"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Müslümanlar Moskova’ya!

Faruk ÇAKIR
17 Ekim 2013, Perşembe
Rusya’nın, SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) olduğu dönemde İslam dini ve Müslümanlarla ilişkilerinin iyi olmadığını herkes bilir. 1985’ten 1991’e kadar Sovyetler Birliği’ni yöneten Mihail Gorbaçov, perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği reform çalışmalarını başlattı ve “Soğuk Savaş”ı bitirdi. Ancak bu reformlar Sovyetler Birliği’nin dağılmasına neden oldu.
1990’lardaki bu hadiseler sonrası Rusya’nın İslam dinine bakışı ve Müslümanlarla ilgili konumu da değişti. 30 ya da 40 yıl önce hiç ihtimal verilmeyen müsbet hadiseler artık bugün Rusya’nın gerçeği haline geldi. Ülkedeki Müslüman nüfusun 30 milyon civarında olduğu ifade ediliyor ve bu ülke İslam İşbirliği Teşkilatında gözlemci üye statüsünde. Düşünün ki, “Din afyondur, din öldürülmelidir” diyen yöneticilerin idare ettiği Rusya, bu anlayıştan uzaklaşıp “İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye statüsüne gelmiş...
Kurban Bayramı vesilesiyle bir defa daha görüldü ki “Rus da dinsiz kalamaz... “ [(Bediüzzaman’ın bu husustaki müjdesi şöyledir: “Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hıristiyan da olamaz. Olsa olsa, küfr-ü mutlakı kıran ve hak ve hakikate dayanan ve hüccet ve delile istinad eden ve aklı ve kalbi ikna eden Kur’ân ile bir musalâha veya tâbi olabilir.” (Emirdağ Lâhikası, s. 311)]
Rusya’nın başkenti Moskova’daki bayram namazı görüntüleri bin defa şükrü gerektirir. Düşünün ki, yıllarca “Komünistler Moskova’ya!” denilen bir yerde artık 100 bin (yüzbin) kişi cemaatle bayram namazı kılıyor! Buna şükredilmez de ne edilir? Peki, 100 bin kişi camiye nasıl sığmış? Bildiniz, camiye sığmamış, sokaklar ve caddeler ‘mescid’ olmuş. Moskova Belediyesi gerekli tedbirleri almış, caddeleri trafiğe kapatmış ve üstelik bu caddelere ses düzeni bile kurmuş!
Basın mensuplarının yoğun ilgisinin olduğu Merkez Cami’indeki Kurban Bayramı namazı için toplanan Tatar, İnguş, Çeçen, Kazak, Kırgız, Azeri, Özbek ve Tacik onlarca farklı etnik gruptan inananlar birlik ve beraberlik için dua etmiş...
Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin önemli bir noktaya dikkat çekmiş ve Rusya Müslümanlarının ülkenin ve İslam aleminin bir parçası olduğunu söylemiş. Rusya halkının İslamiyeti kendi iradesi ile seçtiğini ve zorlama olmadığını da hatırlatan müftü, “İslam bu topraklarda Hıristiyanlığa göre 63 yıl daha erken kabul edilmiştir. O dönemden bu yana bizler barış ve huzuru insanlar arasında yaymaya çalışıyoruz. Biz Rusyalı Müslümanlar olarak diğer din mensuplarıyla diyalog ve işbirliklerimizi geliştiriyoruz, ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği için de bunun bilincinin farkındayız. Rusya bizim hepimizin evi, Müslümanlar Rusya haricindeki başka ülkeyi vatan olarak görmüyor. Atalarının mezarları burada” şeklinde konuşmuş.
Rossiya 1 televizyonundan canlı olarak verilen bayram namazında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve diğer Müslüman Cumhuriyetler’in liderleri ile Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’in kutlama mesajları da okunmuş.
Rusya Başbakanı Medvedev, gönderdiği kutlama mesajında çok önemli bir noktaya dikkat çekmiş: “Size, Rusya toplumunda ailelerin güçlendirilmesi, gençlerin terbiyesi, karşılıklı saygı ve hoşgörü ideallerinin onaylanmasında ortaya koyduğunuz çalışmalarınız için teşekkür ediyorum.”
Bakınız, gençleri ve aileyi kaybetmiş ya da kaybetmek üzere olan Rusya, İslamın ve Müslümanların bu konuda ‘çare’ olabileceğinin farkında. Bu sebeple, Müslümanlara teşekkür ediyor. Müslümanlara zulmetmek için çalışanlar, artık teşekkür için sıraya girmiş durumda.
Bu haberlere sevinilmez mi? Bin şükür, milyon şükür. ‘Hâzâ min fadli rabbî!/ Bu Rabbimin lütfundandır!
Okunma Sayısı: 1912
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı