"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ahirzaman fitnelerinden korunalım

03 Mayıs 2015, Pazar
Yazarımız tarihçi M. Latif Salihoğlu, Merzifon’da düzenlenen “Ahirzaman Tarihi ve Bediüzzaman” konulu konferansta konuştu.

Merzifon Yeni Asya Gazetesi temsilciliğinin organize ettiği ‘Ahirzaman Tarihi ve Bediüzzaman’ konulu konferans Akif Gülle Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Gazetemiz yazarlarından tarihçi M. Latif Salihoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Merzifon İlçe Müftüsü Mustafa Altun ve çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmasında, “Bediüzzaman’ı anmak demek, onun fikirlerini bütün cepheleriyle anlamak ve hayata tatbik etmek demektir” diyen M. Latif Salihoğlu, “Bizim düşmanımız cehalet, zaruret ve ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı san’at, marifet ve ittifak silâhıyla karşı koyma prensibiyle çalışıyoruz. Peygamber Efendimiz (asm), ahirzaman peygamberidir. Yani ahirzaman, Peygamberimizle (asm) başlayan ve kıyametle son bulan bir zaman dilimi. Hz. Muhammed’den (asm) sonra elbette peygamber gelmeyecek, ama İslâmın ve insanlığın biriken meselelerine Kur’ân ve sünnet hakikatleriyle çözüm bulacak olan müceddidler geleceğini Resulullah (asm) haber veriyor. İşte Bediüzzaman da haber verilen müceddidlerden birisidir. Son yüz yıldır, âlem-i insaniyet ve İslâmiyet’te haber verilen dehşetli şahısların çıktığını gördüğünü söyleyen Bediüzzaman, ahirzamanın Bediüzzamanıdır. Bediüzzamanın fikirleri günümüzün demokrasi tartışmalarına da yeni açılımlar kazandıracak niteliktedir” diye konuştu.

Salihoğlu, “Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin himmeti; bulunduğu asrın sıkıntılarından daha büyüktü; ümidi, düşmanlarının ceberrutundan daha kuvvetliydi. Karanlık ve soğuk kış gecelerinde istikbalde gelecek parlak bir baharın tohumlarını atıyordu. Ve mahkemede kendisini yargılayan hâkimlere söyle diyordu: ‘Risale-i Nur ve Risale-i Nurun gerçek talebeleri elli sene sonra gelecek nesl-i atîye hizmet ediyor. Risale-i Nur’un başka bir yerinde ise ‘elli sene’ sonra gelecek gençliğe hitaben: ‘Ne yapayım, acele ettim, kışta geldim; sizler cennetâsâ bir baharda geleceksiniz. Şu muasırlarım, varsın beni dinlemesinler. Şu kitabın mesaili hakikat olarak sizde tahakkuk edecektir’ diyor. İşte Üstad’ın vefatından tam elli beş sene sonra bu salonda hazır bulunan şu genç ve kalabalık topluluğun lisan-ı hali: ‘işte ey Üstadımız biz dâvetine icabet ettik’ diyor” şeklinde konuştu.

BEDİÜZZAMAN, YAŞANABİLECEK SIKINTILARA DİKKAT ÇEKTİ

M. Latif Salihoğlu, konuşmasının devamında ahirzaman tarihi konusunu ele aldı. Bediüzzaman Said Nursî’nin konuyla ilgili görüşlerini ortaya koyan Salihoğlu, İslâm dünyasında yaşanan ahirzaman fitnelerine dikkat çekti. Ahirzamanın kilometre taşları olarak görülen hadiselerden bahseden Salihoğlu, bu husustaki gelişmelerin 1800’lü yılların başından itibaren ortaya çıkmaya başladığını kaydetti.

Salihoğlu; “Bediüzzaman, ‘bütün ümmetin 1435 senedir dehşetli şerrinden Allah’a sığındığı fitne-i âhir zamanın müddeti uzundur; biz bir faslındayız’ diyor. Bu vesileyle o uzun fasılların ‘kilometre taşları’ hükmündeki bazı hadiselere burada kısaca temas etmek istiyorum. Evet, daha evvelki dönemlere hiç benzemeyen, hatta bir kısmı kıyas dahi kabul etmeyen birçok tarihî vakıanın 1800’lü yılların başlarında zuhur ettiğini görüyoruz” şeklinde konuştu. Salihoğlu, “Bediüzzaman Said Nursî’nin tarihin bu devresine dair âyet ve hadisler ışığında yapmış olduğu tahlil ve değerlendirmeler, bizim açımızdan fevkalâde ehemmiyet arz eden bir başka husus. Üstad Bediüzzaman, 19. ve 20. asırda (1800 ve 1900’lü yıllarda) vukua gelen sarsıcı hadiseleri ‘müddeti uzundur’ dediği ahir zamanın küçük ve büyük alâmetleri mânâsında görüp öyle tevil ediyor. Rumûzât-ı Semâniye isimli eserinde, ‘Deccallerin ileri karakolu’ şeklinde tâbir ettiği mason ve zındıka komitelerinin tâ 1800’lü yılların başlarından itibaren Yeniçeri Ocağı’na sızdıklarından ve gizli faaliyetlerle askerleri kışkırtıp isyan/ihtilâl çıkartarak elim hadiselere sebebiyet verdiklerinden söz ediyor. Konuya bu cepheden baktığımızda, ‘Yakın Tarih’ bir cihetiyle ‘Ahirzaman Tarihi’ şeklinde görünürken, Said Nursî de karşımızda ‘Âhirzamanın Bediüzzaman’ı’ mânâ ve mahiyetinde tezahür ediyor. Zamanın, muhtelif rivayetlerle haber verilen ‘dehşetli âhirzaman’ olduğuna dair Bediüzzaman Hazretleri’nin ifadelerine dikkat kesildiğimizde ise tereddüt kaldırmayacak bir kanaate sahip oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Merzifon / Yeni Asya

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1803
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı