"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni Asya: Pusula ve deniz feneri

Kâzım GÜLEÇYÜZ
31 Ağustos 2014, Pazar
Risale-i Nur’un “yasak kitap” muamelesi gördüğü, eserlerin gizlice basılıp dağıtıldığı, Nur sohbetlerinin polis ve jandarma baskınlarına uğrayıp Nurcuların karakol ve hapislerde eziyet gördüğü ve mahkemelerde yargılandığı bir dönemde yayın hayatına atılan Yeni Asya, yola çıktığı günden itibaren bu baskı ve yasaklarla mücadele etti.
Nurculara yapılan baskılara karşı çıktı ve onları savundu. Yöneltilen haksız suçlama ve iftiraları çürüttü. Risale-i Nur hakkındaki asılsız iddiaların geçersizliğini delilleriyle ispatladı.
İhtilâlci zihniyetin zalimane uygulamaları sebebiyle dağa taşa korku havasının sindiği; Said Nursî ve Risale-i Nur kelimelerini ağzına almanın dahi cesaret meselesi olduğu o dönemlerde gerçekleri ortaya koyan cesur yayınlarıyla korku perdelerini yırttı, tabuları yıktı.
Bediüzzaman’ın hayatını ve düşüncelerini anlatan yazı dizileri ve kitap neşriyatıyla, toplumu ve yeni nesilleri bilgilendirdi, aydınlattı.
Geniş çaplı dosyalar hazırlayarak entelektüel kitlenin dikkatini Said Nursî ve Risale-i Nur gerçeğine çekmeye çalıştı ve başardı da.
Böylece, tek parti rejiminin ve zihniyetinin, başından beri kendi hedefleri için en büyük engel ve tehdit olarak gördüğü Bediüzzaman ve Risale-i Nur hakkındaki—yalan ve iftiralara dayalı—propagandalarıyla zihinlerde oluşturmaya çalıştığı önyargıları dağıttı, parçaladı.
Daha önemlisi, aklı, kalbi ve vicdanı risalelerdeki hakikatlerle nurlanmış nesiller yetişmesine, neşriyatıyla çok büyük katkılar yaptı.
Keza hayatın ve hadiselerin akışı içinde sürekli değişen gündemleri, eserlerdeki Kur’anî ve değişmez ölçü ve hakikatler çerçevesinde yorumladı; toplumun selâmet, huzur ve mutluluğunun bu ölçülere uymakla sağlanabileceğini, aksi halde kriz ve sorunlardan hiçbir zaman başımızı alamayacağımızı vurguladı.
Siyasetle ilgili değerlendirmelerinde, demokrasi, hukuk, adalet, suç ve cezanın şahsîliği, dinin siyasî hedefler için araç ve basamak olarak kullanılamayacağı, siyasetin dine hizmetkâr kılınması gerektiği gibi temel değer ve ölçüleri öne çıkaran bir çizgi ortaya koydu.
Kapalı kapılar ardında hazırlanmış maksatlı toplum mühendisliği projelerine dayalı olarak estirilen konjonktürel rüzgârların aldatıcı cazibesine hiçbir zaman kapılmadı; ne pahasına olursa olsun yerinde sabit durarak, şaşmaz bir pusula ve her zaman parlayan bir deniz feneri gibi topluma yol göstermeye devam etti.
Şahs-ı manevîye dayanmanın ve istişareyi esas almanın verdiği ferasetle, Risale-i Nur’a, manevî hizmetlere ve demokrasiye kurulan tuzakları önceden sezerek ikazlarda bulundu.
Risale-i Nur’un “siyasal İslam” üzerinden kamulaştırılmak istenmesine karşı yaptığı uyarılar ve verdiği mücadele bunun son örneği.
tweet: M. Kemal devrinde cumhurbaşkanlığınin cumhurla bağı çok mu kuvvetliydi ki, Erdoğan ondan sonra bu bağın zayıfladığından söz ediyor?
Okunma Sayısı: 2671
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ali asmaz

    31.8.2014 17:52:00

    Kazım bey kardeşim,bir teklifim var.siyaset hastalarına inat,gelecek yıl yaplacak seçimlerin sonuçlanmasına kadar gazetemizde siyasi yazı yazmayalım,yorum yapmayalım.bakalım,siyaset hastaları ne yapacak ne dersiniz.yayın komitesinde ve yönetim kurulunda da konuşulup uygulanabilir.Denemeye ne dersiniz.Hep imandan ve hizmetlerden bahsedelim,olmaz mı?

  • Mustafa BİTER

    31.8.2014 12:00:00

    Şöyle internette Risale-i Nur sitelerini dolaşıyorum.Söyleyecek,yazacak bir şey bulamıyorum.Deniz Feneri karşıda,pusula elde,gemi sağlam ama nedense ne kaptanları ne içindekiler bir türlü sahil-i selamete ulaşamıyor,durgun denizde dalgalarla boğuşuyorlar.
    Diyorum ki , Yarabbi ! Bizleri durgun denizlerde azgın dalgalarla boğuşanların safında yargılama... Amin...

  • Mustafa Torun

    31.8.2014 01:10:00

    Yeniasya nın hem günlük siyasi gazetesini hem de Yeniasya Neşriyat ın eserlerini okumakla her zaman yaklaşık çeyrek asır müstefid oldum. Benim gibi çoklarını da bildim tanıdım.
    Bu vesileyle hakikatlerin neşrine katkı yapanların cümlesinden Allah ebeden razı olsun.

  • Abdurrahman KOÇAK

    31.8.2014 01:04:00

    Diren Yeni Asya.8 ay sonra genel seçim var yine bir takım manipülasyonlar olacak .Allahın izni ile bu imtihanlarıda geride bırakacağız.
    Asyanın Bahtının Miftahı Meşveret ve Şuradır kaidesine riayet edeceğiz ve bu dehşetli fitneleride geride bırakacağız.Allah istikametten ayırmasın...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı