29 Mart 2014, Cumartesi
Yarın oy kullanacağız. Herkes dilediği partiye ya da adaya oy verecek. Dileyen protesto edecek.
Siyaset yapması bilhassa bu sebeple yasak olan hâkimlerin denetiminde akşam vakti oylar sayılacak. Sonuçlar kesinleştirilecek.
Birileri kazanacak, bazıları kaybedecek. Bu seferlik ve bir süreliğine. Her sefer olduğu gibi.
Kazanan, yerelde iktidar olduğu için sevinecek.
Kaybeden muhalefet etmeye devam edecek ve çalışmasını sürdürüp iktidar olmak için sırasını bekleyecek.
Hepsi bizim milletimizin partileri ve adayları. Yani hepsi bizim insanımız.
Niyetleri iyi ise kaybetseler de kazanmış sayılırlar. Yeter ki millete hizmet hedefinden şaşmasınlar.
Hepsi bize lâzım. İktidar da muhalefet de. Yerelde de genelde de.
Demokrasi işte bu yüzden güzel ve gerekli.
Şimdi bize lâzım olan, seçim güvenliği.
Sonuçları hazmetme kapasitesi de önemli. Gelecek seçimlere ve gelecek günlere ümitle bakabilme imkânımızın devam edebilmesi de.
Bu yüzden seçim güvenliğine vurgu yapan ve “sandığa sahip çıkın” diyen siyasetçiler önemli bir prensibi vurguluyorlar.
Hata ihtimali var. Ama büyük değil.
Hile riski var, ama yine o da büyük bir risk değil.
Zira sayım sistemimiz geleneksel usûlde.
Bir sandıkta hata ya da hile olsa bile diğer sandıkları etkilemez.
Bir ilçenin seçim sonucunda hata olsa bile diğer ilçeleri etkilemez.
Hatta bir ilde toplama hatası ya da hilesi yapılsa bile ülke genelini etkilemez.
Zira istatistik ilminin dayandığı en önemli prensiplerden olan “büyük sayılar kanunu” tersten de olsa işliyor.
Zaten bu yüzden en gelişmiş demokrasilerde bile sayımlar “geleneksel usûl”le yapılıyor.
Bilgisayar marifetiyle topluca sayımda söz konusu olabilecek risklerden de böylece uzak kalınmış oluyor. (Zira bilgisayar marifetiyle sayım ve sonuç toplulaştırma yönteminde bir küçük hata ya da hile bütün ülke genelinde sonucu etkileyebilir. Halkın iradesinin sandığa yansımış biçimi ile sandıktan çıkarılan sonuç arasında ciddî farklar olabilir.).
O halde endişeye gerek yok. Yüksek Seçim Kurulu vazifesini yapıyor ve yapmaya devam edecek.
Önümüzde yine seçim var. Hep olacak. Bu ülke bu sistemi benimsedi ve vazgeçmez. Coğrafyamızda büyük başarı.
Meselâ yakın zaman sonra yeni bir cumhurbaşkanı seçeceğiz.
Ardından meclisimizi yenileyeceğiz. Beğenmediklerimizi değiştireceğiz. Hatta istersek hepsini yenileyebileceğiz. Nitekim 2002 seçimlerinde milletvekillerinin yaklaşık yüzde doksanı yenilenmişti. Meclisteki partilerin çoğu meclis dışında kalmış, yeni partiler denenmişti.
Millet olarak deneylerimiz sürüyor ve sürecek. Daha iyiye ve daha güzele ulaşmak için.
Ümitli olmak için sebep çok.
Seçim günü bayram günüdür.
Bayramınızı kutlarız.
Okunma Sayısı: 1949
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.