"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Müstehcenliği teşvik, İBB’ye mi kaldı?

Faruk ÇAKIR
28 Ocak 2012, Cumartesi
Zaman zaman ifade etmeye çalışıyoruz, yeri geldi tekrarlayalım: Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sosyal problemler, en az ekonomik ya da siyasî problemler kadar, belki de daha önemlidir. Bu bakımdan, “İhracatımız arttı, ekonomik kriz yok” diyerek; karşı karşıya olduğumuz sosyal problemleri görmezden gelemeyiz. Çünkü ekonomik krizlerin yaralarını sarmak nisbeten kolay iken, meselâ müstehcenlik gibi sosyal problemlerin açtığı yaraları sarmak çok daha zordur.

Müstehcenliğin, [açık saçık, edebe aykırı, yakışıksız olan] ‘sanat’ adı altında teşvik edilmesi de en çok rastlanan durumlardan biri. Bazen film, bazen dizi ve bazen de tiyatro oyunu olarak karşımıza çıkan ‘tuzak’lara karşı nedense yeterince itiraz edilmiyor. En hassas olunması gereken noktalarda sergilenen bu kayıtsızlık, gerçekten düşündürücü.
Tiyatrodaki müstehcenlik, “müstehcen yayın yapan gazeteler”in de gündeminde. Gerçi onlar yaptıkları haberlerle müstehcenliği teşvik ediyorlar, ama aynı zamanda “Tiyatroda erotizm furyası” (Vatan, 26 Ocak 2012) başlığını da atıyorlar. Haberde, bazı tiyatro oyunundan bahisle, bu oyunların “çok konuşulacağı”ndan dem vuruluyor. Elbette “cami duvarını kirletenler” de çok konuşulur, ama kınanarak... Müstehcen oyunlar ve oyuncular da kınanmayı hak ediyor.
Gel gelelim; bu müstehcen oyunlardan birinin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelenecek olması dikkat çekici. Adı üstünde, “Günlük Müstehcen Sırlar” adlı oyunun, programa göre 30 Ocak 2012’de “gala”sı yapılacak. Oyunun dâvetiyesinde kırmızı renkle belirtilmiş (16+) ibaresi var. Yani, oyunu 16 yaş üstü olanlar izleyebilecek.
“Sanal âlem”deki bilgilere göre “Latin Amerikan Tiyatrosu”nun en etkileyici oyunu(!) olarak nitelendirilen bu “müstehcen” tiyatro oyunu, 2006-2007 sezonunda özel bir ekip tarafından sahnelenmiş. Oyunla ilgili fotoğraflara bakılırsa, başroldekiler “teşhircilik” yapan iki adam. Yine “sanal âlem”deki bilgilere göre, oyuncuların aralarındaki diyalog ilerledikçe, “bu iki adam”ın Sigmund Freud ve Karl Marx olduğu anlaşılıyormuş.
Böyle bir oyunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi gayretiyle sahnelenmesi normal midir? Bu dâvetiye bütün medya mensuplarına ulaştığına göre, konu hakkında hiçbir itiraz sesinin duyulmaması [yoksa biz mi duymadık?] da normal midir?
Tabiî ki oyunun muhtevasını tam bilemiyoruz, ama zaten adından ve “yaş sınırlaması”ndan edebe aykırı ve yakışıksız olduğu belli değil mi? Böyle bir oyun “Tek Parti” iktidarı döneminde sahnelenecek olmuş olsa “mütedeyyin camia”dan tepki görmez miydi? Ne oldu? “Müstehcen oyun”ları, “bizim mahalle”nin belediyesi sahnelediğinde itiraz edilmeyecek mi?
Bu işin, bu yanlışın hafife alıncak yönü yok. Her türlü müstehcenliğe, edebe aykırı ve yakışıksız oyuna, filme ve gösteriye medenî şekilde itiraz etmemiz gerekir. Böyle bir oyunun oynatılacak olması kesin olarak yanlıştır. Hangi iktidar, hangi belediye ve hangi tiyatro grubu yaparsa yapsın, bu yanlış “doğru” olmaz.
İstanbul’u idare edenler, sebep oldukları bu yanlışları görmüyorlar mı? Doğruyu söyleyen bir danışman, gerçeği hatırlatan bir “dost”ları da mı kalmadı?
Müstehcenliği teşvik, İBB’ye mi kaldı?

Okunma Sayısı: 2131
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M. Nuri

    29.1.2012 00:00:00

    Yorumcuya katıldığım gibi, yazarın ikazlarına da iştirak ediyorum. Bu bir siyasi ya da iktidar meselesinden ziyadei anlayış ve sistem meselesi...İlerde inşaAllah hallolur.

  • zafer ferah

    28.1.2012 00:00:00

    bu fikrin temsilcileri 94 yılında belediyelerin başına gelene kadar hep müstezcen konulara hep karşı çıkıp eleştiriyorlardı. hatta erkekli kadınlı toplantılara da karşıydı. fakat yerel yönetimlere ilk geldiklerinde yapılan müzik eğlencelerin caiz fetvası çıkmış gibi dindarlar akın akın katılmaya başlamışlardı. ama dyp ve demokrat partisi dönemlerinde böyle bir eğlence olduğu zaman dindarlar en azından katılmıyor ve o anlamda yanlışa ortak olmuyordu. fakat 94 yılındanberi ekilen tohumların bu olaya yanlıştır olmaması gerektiğini söyleyecek. o kesimden biri olacağını zannetmiyorum. aynı şekilde ramazan eğlencelerini bile dindarlara uyuşmayan yönüyle kabul ettirildiyse gerisini siz düşünün.   

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı