. Her türlü hareketimizi veya hareketsizliğimizi ifade eder. El, kol, jest, mimik gibi unsurlar kullanılarak yapılır .

Bebek , iyi bir gözlemcidir. Annesinin babasının her hareketini, mimiklerini, yüz ifadesini, dokunmasını, tebessümünü, velhasılı her şeyini dikkatli bir şekilde gözler. Ona göre tepkiler verir. Beden dili, minik yavru için iyi bir anlaşma dilidir. Herhangi bir hayvanla, beden dili ile konuşarak dost olabilirsiniz. Yaratan (cc), hayvanlara karşısındakinin beden dilini hissetme duygusu vermiştir. Bir kedi veya köpek, herkese saldırmaz. Kimden beden dili noktasında olumlu sinyal alıyorsa, onunla dost olur.

Her konuda olduğu gibi beden dili noktasında da Peygamberimiz (asm) bizler için en zirvedeki rol modelimizdir. Düşmanları bile emanetlerini O’na (asm) teslim edebilecek nitelikte bir sima, bir beden. Bu yüzden vasfı; Muhammed’ül Emin (asm) olmuş ve öyle hitap edilmiştir. İlk defa yüzünü gören biri; “Bu simâda yalan olmaz ’’ diyeceği kadar net bir beden dili.

Peygamberlikle müşerref olmazdan evvelki hayatı ve Peygamberlik hayatı doğruluk, ismet, yalan söylememek, düşküne fakire yardım etmek, çevreyi korumak, mazlûmun yanında olmak, toplum için faydalı çalışmalar yapmak, fikrine muhalif de olsa karşısındakine saygılı olmak, kalp kırmamak, yetimi gözetmek v.b. gibi güzel hasletlerle doludur. Peygamber’imizin (asm) mu’cizelerinden biri de “Lisan-ı hâlidir’’ diyebiliriz yani. Bu yüzden Peygamberimizin (asm) yaptıkları, davranışları, Sünnet-i Seniyyeleri bizler için çok önemlidir. Sosyal hayatımızda bu harika beden dilini örnek aldığımız oranda; başımız ağrımaz, toplum hayatımız kargaşadan kurtulup o nisbette huzurlu olur .

İnsan bildiklerine göre değil, gördüklerine göre hareket eder. Dilimiz yalan söyleyebilir, ancak beden dilimiz ise yalan söylemez. Okuyabilsek, yaratılmış olan her şey bir kitapdır. İnsan da güzel bir kitapdır. İnsanın beden dilini aktarım şekli, karşısındakinin okumasını kolaylaştırır.’’ Lisan-ı hâl, lisan-ı kâlden daha kuvvetli ve tesirli konuşuyor.’’ (Tarihçe-i Hayat - 375) cümlesi davranışlarımızın, hal ve hareketlerimizin daha tesirli olacağını anlatıyor . 

’’Güneş gibi ol şefkatte, merhamette.
Gece gibi ol ayıpları örtmekte.
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte.
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette.
Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol’’ 

Mevlânâ Celâleddin-i Rumî Hazretleri, bu mısraları ile, beden dili yol göstericiliği yapmış. Bir kitapta anlatılacakları beş cümlede özetlemiş. Bunun yanı sıra, atasözlerimiz de beden dilinin önemiyle ilgili bize güzel kapılar açıp, davranış dünyamızı aydınlatırlar. “Görünen köy kılavuz istemez, Yüreğin sakladığını gözler açığa vurur’’ cümleleri; beden dilini anlatan atasözlerimizden sadece ikisidir. 

Sosyal hayatımızın kaliteli, düzgün ve doğru işleyişinde beden dilimiz önemli bir unsurdur. Bir âmir, bir memur, bir işçi, bir anne baba, bir öğretmen, bir komutan, bir doktor v.b. farklı gruplardan insanların; ’’lisan-ı hâlleri, lisan-ı kâllerinden üstün olmak’’ durumundadır. Çünkü davranışlarımız, konuşmalarımıza göre; karşımızdakini daha çok ikna edip, sempatisini kazanmamızı sağlar. Toplum içi, aile içi, kurum içi barışın sağlanmasında, verimin artmasında, huzurlu ortamının artmasında, o oranda kaliteli olan beden dilimiz ön plâna çıkar. 

Bu vesileyle; Peygamberimiz’in (asm) Sünnet-i Seniyyesine uygun beden dilli, o nispette keyfiyetli, kaliteli bir hayat diliyor ve saygılar sunuyorum . 

Okunma Sayısı: 2808
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı