"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Geç kalma tedbirini al!

02 Eylül 2016, Cuma
Uzmanlar her fırsatta Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve bu konuda acil tedbirler alınması gerektiğini söylüyor. Ülkemizde tabiî afetlere karşı pek tedbir alınmazken dünya çapında afet tedbirleri nasıl alınıyor?

Yiyecek, ilaç ve nakit para stoklamak… Almanya, Japonya, İsviçre gibi bir çok ülke tabiî afet konusunda sivil savunma planları hazırlıyor. Peki, bir felâket durumu için Türkiye’de herhangi bir tedbir alınıyor mu? Bir çok uzman görüş Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu söylüyor. Uzmanlar, ülkemizde ‘Deprem ve Güvenli Yapılar’ ile ilgili alınması gereken acil tedbirler konusunu her fırsatta gündeme taşıyor. “Türkiye’de ivedilikle Sivil Deprem Platformu’nun oluşturulması ve Deprem Stratejisi Eylem Planı’na katılımcılığın artırılması beklenmektedir” uyarısında bulunan uzmanlar, “Ülkemizde önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan ‘Ulusal Bina Yönetmeliği’ de bu kapsamda bir an önce çıkarılması beklenen acil gündem konularımız arasında yer almaktadır” diyor. Ülkemizde sivil savunma planları pek yapılmaz iken, diğer ülkelerin tabiî afetler için nasıl tedbir aldığına bir göz atalım.

Depremin zararlarından koruyan başlık

Japonya’daki ilkokullarda deprem tatbikatı günlük hayatın bir parçası. Her ay aynı prosedür uygulanıyor: Sıraların altına girilip bacaklar toplanıyor ve deprem geçene kadar bekleniyor. Çocuklar düşen parçalardan korunmak için bu başlıkları takıyorlar. Bazı okullarda çocukları hızlı tahliye için tasarlanan kaydırak da var.

Japon erken uyarı sistemi en iyisi

Riskli bölgelerde yer alan birçok ülkenin erken uyarı sistemi mevcut. Ama bunların hiç biri Japonya’daki gibi akıllıca tasarlanmış değil. Sistem depremden 50 saniye önce devreye girerek tüm televizyon ve radyo yayınlarına otomatik olarak yansıyor. Sonuçta her saniye önemli.

Her ev için bir sığınak

İsviçre’de 1963’ten beri inşa edilen her evin kendi nükleer sığınağı olması gerekiyor. Barınak 700 metre mesafede gerçekleşen 12 megatona kadar bir patlamaya dayanabiliyor. Öte yandan Singapur’da devletin inşa ettiği konutlarda sığınak bulunma mecburiyeti var.

Hatalardan ders çıkarmak

Hint Okyanusu’nda 2004 yılının sonlarında meydana gelen tsunami felâketi tüm dünyada şok etkisi meydana getirdi. Son 600 yılın en büyük tsunamisinde 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Sri Lanka ve Tayland’da vatandaşlar bir tsunami durumunda yüksek yerlere ya da iç kesimlere kaçmaları konusunda uyarılıyor.

Ücra bölgelerde terörle mücadele

Sadece tabiî afetler değil, terör saldırılarıları da yetkililerin üstesinden gelmesi gereken bir konu. Meselâ, 2011’de Norveç’in Ütoya Adası’nda yaşanan terör saldırısı... Polisin uzak mesafedeki adaya ulaşması bir saaten fazla zaman aldı. Buradan çıkarılacak sonuç aslında ülkede hızlı bir ‘Helikopter Görev Gücü’ oluşturulması olurdu. Ancak bu yüksek maliyetler dolayısıyla hayata geçirilmiş değil.

Salgın hastalıklardaki panik hali 

Son yıllarda meydana gelen salgın hastalıklar karşısında sık sık aşırı tepki verildi. Örneğin Almanya ve ABD’deki eczaneler 2009’da Tamiflu adlı ilâçtan fazla miktarda depoladı. Ancak sonradan bu ilacın domuz gribine karşı iyi gelip gelmediği çok tartışıldı. Ayrıca piyasada son kullanma tarihî geçmiş çok sayıda ilâç bulunması da dile getirilen eleştiriler arasındaydı.

Her işin başı tedbir

“Hayatta kalma hareketi” üyeleri muhtemel bütün senaryolara hazırlıklı. 1930’lu yıllarda oluşan hareket 2008’deki küresel finans krizi sırasında yeniden gündeme geldi. Hareketin Polonyalı Adolf Kudlinski gibi üyelerine “Hazırlıkçı” adı veriliyor. Zira bu kişiler balta ve benzeri birçok alet edevatı muhtemel bir kriz için istifliyor.

Nükleer felâkete karşı iyot?

Belçika, Hollanda ve Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti hükümeti büyük miktarda iyot hapı stoklamış durumda. Bu ilâçlar nükleer bir kaza durumunda halka dağıtılacak. Belçika bu yaşı ileri santralleri 2025’e kadar işletmekte kararlı.

Cepteki uyarı sistemi: Akıllı telefonlar

Akıllı telefon uygulamaları ve Kısa Mesaj Servisi artık vatandaşları uyarmak için daha sık kullanılır oldu. DW Türkçe’nin haberine göre, ABD’deki “Kablosuz Uyarı Sistemi” sadece tornado, deprem ve kasırgalar hakkında bilgi vermekle kalmıyor aynı zamanda bölgedeki çocuk kaçırma vak’alarıyla ilgili de bilgilendiriyor. 

Konuyla ilgili haber ve makaleler:

Musibetler İlâhî birer ihtar ve ikazdır

Musibetler İlâhî birer ihtar ve ikazdır

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/musibetler-ilahi-birer-ihtar-ve-ikazdir_352175

Dikkat çeken akademik araştırma: Deprem dindarlaştırıyor

Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Zeki Duman, deprem ve din ilişkisi üzerine araştırma yaptı.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/dikkat-ceken-akademik-arastirma-deprem-dindarlastiriyor_390549

Musibetler İlâhî birer ihtar ve ikazdır

Çok zâhirî musibetler var ki, İlâhî birer ihtar, birer ikazdır.

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/musibetler-ilahi-birer-ihtar-ve-ikazdir_352175

MUSİBETLER BİZE NE SÖYLER?

Umumî musibetlerle ilgili “İlâhî ikaz” yorumları yapıldığında “Kullarını rahmetiyle kucaklayan değil, gazabıyla ceza veren ve bunu yaparken masumları da işin içine katan bir Allah imajı veriliyor” gerekçesiyle karşı çıkanlar, aşağıdaki satırları mutlaka okumalılar.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/musibetler-ilahi-birer-ihtar-ve-ikazdir_352175

Felâket ve musibetlerin birer İlâhî ikaz veya gazap olduğu inancı, bütün semavî dinlerde mevcut. Kaynağı mukaddes kitaplar. Kullara düşen ise, musibetlerin bu mesajını gecikmeden okuyup, kendilerine çekidüzen vermeleri.

Yeni Asya Neşriyat Araştırma Merkezi'nin hazırladığı kapsamlı yazının 2. bölümünü okumak için tıklayınız;

http://www.yeniasya.com.tr/dizi/musibetler-birer-ilahi-ihtar-ve-ikazdir_176259

Etiketler: deprem, tedbir
Okunma Sayısı: 1314
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı