"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İhlas Risalesi’ni okurken

Cenk ÇALIK
24 Eylül 2022, Cumartesi
“Bu Lem’a lâakal her on beş günde bir defa okunmalı.” (Lem’alar, s.274) Risale-i Nur külliyatı içerisinde gün sayısı belirtilerek okunması tavsiye edilen tek risale, İhlâs risalesidir.

Bu durum haklı olarak merak uyandırdığından talebelerinden Molla Hamid Ekinci Ağabey tarafından da on beş günün sebebi şu şekilde sorulur: “Efendim! İhlas Risalesi’nin on beş günde bir defa okunmasını emretmişsiniz. Bu ihlâs dua değil, salavat değil… On beş günde bir defa okunmasının hikmeti nedir? Üstad: Kardeşim mümkünse her gün okuyun. Bütün ibadetlerin başı, mayesi ihlâstır.”

Her gün cep telefonlarımızı şarj ettiğimiz gibi ihlâs bataryamızı da mütemadiyen doldurmamız gerektiği anlaşılıyor. On beş gün bir üst limittir. Yani en ihlâslı nurcu olsak bile on beş gün zarfında bir defa da olsa okumalı, on altıncı güne sarkmamalıyız.

Bu rakam tesadüf eseri telaffuz edilmiş olamaz. Yalnız şu kadarını ifade etmemiz gerekir ki imanı hakikatlerin bir sınırı yoktur. Onun için ne kadar bu hakikatlerle meşgul olsak o kadar kârdır. Üstelik her okuyuşta farklı bir feyiz, bilgi de elde edebiliriz.

Bu feyiz, bereket ve bilgiyi elde etmenin en kestirme metodunu Üstadımız şu şekilde izah eder: “Sizler, ara sıra İhlâs ve İktisat Lem’alarını ve bazen Hücumat-ı Sitte Risalesini mâbeyninizde beraber okumalısınız.” (Kastamonu Lâhikası, s.231)

Üç kardeş Risalenin belirli periyotlarla okunması gerektiğini “ara sıra, bazen” kelimeleriyle anlıyoruz. İhlâs Risalesi’nin ara sıra’sının laakal on beş gün olduğunu da biliyoruz. Dikkat edilmesi gereken husus son üç kelime olan “mabeyninizde beraber okumalısınız” ifadesidir.

Her Risale ferdi olarak ve tertil üzerine okunmalı. Ancak mezkûr üç risalenin ayrıca birlikte okunması gerektiğini anlıyoruz. “Mabeyn” aranızda demektir. Aranızda denildiğine göre birden fazla kişinin yani şahs-ı manevinin kastedildiği anlaşılıyor.

İfade açık olmasına rağmen üstadımız mevzunun ehemmiyetine binaen ayrıca “Beraber” diyerek daha da pekiştiriyor. Cemaatle okumaya daha güçlü bir vurgu yapıyor.

Dikkat edilirse “Okumalısınız” çok net ve keskin bir ifade. Malumunuz Türkçe de –meli, -malı ekleri zorunluluk bildirir. Bu zorunluluk ifadesinin konunun ehemmiyetini göstermesinin yanı sıra cemaate yaptığı vurguyu da müşahede ediyoruz.

Görüldüğü üzere ihlâsın kazanılmasında ve muhafazasında İhlâs Risalesi’nin şahs-ı manevi şeklinde okumanın, müzakere etmenin ehemmiyeti büyük.

Okunma Sayısı: 2683
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    24.9.2022 16:19:18

    Allah razı olsun Cenk ağabeyim 🤲🏼 İhlas Risalesi gerçekten çok önemli bir risale. Bu risaledeki hakikatleri anlamadıktan sonra diğer risalelerdeki hakikatleri okurken nefsin ve şeytanın tuzağına düşebiliriz. "Sen zaten buraları biliyorsun" ya da "burayı başkası beğensin diye oku" gibi vesveselere yenik düşebiliriz. Halbuki İhlas Risalesinde ne diyor "amelinizde rıza-yı ilahi olmalı"..

  • S.topuz

    24.9.2022 11:41:34

    "...Zübeyir Ağabeyden bir hatıra ile söze başladı: “Bakın arkadaşlar: Helsinki’de 1962 senesinde papazların bir toplantısında kendi aralarında önemli bir konuda ihtilâfa düşerler. Saatlerce yapılan tartışmalar bir sonuç vermez, içlerinden biri ne demiş biliyor musunuz? ‘Gelecek toplantıya gelirken herkes Said Nursî’nin 22. Mektup yani Uhuvvet Risalesini okuyup çalışsın gelsin.’ Böylece aralarındaki ihtilâf hallolmuş.“Ya Halil, bu papazlar bu seviyeye gelmişler ise, bütün Türkiye, siyasîler, cemaatler topyekûn bunun neresindeler acaba? Barışa, kardeşliğe, huzura çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde Risale-i Nur’un bu hakikatlerine can simidi gibi yapışmamız gerekiyor. Bunu bana Zübeyir Ağabey anlattı.”  Halil Uslu, Yeni Asya. Eveeet, Cemaatler, Hocalar, Eğitmenler ve bütün Türkiye ve Alem-i İSLÂM bunun neresinde acaba?

  • Arif

    24.9.2022 06:55:32

    Güzel bir hatırlatma teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı