"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ağaçlar sökülürken

Cevat ÇAKIR
28 Nisan 2016, Perşembe
Yıllar önce Rize’deki bir uygulamayı gördüğümde “Çay fideleri sökülürken” başlıklı bir yazı yazmıştım.

Gerekçe olarak da, çay bahçelerindeki fidanlar söklerek ‘çay tarlaları’ giderek ‘arsa’ haline geliyor ve iki katlı taş evlerin yerine yüksek binalar yapılmaya başlanmıştı. Bu hastalık öylesine yayıldı ki, çay bahçelerinin içinde iki katlı, kapısında portakal ağaçlarının olduğu evler şimdilerde kalmadı. 

Sahile yakın yerlerde öylesine büyük binalar yapılmış ki denizi neredeyse görmek mümkün değil. Seyahatlerim esnasında bu hastalığın bazı şehirlerimize de sirayet etmiş olduğunu gördüm. Meselâ, Yalova bu yerlerden birisidir. Eskiden “Yalova elması” meşhurdu. Hatta pazarcılar elmalarını satabilmek için “Yalova elması” diye bağırırlardı. Önce, merkezdeki elma bahçelerine binalar dikildi. Şimdi ise “yeşil yol” tabelâsının olduğu sekiz kilometrelik Yalova-Termal yolu boyunca elma bahçelerinin sökülüp binalar dikildiğini görüyoruz. 

Yirmi beş sene öncesini iyi bildiğim bir yer olarak bu bölgede seyahat etmek de insana bir rahatlık verirdi. Şimdi ise ruhsuz binaları seyretmek zorunda kalıyoruz ve kalacağız. Gemlik’te de zeytinliklerin sökülerek binalar dikildiğini gördüm. Aynı şeyi İzmit, Gölcük’te de gördüm. Bir zamanlar ağaçlarından meyve topladığım bahçeye deprem konutlarının yapıldığını görmek beni cidden üzmüştü. Meyve ağaçlarının sökülerek bina yapılması iyi bir tercih olmamıştı. Çünkü meyve ağaçlarını dikmek yetmiyor. Belirli bir dönem çocuk gibi bakım ve ihtimam gösterilmesi gerekir. 

İzmir-İstanbul otoyolu için kesilen zeytin ağaçları ile ilgili olarak Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Derman şunları söylemiş: “Manisa tarım alanlarının bir taraftan sanayi, konut ve yollar diğer taraftan jeotermal, termik santral ve nikel madenlerinin tehdidi altındadır. Türkiye topraklarının tarıma en elverişli zeytin gibi önemli bir bitkinin ülkemizdeki en kaliteli yetiştirildiği bölge işgal altında. Zeytinyağı 25 TL’lere çıkmışken, katledilen ağaç sayısı 700 bini bulmuştur. 1

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, her yıl 100 bini Türkiye’de olmak üzere dünyada 12 milyon hektar tarım arazisinin kullanımdan çıktığını beliterek “200 sene sonra bizde de toprak kalmayacak. Çocuklar toprağı saksıda görecek”2 demiş. 

Evet toprağı saksıda görmemek için mutlak surette toprak kısımlara ayrılmalı tarım arazilerine yapılanma olmamalıdır. Ayrıca yollar, maden arama, eğitim kurumları inşası, HES’ler gibi gerekçelerle ormanlara kıyılmamalı.

Dipnotlar:

1- 25 Şubat tarihli gazeteler.

2- DHA bülteni.

Okunma Sayısı: 3275
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı