"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye'nin her yerine ekmek gönderiyorlar

02 Şubat 2016, Salı 12:09
Sucuğu ve lokumu dışında Afyonkarahisar’ın ‘köy ekmeği’ de hediyelik ürün olarak ilgi görmeye başladı.

Köy ekmeğinin en büyük özelliği katkı maddesi kullanılmadan yapılması. Patates ve ekşi maya diye tabir edilen doğal maya ile yapılan köy ekmeği, Afyonkarahisar'da yaygın olarak bulunan özel taş fırınlarda pişiriliyor. Şehirde geleneksel yöntemlerle köy ekmeği üreten fırınların sayısı 100’ü geçti. Taş fırınlarda insanlar günlük ekmek ihtiyaçlarını karşılarken, birçok aile de ürettikleri ekmekleri satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Afyonkarahisar'ın en ucuz hediyelik ürünü olan meşhur köy ekmeğini sokaklarda köşe başlarında açılan ekmek büfelerinde ve mahalle aralarındaki fırınlarda bulmak mümkün.

“TÜRKİYE’NİN HER YERİNE EKMEK GÖNDERİYORUZ”

Gedik Ahmet Paşa İlköğretim Okulu yanında yıllardır köy ekmeği satan Salim Çelik, ekmeğin en büyük özelliğinin katkısız, doğal maya hamuru ile patatesle yapılması olduğunu söyledi. Çelik, bu ekmeğin en büyük özelliğinin doyurucu ve katkı maddesi kullanılmadan yapılması olduğunu kaydetti. Çelik, “Ekmek keserken ufalanmıyor. Değişik bir tadı ve kokusu vardır. Uzun müddet saklanabilir. Bu yüzden Afyonkarahisar'a gelenler mutlaka bu ekmeği alarak eşine dostuna hediye eder. Taş fırında pişirildiği için de, içi hamur kalmaz pişkin olur. Taş fırının özelliği ise zemini taş ve üzeri ateş tuğlasından yapılmasıdır." dedi. 

Çelik, Afyonkarahisar'da 100’den fazla fırında köy ekmeğinin üretildiğini dile getirdi. Çelik, “Taş fırında pişirilmiş ve geleneksel Anadolu mayası (ekşi maya) ile mayalandırılmış, kimyasal katkı ve koruyucu içermeyen, gerçek anlamda geleneksel diyebileceğimiz ve yılların bizlere unutturduğu ekmek tekrar üretildi. Afyonkarahisar'ın köy ekmeği hem sağlıklı, hem de ucuz bir hediyelik ürün olarak yerli ve yabancı misafirler tarafından oldukça ilgi görüyor.” diye konuştu. 

"EN UCUZ HEDİYELİK ÜRÜN" 

Çelik, Afyon köy ekmeğinin Türkiye’de meşhur olduğunu belirterek, şehre gelenlerin lokum, sucuk yanında mutlaka köy ekmeğini de aldığını anlattı. En ucuz hediyelik ürün olan köy ekmeğinin fiyatının iki yıldır aynı olduğunu belirten Salim Çelik, ekmeğin 3,5 liradan satıldığını ve gelenlerin en az 4 tane alarak eşine dostuna götürdüğünü anlattı. Köy ekmeği yapımının göründüğü kadar kolay olmadığını ifade eden Çelik, 6 saatlik bir süre sonra satışa hazır hale geldiğini belirtti.

KÖY EKMEĞİ NASIL YAPILIR?

Önce patatesi haşlanır, soyularak rendelenir ve üstü örtülerek bir kenarda bekletilir. Küçük bir kabın içine acı maya konur (Acı maya: daha önce yapılan ekmekten alınan hamurdur). Üzerine un ve ılık su dökerek maya yoğrulur. Üstü örtülerek sabaha kadar mayalanması beklenir. Fırına gitmeden iki saat önce hamur teknede yoğrulmaya başlanır. Maya, daha önce sıcak suyla karıştırılan patatesin üzerine dökülerek karıştırılır. Daha sonra sıcak su ile karılan hamur maya ile karıştırılır. Bir saat yoğrulur, hamurun üzerine un serpilerek, üzerine sofra bezi örtülür. Bir saat de hamurun mayalanması beklenir. Fırına tekne ile götürülerek, yuvarlak hamur halinde kesilir. Fırıncı kürekteki hamuru fırına koyar. Ekmekler piştikten sonra bir mendile serilip ekmekler üstüne dizilerek, soğuması beklenir.

Etiketler: afyonkarahisar, ekmek
Okunma Sayısı: 3719
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı