"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zekâtlar manevî cihada

Yeni Asya'dan Size
27 Haziran 2016, Pazartesi
Zekât mevsimindeyiz. Ve şu günlerde zekât verme şartlarını haiz olan herkes, bu sene vereceği zekâtı hesaplayıp en uygun adres olarak nereye vereceğini tesbit etmenin gayreti içinde.

Konuyla ilgili olarak geçen hafta bu köşede çıkan “Zekâtlar hizmetlere” yazısı okuyucularımızda ciddî mâkes buldu ve yoğun ilgi gördü.

Bu ilgi artarak devam ediyor.

O yazıda okuyucularımıza bir alternatif sunmaya çalıştık.

Dedik ki: Üstad Medresetüzzehra’nın en önemli gelir kaynaklarından biri olarak zekâtı gösteriyor.

Bu husus, manevî Medresetüzzehra vasfını taşıyan Nur hizmetleri için de geçerli.

Risae-i Nur dersleri, talebe hizmetleri ve neşriyat faaliyetleri, bu hizmetin birbirini tamamlayan şube ve birimleri.

Bütün bu hizmetler, Nur Talebelerinin helâl kazançlarından ayırdıkları katkılarla gerçekleşiyor.

İşte zekâtlar da bu katkıların bir devamı.

Hizmetin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında zekâtların da devreye girmesinde büyük maslahat var.

Çünkü günümüz şartlarında çarkları döndürmenin eskiye göre daha da zorlaştığı sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz.

Çok büyük imkânlara sahip firma ve kuruluşların dahi ciddî şekilde zorlandığı bir ortamdayız.

Böyle bir tabloda, zaten son derece kısıtlı ve dar imkânlarla çalışan hizmet birimlerimizin daha fazla desteklenmeye ve katkıya ihtiyacı var.

Çünkü bizim hizmetimizin çok önemli bir esası istiğna. Peygamber mesleğinin, Kur’an ayetleriyle vurgulanan bir prensibi olan bu düsturu Üstad Risale Nur hizmetinin de temel esaslarından biri olarak hem kendi hayatında titizlikle uygulayıp, kimseden karşılıksız birşey almamış ve kabul etmemiş; hem de talebelerine ısrarla vurgulamış.

Biz de bu prensibin gereği olarak hizmetlerimiz için devlet ve özel kuruluşlar dahil, kimseden birşey istemiyor ve almıyor, kimsenin kapısını çalmıyor; kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz.

Onun için, zaten verilmesi gereken zekâtlar bu anlamda hizmetlere kanalize edilirse, hem Üstadın yaklaşım ve arzusuna uygun hareket edilmiş, hem de hizmetlerimize soluk aldırılmış olunur.

İşin bir de, Tevbe Suresi 60. âyetinde sıralanan “zekâtın verileceği adresler” içindeki “Fîsebilillah, Allah yolunda hizmet edenler” maddesine bakan yönü de var.

Bu manaya bu zamanda tam mâsadak olanlar, manevî cihad için kurulmuş müesseseler değil mi?

Hizmetlere verilecek zekâtların sarfiyat ve kullanım alanları, ilgili heyet ve kadroların istişareleriyle belirlenecek öncelik sıralamalarına göre tayin edilip ona göre hareket edilir.

Zekâtlarını bu çerçevede, anlatmaya çalıştığımız hususları dikkate alan özel bir duyarlılıkla hizmetlerimize yönlendiren ve yönlendirecek olan bütün okuyucularımıza yürekten teşekkür ediyor, “Allah kabul etsin ve razı olsun” diyoruz.

Okunma Sayısı: 1916
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Selman Toprak

    27.6.2016 23:42:47

    Gazeteye neden zekat verilmesin? Orası da bir hizmet birimimiz değil mi? Çok zor şartlar altında gazetede vazife yapan bu fedakar insanlar yaşadıkları maddi sıkıntılara bizzat şahit olan birisi olarak söylüyorum bunu. Elbette gazetede çalışan hizmet erleri şimdiye kadar iktisat ile istiğna düsturuna riayet ederek gelmişler. Bazı zaman oluyor yarı maaş ile iktifa ediyorlar. Sizce bu düşünmemiz gereken bir mesele değil midir?

  • Toygar

    27.6.2016 17:43:08

    Gazeteye zekat verilebilir mi diye sorulmuş da cevap veremesem olmayacak: Elbette gazeteye zekat verilmez, Milliyet, Akit, Sabah, Star gibi gazetelere verilmez kardeşim. Soru soran arkadaşımız gazeteye zekat verilmesi hususunda ne gibi bir cümle bulmuş yukarıdaki yazıda anlamadım ama, zekatımızı gazeteye vermiyoruz, hizmet merkezlerine aktarıyoruz, hizmet mahallinden herkes ne anlıyorsa artık!.. Başkalarını da bilmeyiz!..

  • demokrat

    27.6.2016 14:14:44

    yönledireceğiz tabii...tam profesyonel ve rasyonel olmasa da günümüzde bu camianın yaptığı vefakarlığı ve civanmertliği dünya üzerinde hiçbir beşeri güç yapmamıştır ve yapamaz...

  • Toygar

    27.6.2016 08:52:01

    Helal-i hoş olsun. Allah kabul etsin!

  • Mustafa Sabur

    27.6.2016 08:39:08

    Gazeteye zekat verilebilir mi?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı