22 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Aile

Çocuğum uyumak istemiyor!

Çocuğum akşamları uykuya direniyor! Ne yapmalıyım? Birçok ailede akşamları yatma saati ile ilgili çocuklarla ebeveynler arasında anlaşmazlıklar çıkıyor. Ya çocuğunuz yatmayı reddediyor ya da yattı yatacak derken yatağından tekrar kalkıyor. Özellikle akşamları günün yorgunluğunu bir an önce atmak isteyen yetişkinler için bu durum son derece zahmetlidir. Hele bir de anne-baba çalışıyorsa ebeveynlerin zahmeti katmerleşiyor. Erken yaşlardan başlayarak çocuğa verilecek uyku eğitimiyle, çocukta gündüz uykusuna direnme, kendi yatağında uyumama gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz. Uyku problemi, eğer herhangi organik sebebe bağlı bir durum yoksa ebeveynlerin özverisine bağlı olarak çözülebilir.

Çocuğunuz neden geç

yatmak ister?

n 3-6 yaş döneminde özellikle çocuklar kurallara karşı gelerek inat davranışlarla ebeveynlerinin sınırlarını kontrol ederler. Genellikle bu test, ebeveynlerin yapılmasını istedikleri en önemli şey ne ise onun üzerine kurgulanır. Çocuk ayak direterek sizin kararlılığınızı kontrol ediyor olabilir.

n Özellikle anne-baba çalışan ailelerde, çocuk ebeveynleri ile akşamları daha çok vakit geçireceğini düşünerek ilgi ihtiyacını karşılamak için eğlenceli aile ortamını bırakıp yatmak istemeyebilir.

n Çocuğunuz geceleri korkudan dolayı uykuya dalmakta güçlük çekiyor olabilir. Okul çağı çocuklarında uykuya dalma güçlüğü ve uyuyamama problemleri daha çok kaygıya, stres ve korkulara bağlıdır. Bu problemler gece bir şeyden korkmaya, bir kâbusa ya da gündüz olan travmatik bir olaya veya başka bir spesifik olaya tepki olarak ortaya çıkabilir.

n Erken çocukluk döneminde ebeveynlerin tutum hataları dolayısıyla evde düzenli bir uyku saatinin olmaması veya uyku saatine riayet edilmemesi sonucu çocukta uyku saati bilinci oluşmamıştır.

Uyku saati alışkanlığı nasıl kazandırılabilir?

n Uykuya özendirmek için yatmadan önce ona bir masal anlatın. Yaşına göre odasında gece lambası yakabilirsiniz. Eğer korkuyorsa odasının kapısını hafif açık bırakabilir, yanına uykuda ona rahatsızlık vermeyecek sevdiği bir oyuncağı koyabilirsiniz.

n Çocuğun yaşına göre neden erken yatması gerektiği çocukla paylaşılmalıdır. Bu durumu çocuğa anlayabileceği dille anlatabilirsiniz.

n Öncelikle; makul bir çerçevede çocuğunuza uyku saati için belirli bir sınırlama ve değişmeyen bir uyku planı koymalısınız. Uyuma saatinin ebeveyn iradesine bağlı olduğunu unutmayın.

n Cazip bir aile ortamında siz TV’nin başında keyif çatarken çocuğunuza “Uyku saatin geldi, git yat” demek, çocuk için kabullenilmesi kolay olmayan bir durumdur. Bu yüzden, TV’nin kapatılması, kişisel ihtiyaçların giderilmesi, ortamın loş bir hale getirilmesi, uyku saatinden yarım saat önce “Biraz sonra yatma zamanın gelecek” gibi geribildirimlerle, çocuğunuzu uykuya hazırlayabilirsiniz.

22.05.2009


Çocukların sevgiye ihtiyacı vardır

13 AYLIK çocuğunuz kendi başına yürümenin sevinciyle düşe kalka dolaşıyor evin içinde. Dönüp dönüp yüzünüze bakıyor, “Bak ben kendi başıma yürüyebiliyorum” dercesine.

Sizin sevinç ve onay ifadesi bakışlarınızı yakalayınca onunda içi sevinçle doluyor. Neşe çığlıkları atarak tekrar yürümeye devam ediyor. Evin içinde tur atıp yanınıza geliyor. Eteğinizi tutup mızmızlanarak sizin ona bakmanızı sağlamaya çalışıyor. Belki elindeki oyuncağı gösteriyor, belki de açmayı isteyip de açamadığı bir paketi. Ama biliyorsunuz ki o bahane, o aslında sizin ilginizi istiyor.

Ona eğildiğinizde kollarını açarak kucağınıza almanızı istiyor. Kucağınıza alıp öptüğünüz zaman gözlerini tatlı birhuzur bürüyor. Sanki kucaklamak, öpülmek onun için bir ihtiyaçmış gibi gün boyunca bunu defalarca yapıyor. Siz ona ilgi gösterince, kucaklayınca sanki sevgiye doyuyor. Birazcık ilgi, şefkat ve sevecen davranış onun sevgi deposunu doldurmaya yetiyor.

Ama oyun oynarken bile gözleri hep sizde! Yapbozlarıyla bir şekil yapıyor; size gösteriyor. Bebeğinin elbisesini çıkarıyor, tekrar giydirmeniz için size getiriyor. Arabasının pillerini çıkarıyor, takmanız için size başvuruyor ve sesleniyor;

“Anne bak!”

Sizin ona bakmanız, onaylamanız, “aferin” demeniz onun için çok önemli. Çünkü o sizin tarafınızdan fark edildiğini devamlı hissetmek istiyor. Çünkü her çocuk bilir ki, anne babası kadar hiç kimse onu düşünmez. Anne babası kadar hiç kimse onun yanında olamaz. Onu her şartta sevip, onun için fedakârlık yapamaz. Atalarımız boş yere dememişler; “Anne başta taç imiş / Her derde ilâç imiş / Evlât pir olsa dahi / Anneye muhtaç imiş…

22.05.2009


Çocuk odalarındaki teknoloji zararlı

ODASINDA bu ürünlerden bulunan çocuk, uyumak yerine onlarla vakit geçirdiği için kalp hastalığı riski artıyor.

Amerikan Kalp Derneği, odalarında teknolojik ürün bulunan çocukların, bunlara çok vakit ayırmaları ve iyi uyuyamamaları sebebiyle kalp hastalıkları riskinin arttığı uyarısında bulundu. Ailelerinden ve okuldaki arkadaşlarından gördükleri ya da sahip olduğunu anlattıkları dijital cihazları isteyen çocuklar, kısa sürede odalarını teknoloji mezarlığına çeviriyorlar ve söz konusu cihazlar dolayısıyla çocuklar sağlıklı uyuyamıyorlar.

Amerikan Kalp Derneğinin hazırladığı raporda, 13-16 yaş arası çocukların günde 6,5 saatten az uyuması halinde, onları gelecekte yüksek tansiyon gibi sorunlar beklediğine dikkat çekildi.

Raporda, çocukların bu sorundan kurtarılması için yatak odalarındaki teknolojik istilânın durdurulması isteniyor. Bunun için ailelerin, çocuklarının yatak odalarından; bilgisayar, bilgisayar oyun konsolları, cep telefonları ve mp3 çalarlar gibi cihazları uzaklaştırmaları gerekiyor. Araştırmaya göre, çocukların büyük bölümü, 8-9 saatlik uyku yerine geç saatlere kadar ya da gecenin bir yarısı kalkarak televizyon izliyor, müzik dinliyor veya arkadaşları ile mesajlaşıyor ve vücudun ihtiyacı olan uykuyu alamıyor. Minnesota Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümündeki bazı araştırmacıların raporuna göre de odalarında televizyon bulunan çocuklar, bulunmayanlara göre daha çok abur cubur tüketiyor ve daha az fizik kültür aktivitesinde bulunuyor.

22.05.2009


FIKRALARIMIZ VAR

Konuşmayanlar

Hayat bilgisi dersinde öğretmen sordu:

-Balıklar neden konuşmaz?

Funda parmak kaldırdı:

-Öğretmenim, siz de başınızı suya soksanız konuşamazsınız.

Haksızlık

Öğretmen, iki öğrencisine kızar ve ellişer kez adlarını yazmalarını söyler. Öğrencilerden biri bu karara itiraz eder:

-Öğretmenim, bu haksızlık olur.

-Neden haksızlık olurmuş?

-Onun adı Ali, benimki ise Abdurrahman.

22.05.2009


YANILTMACALAR

Spiker ve sunucuların eğitimlerine yanıltmaca söyleyerek başladıklarını biliyor muydunuz?

Yanıltmaca; söylenişleri birbirine yakın olan seslerden kurulmuş kelimelerin çabuk çabuk söylenmesi temeline dayanan, tam veya yarım cümlelerden meydana gelmiş kelime gruplarıdır. Bunları ailenize ve arkadaşlarınıza söylerken çok eğleneceksiniz. Yalnız söylemeden önce biraz alıştırma yapmanız tavsiye edilir! İşte sizlere bazı örnekler:

-Ben bademe baktım, badem bana baktı; ben bademden bıktım, badem benden bıktı.

-Çatalca’da topal çoban çatal yapar, çatal satar. Bilmem parası var mı da çatal sapan yapar, satar; bilmem parası yok mu da çatal sapan yapar, satar.

-Ocak kıvılcımlandırıcılardan mısın, kapı gıcırdatıcılardan mısın? Ne ocak kıvılcımlandırıcılardanım, ne kapı gıcırdatıcılar- danım.

22.05.2009


BİLMECELER

-Dağda tak tak,

Suda cıp cıp.

Arşın ayaklı,

Burma bıyıklı. (balta, balık, leylek)

-Ocak başında kuyu,

Kuyunun içinde suyu;

Suyun içinde yılan,

Yılanın ağzında mercan. (lamba)

22.05.2009


Gülmece bunlaarr!...

-10 büyük jetona para verme, küçükten al büyüt...

-Bilmemek ayıp değil, Yeter ki çaktırma...

-“Selâm, ben Aydan Şener.” “Hadi yaa... Ben de dünyadan Hacı Osman Döngeloğlu!”

-Kaptan Ali sesleniyor, kaptan Ali sesleniyor; “Çıkarın beni bu kaptan!”

22.05.2009


ZEKÂ OYUNLARI

1. C - G - I - L - O - S - U

Yukarıdaki harflerden hangisi farklıdır?

Cevap: L farklı. Diğer bütün harfler, işaret/noktalar eklenince Türk alfabesinde kendisinden sonra gelen harfleri oluşturuyor. (C:Ç, G:Ğ, I:İ, O:Ö, U:Ü)

2. Ali, Berk ve Cihan adlı üç kişiden biri müzisyen, biri ressam diğeri ise şairdir. Onları tanıdığını iddia eden birisi şu bilgileri veriyor:

1. Cihan ressam değil

2. Berk müzisyen değil

3. Cihan müzisyen

4. Berk ressam değil

Bu bilgilerden sadece biri doğru olduğuna göre, üçünün de mesleğini bulunuz.

Cevap: Ali şair, Berk müzisyen, Cihan ise ressamdır.

22.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis