"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cemaatlere karşı “yeni” bir ittifak

Kâzım GÜLEÇYÜZ
22 Ağustos 2014, Cuma
Kemalist zihniyetin, bilhassa kendi hedeflerine uygun bir toplum inşa etme projesini akamete uğrattıkları için çok öfkelendiği cemaatleri tasfiye etmek amacıyla her yola başvurduğu, bilinen bir gerçek.
1950 öncesi tek parti devrinde ve sonrasındaki ihtilal dönemlerinde Bediüzzaman ve Nur Talebeleri başta olmak üzere cemaatlere yapılan amansız baskı ve tazyikler tarihin kayıtlarında.
Polis ve jandarma baskınları, gözaltılar, tutuklamalar, mahkemeler, maddî ve manevî işkenceler, ardı arkası gelmeyen psikolojik harekâtlar, yalan ve iftiraya dayalı kara propagandalar, akıl almaz yıldırma taktikleri ve provokasyonlar, içeriden bölüp parçalama fitneleri...
Bunların özellikle “fitne” versiyonları cemaatlerde nisbeten hasara yol açtı, ama genel anlamda bakıldığında hizmetleri engelleyemedi.
Tam tersine daha da gelişmesine vesile oldu.
Kader programının tanzimiyle adeta fıtrî bir işbölümü gerçekleşti. Herkesin fıtrat ve mizacına uygun bir mecrada yerini bulup hakka hizmet ortak hedefine yürüdüğü bir akış oluştu.
Ama özellikle—şu günlerde olduğu gibi—siyaset tartışmalarının zirve yaptığı dönemlerdeki fevrî çıkış ve söylemler bu birlik ve kardeşlik manasına zarar verdiği için, sahiplerini vebal altında bırakacak çok ciddî riskleri davet ediyor.
Onun için, bilhassa fitnelerin ve fitnecilerin kol gezdiği böyle kritik zamanlarda itidali elden bırakmamak çok daha önemli hale geliyor.
Siyasette farklı düşüncelere sahip olabiliriz. Ama bunu kavga sebebi yapmanın âlemi yok.
Bunları ifade ettikten sonra, cemaatlere soğuk bakan bir başka anlayışa daha temas edelim. Onun temsilcisi, “siyasal İslam” zihniyeti.
1950’de çok partili sisteme geçildikten sonra köklü cemaatlerin oy desteği ağırlıklı olarak DP’ye ve devamı olan partilere verildi. Özellikle Nurcular ve Süleyman Efendinin talebeleri, siyasî tercihlerini DP çizgisinden yana yaptılar.
Böylece hem Bediüzzaman’ın dört parti tahlilinde vurguladığı, bürokratik vesayete karşı millet iradesine dayalı hür siyasetin güçlenmesine katkıda bulundular, hem de demokrasi ortamında hizmetlerini özgürce geliştirebildiler.
“Din adına siyaset” yapanlara ise iltifat etmediler. Millî Nizam Partisinin siyaset sahnesine çıktığı tarihten itibaren bu hareketi tasvip etmediler, uzak durdular, yol açacağı ciddî sıkıntı ve sorunlara dikkat çekerek karşı çıktılar.
AKP’nin bu cemaatlere bakışı böyle bir arkaplana dayanıyor. Ve onları “İslamın iktidarı”nı engellemek veya geciktirmekle suçluyor.
Gelinen noktada, yanına çekebildiklerini şimdilik “âbâd” ediyor gibi, ama hâlâ biat ettiremedikleri ile, kapanmamış bir “hesab”ı var.
Kemalistlerle birleştiği konulardan biri de bu.
Okunma Sayısı: 5508
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Feyzi Arslan

    24.8.2014 01:33:00

    Her konum ve vasatta Risale-i Nur’u tebliğ edeceğiz; kırıcı olmamaya da özen göstereceğiz.
    Bize yakışanda bu olacaktır.

  • rıdvan ertuğrul

    22.8.2014 23:52:00

    çok güzel bir yazı şahane bir tespit ALLAH razı olsun Kazım abi

  • huseyin atilgan

    22.8.2014 23:18:00

    kazim bey tebrikler risalei nur dan istifade ettiginiz den tahliliniz gercekci hissiyatima tercuman olmussunuz hakikat bir gun ayan beyan belli olacak onemli olan nerde durdugumuz yer hakikatin yanindami yalan ve yalancinin yanindami hak ve haki,katin yaninda duranlara binler selam ve dua

  • ahmet sert

    22.8.2014 22:11:00

    Cennetmekan Abdülhamit Han işin içine karıştırılmamalıdır.Onun yetiştirdiği insanlarla Harbi Umumi ve istiklal mücadelesi yapılabilmiştir. Prens Sebahattinin Ademi Merkeziyetçi fikirlerine; Sevgili Üstadımız, Çok güzel ama şu zamanda kabili tatbik değildir diyerek,bir anlamda Abdülhamit Hana hak vermiştir.
    Baskıcı ve sert mizacların ömrü kısadır.Yezid,velid,mervanın hilafet süreleri çok kısadır.Sultan Alparslan dahi ağır yaralı haliyle gururunu itiraf etmiştir.İskender 10 yıl kralık yapmış.Yavuz gibi cihangir 8,Yıldırım Bayezid ise 13 yıl p.şahlık yapmıştır.Son lar hiç beklenmedik anda gelmiştir.Bizler aslında çok nasipliyiz.Bu fırtınaların önünde çöp gibi savrulmayız.Nurların yıllardır talim ve terbiyesi ile köklerimiz iman ve islam bahçesine öyle kök salmışki
    ne Emevi,ne vehabi,ne selefi ne de şia zihniyetli siyasal islam
    hortumları bizi koparamaz.Yeterki,esen rüzgara aldanıpta zehirli gübrelerle beslenmiş zakkum ağaçlarıyla dolu bahçelere kök atmaya kalkışmayalım.

  • mahmut

    22.8.2014 20:38:00

    Bir de bunlar demokrat diyen dini siyasete alet etmiyor diyen saf kardeşlerimiz var. Sorarım onlara miting meydanlarına kuranı kerimle çıkıp aynı meydanda ağza alınmayacak küfürler savuran ayet hadis okuyarak alkış toplayan aynı konuşmada bir başkasına şer odağı diyen küfür savuran nedir.haşa din kuran bu kadar ucuzmudur. Nasıl olur da bir nur talebesi bu olanları ark etmez
    Her zaman söylefim şimdide söylüyorum bunlar risalei nura düşmandı halada öyleler. Mustafa bitere selam o çok iyi bilir

  • Ekrem Öztürk

    22.8.2014 19:56:00

    Mustafa Biter kardeşimizi candan tebrik
    ederim.

  • Murat

    22.8.2014 17:26:00

    Cok guzel bir yazi. Allah sonumuzu hayir getirsin.

  • Ahmet Taylan

    22.8.2014 15:27:00

    Mustafa Biter,
    Senaryon şahane ama yemezler, kendi kendinizi kandırmaya devam edin...

  • Garib Doğu

    22.8.2014 15:11:00

    Mustafa Biter kardeşimin yorumu bana tarihin şeref levhalarını hatırlattı.Beni asrı saadete götürdü.O saadet asrının emsalsiz kahramanlarını hatıra getirdi.O kadar beni etkiledi ki,beni can evimden vurdu.Evet bu ruh asrı saadet ruhudur.Bu ruh,serdengeçtilerin ruhudur.Bu ruh tarihe şan ve şeref verenlerin ruhudur.Bu ruh bir davanın kara sevdalılarının ruhudur.Bu dava için serden geçenlerin ruhudur.Bu ruh yenilmez,kimse bunlarla uğraşmasın.Biter kardeşimi can-ü gönülden tebrik ederim.Hepimiz birer Biter’iz...Herkes böyle bilsin vesselam...

  • ismail bayram

    22.8.2014 14:42:00

    bugün tehlike zannedildiğinden daha büyük
    millet bir çukurun bir bataklığın içinde ama bundan daha da tehlikelisi
    milletin bataklıktan haberinin olmaması
    böyle bir süreçte bu bataklığın ve çukurun farkında olmasından dolayı yeni asyayı tebrik ediyorum
    Allah razı olsun
    yolunuz açık olsun..

  • Mustafa BİTER

    22.8.2014 10:29:00

    Sevgili Kardeşim Yeni Asya hareketi bugün başlamadı ki,en küçük bir sarsıntıda ya da fırtına yıkılıp gitsin.
    Bu hareket 1905’de Abdülhamid’e karşı Hürriyet Mücadelesi ile başladı ve öyle badireler atlattı ki...İttihat ve Terakki , CHP-Kemalist Sistem Tek Parti Devri,27 Mayıs,12 Mart,12 Eylül.28 Şubat,Ecevit-Özal-Erdoğan dönemleri...Bu hareket öyle kabak gibi bir ayda kavak ağacının zirvesine ulaşmadı...Ne kışlar gördü,ne boranlar gördü,ne fırtınalar,ne tufanlar,ne tsunamiler gördü,ne kavurucu sıcak yazlar-ne dondurucu soğuk kışlar atlattı...
    İçten de ihanete uğradı,dıştan da ihanete uğradı.İçten de saldırılara maruz kaldı,dıştan da kaldı...
    Meteliksiz kışın ayazında kapının önüne kondu...Beş parasız eli kolu bağlandı...
    Firavunlar-Nemrutlar,Karunlar-Belamlar,Masonlar-Siyonistler, İllumaniticiler- STK’cılar,Sarozcular-Siyonist Tröistler bir araya gelse...
    Ancak sivrisinek kadar vızıltı yaparlar...Bu ihlası hangi güç,hangi kuvvet,hangi siyasi yapı yıkabilir...
    Çok denediler değil mi...

  • Mustafa BİTER

    22.8.2014 09:44:00

    1994 ’den kalan bir kin var.Onun öcü alınıyor.1994 Mahalli Seçimlerinde Risale-i Nur talebeleri,İhlas Grubu,Hizmet Harekatı,Süleymancılar (Kur’an Kursu Talebeleri) yani dini cemaatlerin oy potansiyeli olan büyük grupları Erdoğan’ı desteklememişlerdi.
    Şu biliniyor ki , Erdoğan kendisine karşı olanlara,en haksız hareketini dahi onaylamayan en yakın arkadaşını dahi yok etmek için her türlü yola baş vurur.
    Hizmet Hareketini yanına aldı,işini gördükten sonra kullanılmaz kağıt mendil gibi kenara attı.
    Süleymancıları , Kur’an Kursları yurtlarını denetleme kozuyla yanında tutuyor.
    İhlas grubu zaten Demirel’in tabiriyle hiçbir durakta beklemez,ilk gelen otobüse biner.Onlardan kaygısı yok.
    Risale-i Nur Talebelerinin gerçekten büyük bir kısmını çeşitli yollarla yanına çekti.Yeni Asya Grubu ise her zaman ki dik duruşunu sergiledi.Ona karşıda diğer ağabeyleri (!!!!!) kullanarak Risale-i Nurlara bandrol engelini getirdi.
    Yani Paralel Yapı bahane,intikam almak çok şahane...

  • Sezai Mumcu

    22.8.2014 01:11:00

    AKP (Hizmet’i bitirdigi gibi) Yeni Asya’yi (da) bitirecek diyen kardeslerimiz var! Bunu hak ettiginiz üzre anlaminda kullanarak söylüyorlar...

    Süfyanizme kul köle olanlar isterse Firavunlari Nemrutlari ve hatta Iblisi yardimci olarak alsinlar Allah korkusu yerine onlarin korkusunu önemseyenler namert olsun!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı