"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslâmcılık-ulusal devlet

Ali FERŞADOĞLU
10 Şubat 2015, Salı
Batı karşısında çözülme süreciyle birlikte, hemen Tanzimat Fermanı’nın ardından, genelde İslâm âleminin, özelde de Osmanlı devletini gerilemekten kurtarmak için üç tez gelişir:

İslâmcılık, Türkçülük ve Garpçılık.

1870’lerden itibaren, devleti ve toplumu düştüğü bu bunalımdan kurtarıp yeniden diriliş için; “Osmanlı Devletinin merkezinde gittikçe kuvvetlenen bir ideolojik çerçeveye bürünen ve “İsminin hilâfına dinî (teolojik) olmaktan öte, siyâsî bir nitelik taşıyan” İslâmcılık hareketini savunurlar. Dünya görüşü ve hayat rehberi olarak aydınlar ile, geniş halk kitleleri arasında “İslâmî nizam” olarak iki  eksenli olarak gelişir:

Birincisine Mısır Müftüsü Muhammed Abdüh (1845-1905),

İkincisine Pakistanlı Seyyid Ebul’lûla Mevdûdî’nin tercüman olduğu söylenebilir.

Cemaleddin Efganî ve Abduh ekolü, mazi kıtasının felsefesini yeniden yorumlayarak Müslümanların içine düştüğü karanlığı bu şekilde aydınlatılabileceğini iddia eder. Ona göre, en önemli engel, Müslümanların siyaseten dağınık oluşuydu.

Öyle ise, tecdid (yenileme) için önce bütün dünya Müslümanlarının siyasî birliğinin sağlanması gerekiyordu. İttihad-ı İslâm ya da panislamizm, bu anlayışın Doğudaki ve Batıdaki tanımlama biçimiydi. İslâmcı projenin önemli sacayaklarından Muhammed Abduh ile birlikte mütemadiyen Müslüman devletlerin Batı emperyalizmine karşı duruşlarını teşvik ederler. Müslüman ülkelerin önce bağımsızlıklarını kazanmalarını, daha sonra da birlikte büyük bir güç oluşturmalarını hararetle vurgularlar.

Böylece, “siyasal hareket” Efgânî’nin, önce kendilerini “devlet” olarak “kuvvetlendirmeleri gereği 3 düşüncesinden mülhem olarak doğmuştu.

İslâmcılığın öngördüğü “merkezden muhite”, metoduyla önce devlet ve mekanizmaları “siyâsî” kanalla ele geçirilecek, sonra cemiyet, “devlet-kanun” gücüyle düzeltilecek; dağınık olan Müslümanlar, siyasî tecdid-içtihad (yenileme) ile bir araya gelecek ve “ittihad-ı İslâm” temin edilecekti.

Bu düşüncenin öncüleri arasında Reşid Rıza, Ali Abdurrazık Musâ Carullah, Seyyid Ebul’lûla Mevdûdî gibi isimler de vardı. Daha sonra Hasan el-Benna, Seyyid Kutub da bu fikri devam ettirdi.

1998’lerden önce, bu hareketin Türkiye’deki kuvvetli sayılan araştırmacı-yazar Ali Bulaç, “siyasal İslâm” anlayışının iki versiyonundan birisinin, “siyasal İslâm ulus devlet projesi” olduğuna dikkat çekiyor:

Burada bireyin ve toplumsal hayatın bütününü dönüştürme amacında olan bir devlet projesi var. Bu devlet önceden kurulup ardından kendine bir ulus ve toplum inşa ameliyesine girişen modern devlet gibi tepeden tırnağa İslam kimliğiyle öne çıkan, farklılıklara yer vermeyen, gayri müslimleri zımmi kabul etse de zaman içinde eritmeyi amaçlayan, bu meyanda resmi bir din görüşü ve ideolojisi olan, ancak ismi İslâm olan bir ulus devlettir; Kur’an, hadis kaynakları ve bir de kültür mirasından devşirilen uygun malzeme ve argümanlarla böyle bir İslam devletinin mümkün olabileceği, hatta Müslümanlar’ın bunun kurulması için farz bir ibadet olarak üzerlerine düşen her şeyi yerine getirmekle yükümlü oldukları öne sürüldü.

Okunma Sayısı: 3632
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ali yeşilkaya

    10.2.2015 09:49:12

    üstadın ittihad-ı islam noktasında afgani ve abduhu selefi olarak gördüğünü biliyoruz.mardinde siyasette muktesid mesleği gösteren de yine afganinin bir talebesiydi.ayrıca siyasi islamcıların bugün gelinen noktada afgani ve abduhu kesinlikle kabul etmedikleri mason ve hatta kafir diyerek reddettikleri de aşikar.seyyid kutup-mevdudi çizgisiyle kesinlikle bir tutulamazlar.dolayısıyla bence bu şahıslar ve islamcılık-siyasi islamcılık konusu risale-i nurdaki ittihad-ı islam anlayışı temel alınarak enstitü tarafından mutlaka incelenmeli. zira alem-i islama üstadın fikirlerini anlatmak için aradaki farkların ne olduğunu bilmek gereklidir.bu vesileyle köprünün eski sayılarını tarama ve inceleme fırsatım oldu. böyle bir dergiye sahip olduğumuz için ne kadar gurur duysak azdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı