"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kârlı panayır

Destan ŞAHLAN
26 Haziran 2016, Pazar
Gelmesiyle havanın, nefeslerin değiştiği, mânevî ve uhrevî bir panayır olan Ramazan ayında muhtelif ticaret sergileri hayatımıza giriyor.

Hassaten Kelâm-ı Ezeliyi hüsn-ü istikbal etmek şerefine bakan pek menfaatli bir ay. Sair zamanın ibadetlerinden farklı ve yeni ibadetlerle uhrevî bâki bir kazanç ve mükâfat fırsatı. Oruçla malâyâniyat, süflî heves ve ihtiyaçlardan uzaklaşarak bir nev'i melekiyet kesbetmekle yaşayan Kur'ân olmaya bir nebze daha yaklaşılıyorken, üzerinde durmak istediğim teravih namazları.

Ramazan'a özel kuvvetli bir nafile ibadet olan teravih namazı diğer sünnetlerden farklı olarak cemaatle kılınabilmekte, hatta vitir namazı da bu mevsimdeki sevinçle cemaatle kılınmakta. Panayırdan umuma dağıtılan bereket ve mânevî hediyeler cemaat halinde kucaklanmakta. Ülkemizde teravih namazı hanımlar canibinde de cemaatle kılınma imkânını sağladığı için ayrıca bir lezzet ve farklılık hissettiriyor. Cami sevinci, cemaat şuuru, Müslüman kardeşleri tanıma, görme ve insanımızın genel minvaline bir bakış kazandırıyor. Bazen insanın gülsem mi ağlasam mı dediği hallere şahit olunuyor. Dinini öğrenmede son derece gayret ve merak içinde olmanın önemi bu vesileyle anlaşılıyor. Hanımlar bölümü teravihlerinde farklı camilerden ortak bazı halleri paylaşacağım. Kadınların münasip şartlarda camiye gelmesi, cemaat halinde namaz kılması -çocukları da getirdikleri için- ehemmiyetli bir durum. Nesillerimizin iman ve ibadeti tanıması sevmesi için bu şenlikli panayır sergileri olan teravihler müthiş imkân sağlıyor. Namaz kılan bireylerin bu suretle daha dikkatli olması gerekiyor.  Namazdan sonra, tilâvet-i Kur'ân başladığında, hanımlar bölümünde bir dalgalanma, hareketlenme, konuşmaya başlama, hal-hatır muhabbetleri ve hızla camiyi terk etme telâşı sarıyor, aşr muallakta kalıyor. Namazda imamın "safları sık ve düzgün tutalım" temennisi hanımlar bölümünü ilgilendirmiyor gibi bir hal var. İlk saflarda boşluklar, arkalarda parça parça imama durmuş bir cemaat. Kıraati sesli okuyan, imamdan önce rûkuya giden teyzeleri saymıyorum. Önümde babaannesiyle namaza gelen 7 yaşlarında bir kız çocuğu teravihi sonuna kadar, fazla ciddiyetini bozmadan, dikkatli bir şekilde tabure üzerinde kıldı. Namazda dikkatimi toparlayamadım. Bu çocuklar yeni nesli oluştururken, ibadetlerimiz bid'a tahribatıyla mı aktarılacak, öğretilecek? Sonradan düzeltilmesi, geri dönülmesi zor işlerin altına giriyoruz. Tahribi kolay tamiri zor delikler açıyoruz. Ürperdim ve üzüldüm. Her camide seccade tesbih statüsünde tabure bulunması ne demektir? Yerde oturamayacak kadar düşkün kimse rahat da yürüyemez değil midir? Fetva kısmını insaflı ve hakikat-i İslâmiyeye vâkıf âlimlere bırakarak kârlı panayırın bu sergisinden ayrılıyorum.

Ramazan-ı Şerif nefsi terbiye etmesi hasebiyle yanlış ve eksiklerimizi düzeltme, ibadet ve kulluğumuzu gözden geçirmede eşsiz bir fırsat elhamdülillah. Kur'ân okumalarının artması kıraatleri güzelleştiriyor. Kur'ân sevgisi yeni nazil oluyor hissini uyandırıyor. Sünnet-i Seniyye parlıyor, Mütekellim-i Ezeli konuşuyor ve muhatap olanlarda tabi olma cehdi uyanıyor. Nimetler lâyık olduğu kıymeti buluyor ve insan da hakikî kıymet ve değerini, antikacılar çarşısında, Ramazan panayırında buluyor. 

Bu Ramazan son Ramazanımız olmaması duâsıyla.

Okunma Sayısı: 1047
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı