"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Devletin eli halkın cebinde

12 Ağustos 2017, Cumartesi
Ucuz ithal edilen enerjinin millete pahalıya satılması milletten para toplamak olarak yorumlanırken, devlete bağlı kar eden şirketlerin bunu vatandaşlara yansıtmaması tepkilere sebep oldu.

BOTAŞ’ın (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi), 2016 yılındaki 29 milyar 695 milyon liralık satışlarından, 8 milyar 110 milyon lira brüt kâr elde ettiği açıklanması sonrasında, Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, bugünkü yazısında “Yapılan işe baktığımda Milletten para toplamaktan başka bir şey olmadığını anlıyorum. BOTAŞ-EÜAŞ-TP-TEİAŞ çok kâr etse ne olacak? Ziraat, Halk ve Vakıfbank çok faiz toplasa kim kazanacak? Galiba ‘evletçiliği’ Milletten para toplama olarak sanıyoruz. Oysa asıl devletçilik millete hizmet değil miydi?” ifadelerini kullandı. İbrahim Kahveci’nin dünkü (11 Ağustos 2017), “BOTAŞ’ın kasası Milletten önemli” başlıklı yazısının bir bölümü şöyle;  “BOTAŞ, bir önceki yıl 542 milyon lira olan dönem kârını 8 milyar 934 milyon liraya yükseltiyor. Kamunun bir başka petrol şirketi Türkiye Petrolleri A.Ş. (TP) ise, 2016 yılını 2 milyar 514 milyon liralık vergi öncesi kâr ile kapatıyor. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ise, önceki yıl 1 milyar 716 milyon lira olan dönem kârını 3 milyar 863 milyon liraya taşıyor. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ise 1 milyar 957 milyon liralık dönem karına imza atıyor. Böylece kamunun 4 enerji şirketi, 2016 yılını 17 milyar 268 milyon liralık dönem kârı ile kapatıyor. Başarı ortada.

 

Oysa asıl devletçilik millete hizmet değil miydi?

Gelelim kamu Bankalarına; Ziraat Bankası 8 milyar 569 milyon lira dönem kârı elde ediyor. Halk Bankası ise 3 milyar 352 milyon lira kar ile onu takip ediyor. Vakıflar Bankası ise 3 milyar 396 milyon lira vergi öncesi kar yazıyor. Böylece kamunun 3 bankası, 2016 yılını 15 milyar 316 milyon liralık vergi öncesi kar ile kapatmış oluyor. Kamu bankalarının da başarısı ortada. (…)Bir yıldır ekonomide sıkıntıların aşılması için doğalgaz fiyatlarının ve buna bağlı olarak elektrik fiyatlarının indirilmesi gerektiğini yazıp duruyorum. Ucuz girdi sayesinde sanayi sektörünün daha çok büyüyeceğini, ihracatın artacağını, işsizliğin azalacağını anlatıyorum. Ne gam! Yapılan işe baktığımda Milletten para toplamaktan başka bir şey olmadığını anlıyorum. BOTAŞ-EÜAŞ-TP-TEİAŞ çok kar etse ne olacak? Ziraat, Halk ve Vakıfbank çok faiz toplasa kim kazanacak? Galiba ‘evletçiliği’ Milletten para toplama olarak sanıyoruz. Oysa asıl devletçilik millete hizmet değil miydi?”

Doğalgaz fiyatları düşerken BOTAŞ fiyatı arttırdı

Sosyal medya hesabından, BOTAŞ sert bir şekilde eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Gizli vergi şampiyonu BOTAŞ çıktı. Artık vatandaş nasıl kazıklanıyorsa yolsuzluk batağında olan BOTAŞ kâr ve vergi şampiyonu oluyor. Doğalgaz fiyatları düşerken BOTAŞ fiyatı arttırarak vatandaşı soydu ve kâr şampiyonu oldu” demişti.

Etiketler: fatura, doğalgaz
Okunma Sayısı: 2805
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    12.8.2017 15:38:02

    28 ŞUBAT ta bankalar battı amma AKP döneminde batan banka yok.Peki batan esnafın,tüccar,tacir,sanayici ve çiftçinin sayısı nedir biliyormuyuz.Binler-yüzbinlerce batan reel sektör insanı var. 28 ŞUBAT'ta başbakana kasa atıldı idi.Ya şimdi ne yapılıyor. BORÇ BATAĞINA SAPLANIP ümidini yitiren insanımız İNTİHAR EDİYOR,HANESİNİ DAĞITIYOR,KARAKTERİNİ SATIYOR.

  • Özcan ERKİŞ

    12.8.2017 12:58:52

    Reel sektörün (yatırım yapan, üreten, istihdam sağlayan, vergi veren) krizde olduğu, binlerce esnafın kepenk kapattığı, tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği ekpnomik ortamda "sosyal devletin" ve bankaların en çok kâr edenler olması; Türliye'de rant ekonomisinin olduğunu gösteriyor. Seçim öncesi makarna, kömür vs dağıtmayı "sosyal devlet"in gereği olduğunu söyleyen iktidar cenahı şu durumu neyle izah edecektir? Msdem öyle sosyal devlet, vatandaşa ucuza aldığı enerjiyi niye yüksek fiiyata satip kâr gayesi güdüyor? Makarna kömürü vermek sosyal devlet gereği de enerjiyi üstelik pahalı vermek neyin gereği? Bu çifte standart değil midir? Böyle bir sosyal devlet anlayışı ve uygulaması, vatandaş arasında ayrımcılık yapmak değil midir? Faize karşı oldugunu söyleyen siyasal islamcı iktidar döneminde yüksek kârlar elde eden bankalar! Isim değişmekle hakikat değişmez!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı