"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünyevîleşme nedir?

Ali FERŞADOĞLU
07 Haziran 2013, Cuma
“Dünyevîleşme nedir?” sorusuyla birlikte şu soruların da cevaplarını aramalıyız:
Müslümanları dünyevîleşme nasıl ahtapot gibi sarmalamıştır? Mü’minlerin hayat standartlarının iyileşmesi, zenginleşmeleri ve müreffeh bir hayat yaşamaları dünyevîleşmek midir?
Kimi anlayışlar dünyayı tamamen reddeder. Kimisi ise, ahireti… İslâmiyet, hayatın her safhasına olduğu gibi, dünyaya bakışa da ölçü ve denge getirmiştir. Bediüzzaman’a göre dünyanın üç yüzü vardır:
1- Dünya, Esmâ-i Hüsna’nın (Allah’ın isim ve sıfatlarının) tecelligâhıdır. Fen ilimleri dahil, bütün ilimlerin dayanağı Esmâ-i Hüsnâ’dır. Herbir fen, Allah’ın bir ismine dayanarak hakikatini bulur. Meselâ tıp Şâfî, matematik-geometri Adl ve Mukaddir isimlerinin tecellîlerini okumaktan başka bir şey değildir aslında.
2- Dünya, ahiretin tarlasıdır. Yani ahiret dünyada kazanılacaktır.
3- Dünyanın maddî, fânî ve nefse bakan yönüdür.
İşte, ilk iki madde penceresinden dünyaya bakmak, dünya ve içindekileri Allah adına sevmek, çalışmak İslâm’ın emridir, bu gereklidir.
Ancak bu iki cepheyi unutup, tamamen dünyanın üçüncü yönüne yönelmek; olaylara, zaman ve mekâna nefsî, indî, maddî çıkarlar açısından bakmak dünyevîleşmektir. Hatta bu zamanda dünyevîleşme o kadar şiddetlenmiştir ki, zarurî olmayan şeyler de zarurî ihtiyaç haline gelmiştir. Lezzet-koliklik, madde bağımlılığı, teknolojik cihazlar ve ekran bağımlılığı, tiryakilik (alışkanlık) vesaire dünyevîleşmenin belirtileri ve sonuçlarıdır.
Oysa, Bediüzzaman’ın deyimiyle “ekmek yemek, yaşamak gibi zarurî ihtiyaçlar haricinde başka hangi zaruret var? Su-i ihtiyardan, gayr-ı meşrû meyillerden ve haram muamelelerden tevellüd eden hareketler haramı helâl etmeye medar olamazlar.”1
Haddizâtında biz bu dünyaya, dünyevîleşmek için değil; uhrevîleşmek, yani, imtihanını kazanmak için gönderildik… Bediüzzaman hakkında araştırma yapan Mısır’ın eski ekonomi bakanlarından Dr. Hassan Abbas Zeki, Bediüzzaman’ın iman kuvvetinin zayıfladığına dikkat çektiğini söyler. Dünyevîleşme; çalışmak, zengin olmak değil; zenginliğini nefs-i emmare ve gayr-i meşrû yolda harcamak ve makam-mevki, şan-şöhret sahibi olmak değil; bunları nefis ve dünya hesabına kullanıp, kulluğun kapsama alanından çıkmaktır.
Dünyevîleşmek; dünyevî dost ve rütbelerin kabir kapısına kadar olduğunun farkına varmamak; dünya için ahireti unutmak, ahiretini dünyaya feda etmek; sonsuz hayatı, dünya hayatı için bozmak; malayani/boş şeylerle ömrünü telef etmek; kendini misafir telâkki etmeyip misafirhane sahibinin emirlerine göre hareket etmemektir.
Dipnot: 1- Emirdağ Lâhikası, s. 456.
Okunma Sayısı: 7664
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • mehmet erdil

    6.6.2013 00:00:00

    Sevgili hocam, Tuhafıma ne gidiyor biliyormusunuz? Siz zilzal suresinin son iki ayetini bileceksiniz sonra lokman suresinin 16 ayetini okuyacaksınız, Belediye başkanlığınız boyuncada, emsaliniz olan avrupadaki gavur dediğimiz meslektaşlarınız gibi mesainize kendi aracınızla veya servisle veya toplu taşıma vasıtalarıyla değilde önünde eskot arkasında eskotla makam aracınında en pahalısıyla gideceksiniz kapınızı çolak olmamanıza rağmen siz değilde zabıtalar açacak siz binaya girişinizde selimiye kışlasına giren paşalar edasında cephe selamıyla karşılanıp uğurlanacaksınız, sonra sekreteriniz ve yardımcılarınızında sekreterleri güzel bayanlardan olacak hiç erkek olmayacak, bütün bunları sorduğunuzdada makamın izzeti diyeceksiniz bizde bunu yutacağız ve bizde oylarımızla bu saltanatınıza yardım edeceğiz, ama bir Müslüman kardeşiniz ziyaretinize geldiğinde ona bir güzel Hz Ömer adalet menkıbelerini anlatacaksınız... yani kıymetli hocam eskiden Müslümana mevki makam zenginlik yoktu şimdi oldu ama biz bunu başaramadık güzel örnek olamadık bu imtihanı geçemedik dünyevileşmeyi ehli dünyadan daha iyi yaptık, Elbette bunun bir bedelinide görüldüğü gibi ödüyoruz... Yani yazılanlar çok güzelde yüreğe nasıl işlenir hocam yüreğe eksiklik nerede?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı