"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Koronavirüs ne kadar sinsi ve ölümcüldür? (2)

Ali FERŞADOĞLU
02 Nisan 2020, Perşembe
Bu yazıya kaleme-bilgisayara demeliydim!-aldığım 29 Mart saat 12:46 itibarıyla John Hopkins Üniversitesi Canlı Korona Virüs Haritasına göre açıklanan rakamlar şöyle:

“Vak’a sayısı 669 bin 312. Ölenlerin sayısı 30 bin 982. Toplam 142 bin 100 kişi tedavi sonrası iyileşti. Worldometers‘in verileri de buna çok yakın.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Fauci, ülkedeki yeni tip koronavirüs vak’alarıyla ilgili, “Şu an gördüğümüz tabloya bakarak, ölü sayısının 100 ila 200 bin arasında olacağını söyleyebilirim, ama net değil.” dedi. (30 Mart 2020.)

Türkiye’de 29 Mart itibarıyla toplam koronavirüs vak’a sayısı 9.217‘ye çıktı. Toplam can kaybı sayısı 131‘e yükseldi. Toplam iyileşen hasta sayısı 105. (Türkiye günlük koronavirüs tablosu)

Bilim adamlarının çalışmalarına göre koronavirus ölüm oranı yüzde 3.4. Keza,yine uzmanların uyarılarına göre bu salgın en çok kronik hastaları ve yaşlıları etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından yapılan açıklamada aynı zamanda söz konusu oranın yaş, cinsiyet, sağlık geçmişi gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebileceğini belirtti.

İstatistiklere bakıldığında en yüksek ölüm oranının ise 80 yaş ve üzeri kişilerde olduğu görülüyor. Avrupa ülkelerinde durum git gide kötüleşmeye devam ediyor. Özellikle 60 yaşın üzerindeki kronik hastalarda Covid-19 salgınının ölümcül riskleri bulunuyor. Ve en çok kronik hastaları ve yaşlıları etkiliyor.

Bu arada, sahanın otoriteleri kronik böbrek, karaciğer hastalıkları olanlar, kanser tedavisi görenler için riskin daha yüksek olduğu uyarısında bulunuyor.

Ülkemizi istatistiki rakamlarla değerlendirirsek, nüfusumuz 84 milyon. Bulaşma ihtimali kabaca 84 binde 5 ihtimalken, bulaştığı taktirde ölüme yol açma riski ise gençlerde yüzde bir.

O zaman neden ülkemiz dahil bütün dünyaya bu korku pompalandı?

“Toplumu korkutmamak için rakamlar saklanıyor, düşük gösteriliyor.” deniliyor. Eğer öyle ise, yüksek göstermek için de abartılma oranı aynı!

Okunma Sayısı: 2169
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir

    2.4.2020 15:08:51

    Bu işin içinde bi 'Bit yeniği' var ya,hadi bakalım hayırlısı.Bu denli panik havası oluşturmak,insanlarda psikolojik etkiler meydana getiriyor.Kafalar karmakarışık.Tuhaf olan da;neredeyse tüm dünyaya sirayet eden bu amansız salgın,nasıl oluyor da bu derece az vak'â sayısıyla orantılanıyor.Düşünsenize vak'â sayısı daha yeni yeni 1 milyona yaklaştı,ya da geçti diyelim.Dünya'da 7 milyara yakın insan var,bu sayı karşısında,vak'â sayısını düşününce çok komik bir sayı ortaya çıkıyor.Hakikaten enterasan bir durum var ortada.Çin'in bir oyunu mu bu acaba?Ne yapmaya çalışıyorlar.Nasıl bir tezgah bu?Korku ve paniğe sürüklenen insanlar,nereye kadar bu sorunla yaşamaya devam edecek.Birileri bu işe el atmalı ve çözüm bulmalı.Çünkü hakikaten rakamlar insanı ciddi anlamda düşündürüyor.Bu oranlar samimi gelmiyor bize,kusura bakmayın.

  • Mustafa Sait ÖNAL

    2.4.2020 11:49:09

    Aslında bütün dünyaya korku pompalanmadı. Açıklanan rakamlar paniki önlemek adına ya geciktirildi ya da bir takım veriler halka açılmadı. Örneğin Çin bütün rakamları vermedi. Çok hızlı önlem alınmasının sebebi yayılma hızının çok yüksek olması. İtalya'daki vaka sayılarına tekrar bakın. İtalya örneği önü alınamayan korona virüsün sağlık sistemini nasıl çökerttiğinin dramı. Ölüm oranı bu ülkede %10. Hatta başka hastalıkları olan hastaları da yer olmadığı için kaybettiler. Seride bahsettiğiniz rakamlar durumu hafife almaktan farklı değil. Sıkı tedbirler alınmadığı her gün bu oranlar çok daha yükselecektir. İtalyan medyası da hükümetin durumu abarttığını korkuyla hareket ettiğini iddia ediyordu. Geldikleri duruma bakınız. İnsanlar bu yazılardan destek alıp, çok da önemli değil algısına düşerse Türkiye'nin geleceği için çok büyük hataya düşerler. Türkiye için maksimum 2 hafta sonra ne demek istediğimi yaşayarak anlayacaksınız. Türkiye geriden geliyor. Avrupa'da hepsini yaşadık.

  • Müjdat Bayar

    2.4.2020 11:43:01

    Tedbirimizi alalım ama olayı da küçümsemeyelim zira bu, sadece bizim hastalanmamız meselesi değil; sağlam olsak bile başkalarına bulaştırabiliriz. Genç yaşta ölen hastalarımız olduğunu da öğreniyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı