"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gizli kalmış bir hastalık

22 Nisan 2018, Pazar 00:04
Yılda 6 ve daha fazla ateşli hastalık, 2 ve daha fazla orta kulak iltihabı, tekrarlayan menenjitler, akciğer enfeksiyonları ve gelişme geriliği doğuştan immün yetmezlik habercisi olabilir.

22-29 Nisan Dünya Primer İmmün Yetmezlik (PİY) haftası hekimler, sağlık çalışanları ve ebeveynler arasında bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak için önemli bir fırsat. Zira ilk belirtilerin başlamasından PİY teşhisine kadar geçen sürenin 12.4 yıl olması dolayısıyla hastalar tedaviye zamanında başlayamıyor ve önemli kayıplar yaşanıyor. Teşhis ve tedavi sürecinin uzaması çok ciddî ekonomik külfeti de beraberinde getiriyor. Ülkemiz için PİY hastalıklarının yıllık toplam maliyeti ortalama 47 milyon TL’ye ulaştı. 

Ülkemizde daha çok akraba evliliklerinden kaynaklanan ve genetik geçiş gösteren, toplumun gizli kalmış sağlık sorunlarından biri olan Primer İmmün Yetmezlik (PİY), bağışıklık sisteminin yetersiz olduğu ya da doğru çalışmadığı, yaklaşık 300 farklı hastalığı ihtiva eden bir hastalık grubu. Dünyada PİY ile yaşayan hasta sayısının yaklaşık 6 milyon Türkiye’de ise 24 bin olduğu tahmin ediliyor. Genetik geçiş gösteren bir primer immün yetmezlik hastalığı sebebiyle, her 1200 kişiden 1’inin sağlığının ciddî şekilde etkilendiği düşünülüyor. PİY olan kişiler, sık tekrarlayan ve iyileşmesi güç enfeksiyonlarla karşı karşıya kalıyor. Hastaların erken teşhis ve doğru tedavi ile aktif ve normal hayat şartlarına kavuşmaları mümkün. Ancak dünya genelinde PİY hastalarının % 70-90’ına henüz teşhis konulamadığı düşünülüyor.

Etiketler: hastalık, tedavi, piy
Okunma Sayısı: 1924
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı