"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çaykur bataklığa mı sürükleniyor?

09 Mayıs 2018, Çarşamba 00:31
Muhalefetin tepkisiyle 2008’de özelleştirilmesi iptal edilen Türkiye Şeker Fabrikaları bu yıl özelleştirme programı çerçevesinde yeniden satışa çıkarılmıştı. Bu satış gündemde iken bir yeni iddia da Çaykur’dan geldi.

Muhalefetin tepkisiyle 2008’de özelleştirilmesi iptal edilen Türkiye Şeker Fabrikaları bu yıl özelleştirme programı çerçevesinde yeniden satışa çıkarıldı. Türk Şeker’e ait 25 fabrikanın ilk etapta 14’ünü satışa çıkartan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), yılsonuna kadar bütün fabrikaları elden çıkartmak istiyor. Böylece devlet, Cumhuriyet’in kuruluşundan beri içinde bulunduğu şeker üretiminden çekilmiş olacak. Şeker fabrikalarının satışı gündemde iken bir başka iddia daha ortaya atıldı. CHP milletvekili Haluk Pekşen, “Çaykur planlı bir kurguyla batağa sürüklendi, bilinçli bir yıkım politikasının hedefi olmuştur. AKP’nin amacı tıpkı şeker fabrikaları, çimento fabrikalarında olduğu gibi Çaykur’u da haraç mezat satmaktır” dedi. 

Karadeniz ağır bedel öder

Çaykur’un planlı bir kurguyla borç batağına sürüklendiğini ve bu durumun da Karadenizli çay üreticisini ağır bedel ödemekle karşı karşıya bırakacağını söyleyen CHP milletvekili Haluk Pekşen, “Çaykur planlı bir şekilde üreticiyi mağdur edecek malî krizin içine sokulmuştur. 1,8 katrilyon banka kredi borcu Çaykur için giderek piyasadaki gücünü kaybetmesine ve rekabet edemeyecek bir duruma gelmesine neden olmuştur” ifadelerini kullandı. 

Çiftçi çaresiz

Varlık Fonu’na dahil edilmesinden anlaşılacağı gibi Çaykur’un da birkaç ay sonra tıpkı şeker fabrikaları, çimento fabrikaları ve SEKA gibi haraç mezat satılacağını belirten Pekşen şöyle devam etti: “Çaykur’un çay alım sezonunu geç başlatması, dekar başına 15 kilogram alım sınırı koyması ve sezonun Ramazan ayında başlayacak olması çiftçiyi çaresiz bırakmıştır. Bu sebeplerden dolayı çiftçi ürününü zararına satmaktadır.

Bedeli yoksulluk olur

Pekşen vatandaşı sağduyulu ve mantıklı olmaya dâvet etti ve şunları dedi: “Bir yandan toplam üretimde 10 bin tonu aşkın kayıp yaşanmış diğer yandan 2 bin 500 kişi işten çıkarılmıştır. Üretimdeki kaybın bedelini devlet ödemiş ve ödemeye devam etmektedir. Şimdi buradan çay üreticilerini uyarıyorum. Üretici şunu bilsin ki, haklarını çiğneyenlere destek vermeye devam ederlerse bunun bedelini işsizlik, göç ve yoksulluk olarak ağır bir şekilde ödeyecektir.”

Etiketler: çaykur, haluk pekşen
Okunma Sayısı: 2795
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı