"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Milliyet de imtihan sebebidir

Ali FERŞADOĞLU
09 Nisan 2019, Salı
Milliyet meselesini din zaviyesinden ele aldığımıza göre, her şeyde olduğu gibi milliyeti değerlendirirken de şu sorunun cevabından başlamak uygun olacaktır:

Biz bu dünyaya niye gönderildik? Bizi kim gönderdi, niçin gönderdi? Övünmek için mi, başkalarına üstünlük taslamak, yabani bakmak, ötekileştirmek için mi? Yoksa imtihan olmak, biribirini tanımak, kabul etmek, kaynaşmak, yardımlaşmak için mi?

Kur’ân’da, bu dünyaya imtihan olmak için gönderildiğimizi Furkan Suresi, 20. dahil dahil onlarca ayette beyan edilir. Dolayısıyla Müslümanlar, milliyetle de imtihan edilmektedir:

“Ey insanlar! Sizin bir kısmınızı diğer bir kısmınıza imtihan vesilesi kıldık; bakalım sabredecek misiniz?” 1

Evet, “Din bir imtihandır. Teklif-i İlâhî bir tecrübedir. Tâ ervâh-ı âliye ile ervâh-ı sâfile müsâbaka meydanında birbirinden ayrılsın.” 2

Hucurat Suresi’nin 13. ayetinde farklı yaratılışın sebepleri şöyle nazara verilir: “Sizi taife taife, millet millet, kabile kabile yaratmışım, tâ birbirinizi tanımalısınız ve birbirinizdeki hayat-ı içtimaiyeye ait münasebetlerinizi bilesiniz, birbirinize muavenet edesiniz. Yoksa sizi kabile kabile yaptım ki, yekdiğerinize karşı inkârla yabanî bakasınız, husumet ve adâvet edesiniz değildir.”3

Mealini verdiğimiz bu ayette, farklı millet, dil ve renklerde yaratılmamızla ilgili şu çıkarımlar da yapılabilir:

● Birbirinimzi tanımak, kabul etmek, ötekileştirmemek, reddetmemek, inkar etmemek

● Sosyal, toplum hayatına ait münasebet ve ilişkileri bilip düzenlemek,

● Yardımlaşmak, dayanışmak.

Yani, farklılıklarımızla birlikte yardımlaşmaya mı çalışacağız; biribirini tanımaya, kabul etmeye mi; yoksa biribirine yabani bakmaya, düşmanlık etmeye mi?

Keza, milletimizi Allah adına mı, O’nun hesabına mı seveceğiz, yoksa nefsimiz hesabına mı sevip sevmeyeceğimiz konusunda imtihan ediliyoruz. Diğer bir ifadeyle biribirine manay-ı harfiyle mi seveceğiz, manay-ı ismiyle mi; meşru çerçevede bir sevgi mi, gayr-ı meşru bir muhabbet mi besleyeceğiz?

Dipnotlar:

1-Furkan Suresi, 20. 2- Sözler, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 241-242. 3- Hucurat Suresi 13

 

Okunma Sayısı: 1484
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı