"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Turgut Özal Üniversitesi

Ahmet BATTAL
11 Temmuz 2013, Perşembe
Son yazımızda üniversite adaylarına tercihleri konusunda yol göstermeye çalıştık. Bu yazımızda da iki buçuk yıldan bu yana mensubu olduğumuz üniversiteyi tanıtalım.

Ankara’daki alternatiflerinizden biri olan Turgut Özal Üniversitesi 2009’da kurulmuş.
En önemli ideali ve ayırt edici özelliği, Turgut Özal’ın Türkiye’yi dünyaya açma gayretinin de takipçisi olarak “dünyaya açık üniversite” olmak.
Öğrenci sayısı bu sene yaklaşık 4.500 civarında olacak. Yani yeni ve fakat hızlı büyüyen bir üniversite.
Bu hızlı büyümenin önemli bir sebebi de, İstanbul merkezli Fatih Üniversitesinin Ankara’da bulunan Tıp Fakültesi ve diğer bazı bölümlerinin, binasıyla, hocasıyla, talebesiyle birlikte bir kanunla Turgut Özal Üniversitesine aktarılmış olması.
Üniversitenin kurucuları, eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın iktidar döneminde onunla birlikte devlete ve dolayısıyla millete hizmet etmiş bazı siyasetçiler ve bürokratlar. Bir de çoğunluğu Ankara’nın Keçiören bölgesinde ikamet eden hamiyet sahibi bazı işadamları. Mütevelli heyet başkanı yine eski Başbakanlardan Sayın Yıldırım Akbulut.
Üniversitemizin şimdilik dört fakültesi aktif: Hukuk, Tıp, Mühendislik ve İİBF. Eğitim fakültesi ve bazı diğer fakülteler için hazırlıklar sürüyor.
Mühendislik Fakültesinde Elektrik-Elektronik, Bilgisayar ve İnşaat Mühendisliği bölümleri aktif. Diğerleri için hazırlıklar sürüyor.
İİBF’de İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (SBU) bölümleri aktif. Diğer bazı bölümler için hazırlıklar sürüyor.
Eğitim dili Türkçe ama İİBF’deki İşletme ve SBU’nun ve Mühendislik Fakültesinin İngilizce eğitim verilen programları da var.
Eğitim dili Türkçe ama öğrencilerimiz ilk iki yıl akademik derslerle birlikte en az on saat zorunlu dil eğitimi alıyorlar ve sonraki yıllardaki mesleki yabancı dil dersleri ile de bilgilerini takviye ediyorlar. Böylece öğrencilerimiz İngilizceyi de unutmamak üzere öğreniyorlar.
Bu yöntemde öğrencilerimiz biraz daha fazla çalışıyorlar ama hem dil için bir sene kaybetmemiş oluyorlar hem de dil bilgisini sadece hazırlıkta öğrenip geçmek ve sonrasında kullanmadıkları için unutmak riski de azalmış oluyor.
Ayrıca, TÖÜ genç bir üniversite olmasına rağmen yüksek lisans ve doktora programları açmayı da başarmış durumda.
Üniversitemizin programlarında verilen eğitimin müfredatı ne tümüyle klasik ne de tamamen yeni. Gelenekle geleceği yani klasikle moderni sentezlemeye çalışan bir yapısı var.
Üniversitenin üç bloktan oluşan ilk binaları Kuzey Ankara’nın merkezinde, Etlik’te. Gülhane Askeri Tıp Akademisinin hemen üst tarafında. Bundan dört kat daha büyük olacak olan ikinci bina grubu da hemen yanında ve yakında inşaatına başlanıyor. Sağlık kampusu da yine yakında başka bir alanda planlanıyor.
Bu yönüyle üniversitemiz bir şehir içi üniversitesi durumunda ama aynı zamanda bir tür kampus üniversitesi niteliğinde.
Yine bu yönüyle üniversitemizin bütün fakülteleri Ankara’da olmanın avantajlarını alabildiğine kullanıyor. Stajlar, kurumsal geziler, bilhassa kamu sektörü ile karşılıklı ilişkiler ve işbirliği gibi özgün uygulamalar “normal” olmuş durumda.
Öğrenci kulüp faaliyetleri oldukça yoğun ve “doğru sosyalleşme”ye uygun.
Bir taraftan birikimini ve tecrübesini konuşturan ulu çınarlar ve diğer yandan da genç ve dinamik ekipten oluşan akademisyen kadrosu ile iddialı bir üniversite.
Ankara’da üniversite okumayı düşünenler bu günlerde Turgut Özal Üniversitesini bizzat veya en azından web sayfasından ziyaret etmeli. “Benim istediğim bölüm bu üniversitede yok” demeden, mevcut bölümleri de alternatiflerinin arasına koyarak kararını vermeli.
Biz bekliyoruz.

Okunma Sayısı: 3309
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yunus Emre Mert

    15.7.2014 04:01:00

    Hocam, bulunduğum ilde kime Turgut Özal Üniversitesini yazmasını önersem karşıma okulun Belli bir kitlenin okulu olduğunu ve bu yüzden tercihlerinde yer vermeyeceklerini söylüyorlar.Her ne kadar okulumuzun kozmopolit bir yapıda olduğunu söylesemde bazı gazetelerin manşetlerini öngösterip ’işte eğer belli bir kitlenin okulu olmasaydı bu gazete bu okullara gidip hayatlarınızı karartmayınız yazmazdı diyorlar’ okulumuzun üzerindeki bu algıyı yıkacak ve biz Turgut Özal Üniversitesi öğrencilerini rahatlatacak bir yazı yazmanızı sizden istirham ediyorum. Şahsi rahatlığımın sözkonusu olmadığını belirtip şimdiden yazımı dikkate aldığınız için teşekkür ediyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı