"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ümitsizlik kanserden beterdir

Ali FERŞADOĞLU
13 Şubat 2019, Çarşamba
Günümüz tıp ilminin özünü bilen, yeis gibi manevî ve dahi maddî hastalıkların da kaynak ve sebeplerini Hastalar Risalesi, Hutbe-i Şamiye, Münâzarât ve diğer eserlerinde keşfedip tıbbî tedavilerini de yapan çağın tabibi, müceddidi, müfessiri Bediüzzaman Said Nursî’yi okumak, anlamak ve tavsiyelerine kulak vermek…

Ki, kansere sebep olan ümitsizlik için şöyle diyor:

 ● Yeis (ümitsizlik); ümmetlerin, milletlerin “seretan” (kanser) denilen en dehşetli bir hastalığıdır. 1

 ● Hayat bir faaliyet ve harekettir. Şevk ise onun matiyyesi, bineğidir. Bir mü’min şevk ile şu hizmet, faaliyet ve hareket sahasına çıktığı vakit, önce “yeis” yolunu keser, tembellik, uyuşukluk zindanına atar...2

 ● Yeis, saadetin tahripçisi ve hayatın katilidir.

 ● Yeis tembelliği netice verir. 

 ● Yeis mâni-i her kemaldir 3 (tekâmüle, gelişmeye engeldir).

 ● Yeis insana “nemelâzım” dedirtir. 

 ● Yeis, Müslümanların geri kalmalarının sebebidir.

 ● Yeis, İslâmiyetin inkişâfına set çeker, perde olur. 

 ● Ümit, yeisle öldürülen mânevî ve moral gücümüzü hayatlandırır.

 ● İ’lây-ı Kelimetullahı (Allah’ın dini yayma), yeisin ölmesiyle mümkündür.

Ve Müslümanları, sosyal, ekonomik ve siyasî cephelerden vuran, “Ecnebîler, Avrupalılar terakkîde istikbale uçmalarıyla beraber, bizi maddî cihette kurûn-u vustada durduran ve tarif eden altı tane hastalıktan” birincisinin, “Ye’sin (ümitsizliğin) içimizde hayat bulup dirilmesi” şeklinde teşhis eder.  

 Bu altı dehşetli hastalığın ilâcını da, bir tıb fakültesi hükmünde hayat-ı içtimaiyemize, eczahane-i Kur’âniyeden ders aldığım “altı kelime” ile beyan ediyorum. Mualecenin (tedavi) esasları onları biliyorum…4

 ● Yeise karşı da, “Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz!” ilâcından başka tedavisi yok: İman, tevekkül, teslim. 

 Dipnotlar:

1- Hutbe-i Şâmiye, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 50. 2- Münâzarât, s. 136. 3- Divan-ı Harb-i Örfî, s. 64-66. 4- Tarihçe-i Hayat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 79.

Okunma Sayısı: 2060
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı