Aile |
Çocuklara verimli bir tatil için... KARNESİNDE kırık not olan öğrencilerin velileri de aynı şekilde huzursuz. Ancak birkaç tedbir alarak yaz tatilini çocuğun en verimli şekilde geçirebilmesini sağlamak mümkün. Memorial Hastanesi’nden Pedagog Dr. Melda Alantar yarı yıl tatili için anne babalara şu tekliflerde bulundu:
KÖTÜ KARNE İÇİN ÇOCUĞUNUZU SUÇLAMAYIN Bebeklik döneminde çocuklar tabiî olarak öğrenme isteğine sahiptirler. Tabiî öğrenme istekleri olumsuz olarak etkilendiği zaman bilgiyi kavramak için çaba göstermezler. Çocukların öğrenme yeteneklerini etkileyen bazı durumlar vardır; öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği, uyum ve davranış sorunları, gelişimsel bozukluklar, olumsuz hayat olayları, geçiş dönemleri- ilköğretimden liseye- gibi. Ailenin yüksek başarı beklentisi ve ”tembel”, “sorumsuz” gibi olumsuz sıfatlarla çocuğu etiketlemesi onun kendine duyduğu güveni zayıflatır. Bu sebeple aile öğrenciyi suçlamaktan kaçınmalı, okul başarısızlığı olarak tanımlanacak sorunu çözebilmek için çaba göstermelidir.
ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRETMENİ İLE İRTİBATLI OLUN Öğrencinin gelişme gösterdiği ve zorlandığı alanları belirlemek için çocuğunuzla birlikte öğretmeniyle görüşün. Belli konularda başarılı olamayan öğrencilere yönelik okulun kurs, etüd gibi özel düzenlemelerden yararlanın. Ailenizde ve çevrenizde size bu konuda destek olabilecek insanları belirleyin.
TATİLDE, AİLENİN BİR ARAYA GELMESİ İÇİN FIRSATLAR OLUŞTURULABİLİR Meselâ aile paylaşım geceleri düzenlenebilir. Haftada bir gece en az üç saati birlikte geçirin. Özellikle ergenlerin aile törenlerine ihtiyaçları vardır. Aile bağlarının pekiştirilmesi için geniş aile olarak tanımlanan nine, dede, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen v.b. yakınlarla paylaşmak amacıyla ziyaretler düzenlenebilir. Şehir veya memleket dışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için düzenlenen geziler, geniş aileyle kaynaşma fırsatı sundukları gibi, aile bireylerine doğdukları, büyüdükleri yerleri görme, hatıralarını tazeleme ve paylaşma imkânı da sağlarlar. Çocuklar anne-babaların geçmişe ilişkin hatıralarını dinlemekten zevk alırlar.
TATİLİ, ÇOCUĞA UYGUN YÖNLENDİRMEK Araba, otobüs v.b. ile yapılan yolculuklarda çocukların güzergâhı haritalara bakarak takip etmeleri, trafik levha ve işaretlerini izlemeleri etkin öğrenmeyi sağlar. Çevredeki tarihî ve tabiî zenginlikleri tanımak ve yaşayarak öğrenmenin gerçekleşmesine yol açar. Çocuğun gelişimi sosyalleşme sürecini de içermektedir. Bu sebeple kişiliğini geliştirmesi için ilgileri doğrultusunda sportif ve sanatsal faaliyetlerden yararlanmalı, yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlere katılmalıdır.
YAZ OKULLARI, İYİ BİR FIRSAT Yaz okulları öğrenci ve ailelerin tatil dönemini yararlı şekilde değerlendirmelerine fırsat tanıyan kurumlardır. Özellikle ilköğretim ve lise çağındaki kız ve erkek öğrenciler yaz okullarından yararlanabilirler. Ancak aileler bu konuda çocuklarının görüşlerini almalı, onlara katılacakları yaz kampları, tercih edecekleri spor dalları ve faaliyetler hakkında seçim yapma hakkı tanımalıdırlar. Yaz kampları seçiminde göz önünde bulundurulması gereken diğer unsurlar çocuğun ilgi alanı ve becerileridir. Anne-baba, eğitimci ve uzmanların dikkatli gözlemleri ve incelemeleri ile çocuğun ilgi alanlarının belirlenmesi mümkündür.
YAZ OKUMA PROGRAMLARI Yaz kamplarının dışında yaz okuma programları da çocuklar için ilgi çekici olabilir. Tabiatla kucak kucağa, yeşilliklerle beraber, arkadaşlarıyla içiçe olacak şekilde düzenlenen programlar çocukların okumaya teşvik edecektir. Ayrıca bu tür programlar hem sosyalleşme, hem kitap okumayı sevme, hem tabiatı tanıma, hem de tefekkkürü etmeyi öğrenme açısından çocuğun gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.
Bilgisayarın başından kalkmıyorsa...
OKUL döneminde bilgisayarın önünden kalkmayan çocuk yaz tatilinde de aynı davranışı sürdürüyorsa, anne-babalar bu alışkanlıktan vazgeçmesi için ona yardımcı olabilirler. Öncelikle çocuğun her gün bilgisayara ayırdığı zaman belirlenmelidir. Toplam süre okul öncesi çağ çocuklarında bir saatten, ilköğretim dönemi çocuklarında iki saatten fazlaysa yetişkinler sınırlandırmaya gidebilirler. Onunla konuşarak bilgisayar kullanacağı süre birlikte belirlenebilir. Çocuğun beraber belirlenen süreyi aşıp, aşmadığı izlenmelidir. Çocuklarının özgüvenlerinin gelişmesini isteyen anne-babalar onlardan bilgisayarı, program ve oyunları açıklamalarını isteyebilirler. Anne-babasından daha çok bildiğini düşünmek çocuğun üzerinde olağanüstü etki meydana getirebilir! Aşırı kullanımı engellemenin en kolay yollarından biri bilgisayarı koridor veya ortak çalışma odası gibi yetişkinlerin takip edebilecekleri bir yere koymaktır. Aile içinde birden fazla insan aynı bilgisayarı kullanırsa çocuk sırasını bekleme, başkalarının eşyalarına saygı gösterme-disket, dosya- gibi sosyal beceriler geliştirir. İnternet iyi kullanıldığında güçlü bir eğitim aracıdır. Öğrenciler çeşitli kütüphanelerden yararlanma, uluslar arası yayınları takip ederek proje hazırlama, bilgilerini derinleştirme imkânı bulurlar. Ancak internette öğrenciler zamanlarının % 95’ini boşa geçirmektedirler. Bilgi alış verişinde bulundukları sohbet odalarında duygusal olgunluklarını aşan, uygunsuz materyallere ulaşabilmektedirler. Ana-babanın bilgisayar dünyası üzerindeki hakimiyeti artarsa, çocuklarla birlikte oyun oynayabilirler. Program ve oyunların muhtevalarını denetleyebilirler. Bilgisayar oyunlarının seçiminde çocuğa yardımcı olarak yaş ve gelişimine uygun, şiddet içermeyen programlar alabilirler. |
19.06.2009 |
KOMİK BİLMECELER
İzmir’den bir gemi gelir, Gemiciler bilmez onu. Gemi içi sandık dolu, Sandıkçılar bilmez onu. Sandık içi kutu dolu, Kutucular bilmez onu. Kutu içi kâğıt dolu, Kâğıtçılar bilmez onu. Kâğıt içi mercan dolu, Mercancılar bilmez onu. Mercan içi inci dolu, İnciciler bilmez onu. (nar) En karanlık ilçemiz hangisidir? (Bodrum) Kutuplara giden zenci ne olur? (Üşür) Saatte 2 kere, ama saniyede 1 kere olan nedir? (A harfi) |
19.06.2009 |
FIKRALAR
Uyanık gazeteci
KAZA yerinin etrafını polis kordonu ve me- raklı bir kalabalık çevirmiş. Gazetesine iyi bir haber yetiştirmek isteyen muhabir, çemberi aşamayınca bir kurnazlık düşünerek seslenir: “Yol verin! Yol verin! Ben kaza kurbanının oğluyum!” Yol vermişler. Muhabir yaklaşmış. Bir de bakmış ki; arabanın önünde bir eşek cansız yatmaktadır.
1 aldım
ALİ babasına demiş ki: “Baba matematik yazılısından 5 alırsam ne yaparsın?” Babası, “çıldırırım” demiş. Ali de hemen cevabı yapıştırmış: “Çıldırmana gerek yok babacığım. Çünkü matematikten 1 aldım.”
Annem kızar
ANNESİ kızına “Sakın kimseyle bir yere gitme!” demiş. Kızın babası gelmiş, “Kızım gel annene gideceğiz” demiş. Çocuk hemen eklemiş: “Olmaz! Annem kimseyle bir yere gitme dedi. Ben de gitmem.” |
19.06.2009 |