"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İmanımızı yenilemeyecek miyiz?

Ali FERŞADOĞLU
12 Kasım 2020, Perşembe
En hayatî, en lüzumlu, ancak, en çok ihmal ettiğimiz şey; imanımızı sorgulamak ve yenilemektir. Her şeyi yeniliyoruz: Elbise, beyaz eşya, koltuk ve evlerimizi.

Ve kâinatta atomlar, hücreler, aylar yenileniyor, mevsimler yenileniyor. Fizik, kimya, astronomi, matematik gibi fen ilimleri, fen kitapları yenileniyor. Ve hücrelerimiz, düşüncelerimiz her an değişiyor, yenileniyor. İşte bunlara yeni, yepyeni bir iman lâzımdır! 

İmanımızı sorgulayarak yenilememiz gerektiğini bize Kur’ân ders veriyor: “Ey iman edenler, iman ediniz!” (Nisa Sûresi, 136) tabiriyle iman edenlerin iman etmesine vurgu yapılmasının sırrı bu. 

Bir diğer âyetin meali şöyle: “Hani İbrahim, ‘Rabbim! Bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster’ demişti. ‘İnanmıyor musun?’ deyince, ‘Hayır (inandım), ancak kalbimin tatmin olması için…’ demişti. ‘Öyleyse dört kuş tut. Onları kendine alıştır. Sonra onları parçalayıp her bir parçasını bir dağın üzerine bırak. Sonra da onları çağır. Sana uçarak gelirler. Bil ki, şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir...” 1 

Buna binaen de Peygamberimiz (asm), “İmanınızı ‘La ilahe illallah’ ile yenileyiniz” 2 demiştir. 

İman dediğimiz hakikat, 6 iman esasını bütün alt başlıklarıyla öğrenmek, benimsemek ve özümsemektir. İman esaslarıyla ilgili soruların cevaplarını verebilmek ve vesveselerden kurtulmaktır. Hâlık-ı kâinatın en azından bir hadis-i şerifte sayılan 99 Esmasının tezahürlerini, manalarını okuyabilmektir. 

Rahman, Rahim, Mürid, Cemil, Sani’, Hakim, Hak, Adil, Muktesit, vs. Bunlarda da ilerlemek hürriyet, adalet, sanat, estetik ve ekonomide de terakki etmektir.  

Ne dersiniz, yaşadığımız sıkıntıların, problemlerin sebebi eski-püskü, taklidi imanla idare etmeye çalışmamız değil mi? 

Risale-i Nur tefsiri, iman ve İslâm meselelerini baştan ayağa tecdid etmiş, yenilemiştir.  

Dipnotlar: 

1- Müsned, 2:359; el-Münzirî, et-Terğîb ve’t-Terhîb, 2:415; Hâkim, el-Müstedrek, 4:256; el-Heysemî, Mecmeu’z-Zevâid, 1:52. 

2- Bakara Sûresi, 260. 

Okunma Sayısı: 1989
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı