"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İhtilâfların sebebi zalim cerbezedir

Kâzım GÜLEÇYÜZ
18 Ekim 2020, Pazar
Üstad Bediüzzaman cerbeze ve gurura dayanan tenkidi “en büyük maraz ve musîbetimiz” olarak niteliyor ve bu tenkidin hakikati tahrip edip parçaladığına dikkat çekiyor.

Bu bahisteki yerini ve etkisini etraflıca düşünmemiz gerekse de gururu biliyoruz diyelim. Ama cerbeze için aynı şeyi söylemek zor.

Bu hastalığı tanımak için yine Üstadın izah ve örneklerine dikkatle bakmamız gerekiyor.

Bunlardan biri Divan-ı Harb-i Örfî müdafaasının baş kısmında geçen şu ifadelerde:

“Cerbezeyle insan, adalet yaparken zulme düşüyor. Zira insan kusursuz olmaz. Fakat uzun zamanda ve efrad-ı kesîre (birçok kişi) içinde ve tahallül-ü mehasinle tadil olunan (yapılan iyiliklerin de araya girmesiyle dengelenen) müteferrik (ayrı ayrı) kusurları cerbeze ile cem’ edip (toplayıp) bir zaman-ı vahidde (tek bir zamanda) bir şahs-ı vahidden (tek kişiden) sudurunu (çıktığını) tevehhüm ederek şedid cezaya müstehak görür. Halbuki bu tarz, bir zulm-ü şediddir (şiddetli zulümdür).” 

(Eski Said Dönemi Eserleri, s. 120).

Tulûat’ta “Cerbeze nedir?” sualine verilen “Büyük işlerde yalnız kusurları görmek cerbezeliktir; aldanır ve aldatır. Cerbezenin şe’ni (gereği, sonucu), bir seyyieyi (fenalığı) sümbüllendirerek hasenata (iyiliklere) galip etmektir” (s. 570) cevabı da cerbezeyi ve yol açtığı tahripkâr sonuçları çok iyi tarif ediyor.

“Şu cerbezenin tavr-ı acîbi; zaman ve mekânda müteferrik (dağılmış) şeyleri toplar, bir yapar, o siyah perde ile herşeyi temâşa eder” özetinden sonra, cerbezenin fikirlerde nasıl bir tesir meydana getirdiğine verdiği örnekler de konuya farklı boyutlarıyla baktırıyor:

“Süphan Dağı kadar İslamiyetin izzet ve şerefine çalışan güruh-u mücahidîni acip bahanelerle en fena derekesine indirip, millete düşman gibi gösteriyor.” “ ‘Herşeyin en iyi cihetini nazara almak maslahat iken, en fena ciheti nazara alıp mütemadiyen milleti yeise sevk ederek ruh-u cemaati öldürüyor.”

Keza şu tesbit de son derece çarpıcı:

“Sebeb-i ihtilâf, hâkim-i zalim olan cerbezedir. Fikr-i tenkit ve bedbinliğe (kötümserliğe) istinad eden cerbeze daima zalimdir.”

Herşeye olumsuz yaklaşan, kendi çıkardığı ihtilâfları körüklemeyi iş edinmiş, ümitsizlik pompalayıp cemaat ruhunu öldüren cerbeze kaynaklı tenkitlere asla prim verilmemeli.

Okunma Sayısı: 4085
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • H. Huyut

    19.10.2020 08:18:43

    Çeşitli grup ve platformlarda güya eleştri yapıyorum diye sürekli cerbezeli paylaşımlar yapanların kulakları çınlasın.

  • Feyzullah Ayhan

    18.10.2020 18:28:41

    ............ Ve keza, kuvve-i akliyenin tefrit mertebesi gabavettir ki, hiçbir şeyden haberi olmaz. İfrat mertebesi cerbezedir ki, hakkı batıl, batılı hak suretinde gösterecek kadar aldatıcı bir zekaya malik olur. Vasat mertebesi ise hikmettir ki, hakkı hak bilir, imtisal eder; batılı batıl bilir, içtinap eder. Allah bizleri sırat-ı müstakimden ayırmasın,hakkı hak bilen,temessük eden,batılıdan da ictinab edenlerden eylesin.O cerbeze sebebiyledir ki eskide bizimle olan çokları şimdi başka mecralarda at koşturuyor,nurculuk adı altında başka meşreplere hizmet ediyor ne yazık .

  • Oğuz Yiğiter

    18.10.2020 11:44:05

    Risale-i Nur orijinli cerbeze ile alakalı makalenin, bir cümlelik final paragrafı, meseleyi o kadar veciz bir şekilde ifade etmiş ki, insafla beslenen vicdanlarda mutlaka ma'kes bulacaktır. Téşeffi ve gayz hastalıklarından ârî muhatabları sünger gibi masseder bu cümleleri. Tebrikler, dualar...

  • Ata

    18.10.2020 00:25:50

    "Aklın vasat mertebesi akıllılık hâlidir. Bu mertebede akıl, olması gerektiği gibi çalışır, düzgün çalışır, hikmeti esas alır, her şeyde hikmet arar, her şeyi hikmete göre sorgular, denetler, algılar ve yargılar."10 mart 2014 Y.Asya S.Kösmene "Bu mertebedeki akıl işletilmezse, ifrat ve tefrit oluşur.Ya itaat ve kabul veya cerbeze demogoji meydana çıkar."İkisinin de sebebi;" hikmeti esas alıp hikmeti aramayıp hikmete göre sorgulayıp yargılayıp denetlemeyip algılamayıp yargılamayanlardır".

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı