"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hilâfeti fitnelere alet ettirmemek

Kâzım GÜLEÇYÜZ
02 Ekim 2014, Perşembe
Halifelik, Peygamberimizin (asm) haber verdiği gibi otuz sene sonra “ısırıcı bir saltanat”a dönüşünce, bu makamın, uğruna amansız iktidar kavgaları verilen bir hedef haline gelmesinin de yolu açıldı. Ve Hz. Hasan’ın (ra) feragatiyle hilâfeti üstlenen Hz. Muaviye’den (ra) hemen sonra, tarihte Kerbelâ zulmüyle anılacak olan Yezid’in o makama oturması, hadisteki “ısırıcı saltanat” ihbarını doğrulayan ilk gelişme oldu.

Halifeliğin siyaset ve saltanat boyutunun, Hulefa-i Raşidîn döneminde asıl ve öncelikli olan iman ve İslam hakikatleriyle Kur’an ahkâmını muhafaza misyonunun önüne geçmesi, tarih boyunca çatışmalara sebebiyet verdi
Hilâfet, o makama talip olanlar arasında cereyan eden şiddetli mücadelelere konu oldu. Halifeliğini ilan edip de tanınmayanlar ya da bu unvan elinden alınanlar yahut göstermelik olarak halife gibi lanse edildikleri halde kukla durumuna düşürülenler hiç eksik olmadı.
Haddizatında ümmet birliğinin sembolü olan veya öyle olması gereken hilâfetin, özellikle “fetret” dönemlerinde bu ittihadı daha da tahrip edecek fitne senaryoları için alet ve istismar edilmesi de konunun bir diğer boyutu.
Nitekim Osmanlının çöküş sürecinde bunun ibretli örnekleri görüldü. Hattâ Âl-i Beyt neslinden gelen bazı zevat dahi bu noktada dessas İngiliz siyaseti adına çok kötü kullanıldı.
Sonraki süreçte, dahası halihazırda sıcak gelişmelerin yaşandığı güncel hadiselerde de bunun yeni ve ilginç misallerini görmekteyiz.
Meselâ hilâfet ilan eden IŞİD’in, gerçekte, imza attığı vahşet eylemleriyle ve İslam coğrafyasındaki fitne ateşini daha da alevlendiren icraatıyla İsrail başta olmak üzere malûm adreslerin menhus emel ve planlarına hizmet ediyor olması, başlı başına bir ibret değil mi?
İşte Bediüzzaman’ın hilâfet kavramını siyasetten ayırarak Asr-ı Saadet üzerinden iman hakikatleri eksenli bir zeminde yorumlaması; adalet, hukuk, hürriyet, meşveret vb temel değerlerle tanımladığı cumhuriyet gibi modern çağ ürünü bir yönetim sistemiyle buluşturup kaynaştırması; şahıs ve komite istibdadını reddederek şahs-ı manevîyi öne çıkarması, bütün bu fitne projelerini boşa çıkaracak son  derece sağlam ve sağlıklı bir yaklaşımın ifadesi.
Tıpkı mehdilik meselesinde olduğu gibi.
Bu yaklaşım her türlü fitnede kullanılmak üzere ortaya sürülen, iddiası kendisinden menkul halife ve mehdi taslaklarının önünü keserken, ümmet birliğinin de yolunu açıyor.
tweet-1: 1 Mart 2003’te geçit vermediği tezkerenin yeni versiyonu ile karşı karşıya olan Meclis bu defa ne yapacak, ülkeyi savaş belâsına sokacak mı?
tweet-2: Merhum Özal 1990’da Türkiye’yi 1. Körfez savaşına sokmak için çok uğraşmıştı, şimdi de “IŞİD savaşı”nda Erdoğan benzer bir gayretin içinde.

Okunma Sayısı: 1638
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • celal can

    2.10.2014 07:39:00

    ne demek lazim ...nefis bir yazi ...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı