"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu kadar zulüm yetmedi mi?

Faruk ÇAKIR
07 Şubat 2013, Perşembe
Bu da oldu ve komşumuz Suriye’deki katliâm haberleri sıradan hale geldi. Öyle ki günde 100 ve bazen daha fazla ölümler olduğu halde gündemi meşgul etmiyor. Bir ABD vatandaşının katledilmesi tartışılırken, iki günde 214 kişinin ölmesi (3 ve 4 Şubat 2013 tarihleri arasında) aynı ölçüde tartışılamıyor.

Elbette hangi ülke vatandaşı olursa olsun tek bir kişinin katledilmesi de tartışılsın, araştırılsın; ama öte yandan 200 ya da daha fazla masum insanın öldürülmesi de görmezden gelinmesin.
Suriye’de yaşanan hadisede kimin haklı olduğunu tartışmak bugün için anlam ifade etmiyor. Ülke bilinen sebeplerle bir şekilde kaosa sürüklendi ve artık adı konulmamış bir “iç savaş” yaşanıyor. Benzer kargaşaların yaşandığı başka ülkelerde olduğu gibi Suriye’de de yaş ile kuru birlikte yanıyor. Yıkılmadık şehir, yakılmadık köy kalmamış durumda. Komşumuz olması sebebiyle yaşananlara ilgisiz kalmamız da mümkün değil. Sadece biz değil, İslâm dünyası da yaşananlara ilgisiz kalamaz. Ancak ilgi göstermek sadece “açıklama yapma” seviyesinde kalamalı. Mesela, İslam İşbirliği Teşkilatı Suriye konusunda uygun açıklamayar yapıyor, ama bu açıklamalar sadece “açıklama” seviyesinde kaldığı sürece yara tedavi edilmiş olmaz. Doğru tesbitlerin, doğru politikalarla da desteklenmesi lâzım.
Birleşmiş Milletler de, Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle acilen yardıma ihtiyaç duyan sivillerin sayısının hızla arttığı uyarısında bulunmuş. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Merkezi (OCHA) Sözcüsü, 4 milyondan fazla Suriyelinin insanî yardıma ihtiyaç duyduğunu, 2 milyon sivilin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatmış.
4 milyon insanın yardıma muhtaç hale gelmesi ve 2 milyon sivilin de evlerini terk etmek zorunda kalması sıradan bir hadise gibi geçiştirilebilir mi? Elbette uluslar arası siyaset bir ülkenin ya da bir liderin kararıyla şekillenmez. Ancak bugün itibarıyla dünya gündemini meşgul etmesi gereken en ciddi problemlerden biri Suriye’de yaşanan iç savaş değil mi? Çeşitli vesilelerle bir araya gelen dünya liderleri, en başka bu meseleyi konuşmalı değil midir? Böyle bir mesele konuşulmayıp, yok sayılabilir mi? Dünya bir köy haline geldiğine göre Suriye’de yaşananlar dolaylı da olsa ‘köy’ün diğer evlerinde oturanları ilgilendirmez mi?
Dünyanın idaresinde söz sahibi olan ülke ve liderler, samimi olarak bu yangını söndürmeye çalışsa inanın bu yangın çok kısa sürede biter. Ama nedense hadiseye insanî noktadan değil de “menfaat” noktasından bakanlar yangının büyümesine de seyirci kalıyorlar. Çirkin dünya siyaseti devreye girip, belki de yıkım sonrası Suriye’yi kimlerin tabir edeceğini tartışıyorlardır! Suriye meselesinde çözüme ulaşmak için bu tartışmanın sonuçlanmasını mı bekleyeceğiz?
Maddi anlamda güçlü olan ülkeler artık şunu anlamalı: Zulm ile âbâd olmak mümkün değil. Bunun en çarpıcı örneği Afganistan ve Irak hadiselerinde yaşanmadı mı? Afganistan’ı işgal eden Rusya ve sonrasında Amerika bu işten kârlı çıkabildi mi? Kârlı çıkmış olsa, meseleyi tam halletmeden Afganistan’dan çekilmeyi düşünür müydü?
Aynı şekilde Irak’ta yaşananlar da “Ben en güçlü ülkeyim, o halde her istediğimi yaparım” tavrının işe yaramadığını göstermedi mi? Evet, Amerika Irak’ı işgal etti ve kendine göre orayı düzene soktu. Ama huzur getirebildi mi? Irak’a ne için girmişti, şimdi Irak ne durumda? Güya Irak’ın bölünmesine de karşıydılar, ama neredeyse 3’e bölünmek üzere. Bunca yanlış politika bu insanların uyanmasına vesile olmuyor mu?
Başta İslam dünyası olmak üzere hür dünya ve insanlık, Suriye’de ve başka ülkelerde yaşanan haksızlık ve adaletsizliklere itiraz etmeli. Hiç vakit kaybetmeden...

Okunma Sayısı: 1063
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    7.2.2013 00:00:00

    Maalesef bizim bazı basın organlarımız bu ülke insanına ve ülkeye hizmeti amaç edinmemiş ve niyetlerinde yer yok.Geçenlerde insanlık düşmanı cani ve katil örgütün elinden oğlunu kurtarmak için çaba gösteren gözleri yaşlı,kalpleri kırık aile reisi babanın feryadı için yağtığım yorumda ’HAYDİ TÜRKİYE ABD S.SİERRA ,için km.lerce öteden seferber olurken bizlerde bu ailenin evladı için seferber olalım evladı yanlıştan,aileyi acı ve ızdıraptan kurtaralım yorumumu malesef neşretmeye layık bulmadılar.Onlar için masum,insanlık vs.nin hiç değer ve önemi yok.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı