"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kitaba yatırım yapmayan bir millet nasıl kalkınır?

Ali FERŞADOĞLU
19 Aralık 2013, Perşembe
Geçtiğimiz senelerdeki bir araştırmanın sonuçları: Kültür Bakanlığı, ülkemizde 1500 civarında kütüphanenin bulunduğunu haber veriyor. 72 milyon insana, 1500 kütüphane... Ve 3500 küsur personel. 200’ü aşkın ilçede ise kütüphane yok.
Bir de kütüphanelerimiz, karanlık, loş ve soğuk. Personelin çehresi, kütüphaneden soğuk olursa, insanlar oraya niçin ve nasıl gitsin?
Bir öğrenci, “okul ödevi” için kitap istemişti. “Niçin kütüphaneye gitmiyorsun?” dedim.
“Memurlar çene çalıyor; kitap istediğimizde somurtuyor, biz almaya kalktığımızda ‘Karıştırmayın’ diye azarlıyor” dedi.
Bütününü tenzih ederiz, ama okuma zevki olan, kütüphanecilikten anlayan, güler yüzlü, kültürlü elemanlara ihtiyaç olduğu açık.
Kütüphanelere, (2000 yılı rakamlara göre) bütçeden 13 trilyon lira ayrılmış. Bunun dokuz trilyon lirası personel giderlerine harcanıyor.
Geri kalan 4 trilyon lira ile, kütüphanelerin fizikî yapıları mı düzenlenecek, bakımı mı yapılacak, gelişmeleri takip eden yeni kitaplar mı alınacak?
İşin en tuhaf tarafı, birçok okulda kütüphane yok! Olanların ise, ya kifayet derecede kitapları veya personelleri yok. Çoğu kapalı zaten!
Öte yandan, evinde kitap bulunmayan, kitaba yatırım yapmayan; kıraathâneleri (okuma evlerini) kumarhaneye çeviren ve âdeta “kitapsız” duruma düşen bir toplumun payidar olması, ilerlemesi mümkün mü?
Oysa, kitabı “Kur’ân” (kelime anlamı “Okunan”) olan bir millet değil miyiz?
Kaçımızın evinde kütüphane var? Evlerimizi her türlü konfor ve eşyalarla süslerken, neden kütüphane ve kitap yok! Kızlarımızın çeyizlerine her türlü malzemeyi toplarız. Acaba kaçımız çeyizlerine kitap ve Kur’ân’ın en mükemmel tefsir-i manevisi olan Risale-i Nur koyuyor?
Toplum olarak kitap okuma oranımızın düşük olmasının diğer bir sebebi, çocukların anne babalarının elinde kitap değil, televizyon kumandası, bilgisayar faresi görüyor olmasıdır. Çocuk fotoğraf makinesi, kamera gibidir; ne görürse onu alır ve uygular! Çocuk ebeveynin elinde görmediği kitabı nasıl alsın ve okusun!
Şimdi anlaşıldı mı neden bu hale düşüldüğü?
Yoksa her şeyi tersinden mi okuyoruz?
Bankta oturan adam; okuma yazması olmadığı halde; aksini ihsas etmek için bakışlarını gazetede gezdirir. Yanında oturan:
“Gazeteyi ters tutuyorsun!”
Hiç bozuntuya vermez:
“Düz iken herkes okur, marifet ters okumak!”
Okunma Sayısı: 1540
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali riza yardimoglu

    19.12.2013 00:00:00

    Evet,iste IKRA BI ISMI RABBIKE icin ve onun hurmetine bas egen ,guzel ,yasayan tefsir yazisi,ve yine cumlemize ihtar eden ,hem ozelde olan ,ayni sureden ayet ki KALLA INNEL INSANA LAYATGA,ve salam aleykum sizlere

  • hakan ercan

    19.12.2013 00:00:00

    ali riza bey artık kütüphanelere ihtiyaç kalmadı çünkü her kanal ulusal bir kütüphaneye döndü her dizi bir kitap toplumun%90 bir diziye bağımlı deli gibi aslında kitap seyrediyoruz kitap artık boyut değiştirdi toplumun gerisinde kalmışsın toplumda gerilesin istiyorsun döndün 50 yıl öncesini artık yeni bir çağı yaşıyoruz kılasik-kitap -kütüphane devri sona erdi kütüphanelerdeki kitapları bedava metrolarda dağıtın daha çok insan okumuş olur

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı