"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sosyal medyayı bilinçli kullanmalıyız

26 Kasım 2014, Çarşamba
Yeni Asya Vakfı Trabzon temsilciliği tarafından üniversiteli gençlere sosyal medya yönetimi hakkında bir sunum yapan yönetim danışmanı İntizam Seyda Durgun, “sosyal medya ortamlarını kullanmanın yararı kadar, kontrol altına alınamaması durumunda ciddî riskleri de olduğunu” söyledi.

Yeni Asya Trabzon Vakfı Temsilciliği tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi illerinde okuyan üniversiteli gençlere sosyal medya yönetimi eğitimi verildi. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı seminerde eğitimci olarak görev alan Yönetim Danışmanı İntizam Seyda Durgun, “sosyal medya ortamlarını kullanmanın yararı kadar, kontrol altına alınamaması durumunda ciddî riskleri de olduğunu” söyledi. Eğitime, sosyal medyayla ilgili temel tanımları anlatarak başlayan Durgun, “Sosyal medya, dünya tarihinde en hızlı büyüyen medya türü olmuştur. Radyonun 50 milyon kullanıcıya ulaşması 38 yıl, televizyonun 13 yıl, Internet’in 4 yıl almıştır. Facebook’un 200 milyon kullanıcıya ulaşması ise 1 yıldan kısa sürmüştür. Facebook’un kurulduğu yıldan bugüne kadar geçen süre içinde 1 milyardan fazla üye sayısına ulaştığını” dile getirdi. Sosyal ağları kullanım alışkanlığı konusunda istatistikleri paylaşan Durgun, İnternet kullanıcılarının % 82’si sosyal ağ kullanıcısı (nüfusun 1.2 milyarı), 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Sosyal Ağlarda en fazla zaman geçiren ülkeler sıralamasında Türkiye, İsrail, Arjantin ve Rusya’dan sonra 4. Sırada yer almaktadır.” dedi. 

Sosyal olaylar üzerinde etkili 

Seminerde sosyal medya ortamlarının sosyal olaylarda önemli bir araç haline geldiği belirtilerek konuyla ilgili şunlar dile getirildi: “Internet ve sosyal medya insanların ve toplumların davranış biçimlerini değiştiriyor. “facebook” ve “twitter’ın” insanlara sağladığı hızlı ve kolay iletişim kurabilme imkânı Arap dünyasında yaşanan iktidar değişimlerinde önemli bir etken olmuştur. Sarsılmaz gibi görülen iktidarları yıkma gücü veren internet toplumsal ihtiyaçların çözümü için; halkı yetkilendirip, halkın gücünü sosyal fayda sağlamaya yönlendirmek üzere neden kullanılmasın?” 

Biyokimyamız bozuldu

Sosyal medya ortamları kullanmanın kontrol altına alınamaması durumunda çok ciddî psikolojik bozuklukların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Durgun, konuyla ilgili çok ilginç bir örneği de katılımcılarla paylaştı: “Almanya’da World Of Warcraft adlı bilgisayar oyununu bağımlısı olan Kathrin O. adlı 27 yaşındaki bir annenin, ‘oyun yüzünden onlara zaman ayıramayacağı’ ve kendisini meşgul edeceği gerekçesiyle iki bebeğini daha doğar doğmaz öldürmesi Almanya’da olay olmuştu.”  

Doğruluk değil, hız önemli hale geldi 

Sosyal Medya kullanımının ciddî hak ihlâllerine ve insanî olmayan paylaşımlara kaynaklık yaptığını hatırlatan eğitmen İntizam Seyda Durgun şöyle devam etti: “Özellikle gazetelerin web sitelerinin ve diğer haber kanallarının ziyaretçi sayılarının milyonları bulması ve giderek artan reklâm pastası, haberleri hızlı verme yarışını ortaya çıkardı. Bunun sonucu olarak da haberler/bilgiler internette kaynak doğrulaması yapılmadan yayınlanmaya başladı. Bu kadar geniş ve çeşitli bir kitleye haber ve bilgi ileten sosyal medya platformları, haber verme şekillerini de “daha fazla okunma” ilkesine göre kurguladıkları için iftira ve dedikodu içerikli paylaşımların artmasına kaynaklık yaptı.” Trabzon / Yeni Asya

Okunma Sayısı: 1464
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İ.Hilmi Ünlü

    26.11.2014 12:31:49

    ......

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı