Rize'nin yüksek dağlarında üretilen Karakovan ballarına talep her geçen gün artıyor.
Artan Karakovan balının satışları da artmaya başladı. Rize’nin Pazar ilçesinde yıllar önce Merhum Kemal Özkan tarafından Karakovan balcılığını bugün çocukları devam ettiriyor. Daha öncesinde "beşikçi" lakabıyla anılan Özkan, uzun bir süre beşik yaparak geçimini sürdürdü. Zaman içinde beşikçilik işinin bitmesiyle kovan yapımına başladı.
Kemal Özkan'ın oğullarından Ali Rıza Özkan, ”Daha önce beşikçi olarak ün yapmıştık. Babam rahmetli olduktan sona bir süre aynı işe davam ettik. Ardından talep azalınca iş değişikliği yapıp kovan işine başladık. İşimiz iyi. Karakovan’a talep fazla. 40 yıldır bu işi yapıyoruz. Aynı zamanda balcıyız. Baldan da anlarız. Bugün ballara çok hile karıştı. Vatandaş hangisi gerçek bal, hangisi sahte olduğunu anlayamıyor” dedi.
Karakovan Balı'nın farkı nedir?
Karakovanlarda yapılan bal çeşidine Karakovan balı denilmektedir. En iyi ballardan olduğu düşünülen bu bal çeşidine talep oldukça fazladır. Bal tüketimi çok olan kişiler ve bal seven aileler çokça talep etmektedir bu bal türlerindendir. Karakovan balına petek ilavesi yapılmaz, arıların ürettiği balmumundan oluşturulan petekleri bal ile doldururlar ve peteklerin üzerlerini sırlarlar. Karakovan balının ortasında balmumu yoktur. İnsan eli değmeden üretilir, arılar kendi istediği gibi üretir. Peteği olduğu gibi yenilir. Katıksız, yüzde yüz saf, glikoz içermeyen baldır ve natüreldir. Karakovan balının ticari şeker oranı yüzde sıfırdır.
Haber ve Fotoğraf: Ali Akyıldız