"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ete % 8, süte % 30 zam

07 Nisan 2018, Cumartesi 00:03
2018’in ilk 3 ayında et fiyatları yüzde 8 zamlandı. Süt ürünleri ise geçen yıla göre yüzde 30 daha pahalı.

Önceki gün açıklanan yüzde 0.99’luk Mart ayı enflasyonu hakkında değerlendirmede bulunan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yüksek enflasyonda et ve süt gibi işlenmiş gıda ürünlerindeki yüksek artışların etkili olduğunu bildirdi. Yapılan değerlendirmede ette üç aylık artışın yüzde 8.05’e çıktığı ve süt ürünlerindeki yıllık artışın da yüzde 30’a yaklaştığı bilgisi verildi.

Kırmızı et fiyatlarında Mart ayındaki yüzde 5.12 yükselişle birlikte ilk üç aydaki birikimli artış yüzde 8.05’e çıktı. Süt fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle bu üründe yıllık enflasyon yüzde 30’a yaklaştı. Öte yandan, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu da yüzde 14.42’ye ulaştı. Peynir ve diğer süt ürünleri ile Ocak ayında ÖTV düzenlemesine gidilen alkolsüz içecekler grubunda yüksek fiyat artışları, sırasıyla yüzde 2.51 ve yüzde 1.46 ile sürdü. Şeker fiyatlarında yüzde 5.49 düzeyindeki kaydedilen belirgin artış dikkat çekti. Bu gelişmeler sonucunda, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu yüzde 12.96’ya ulaştı.

Akaryakıt fiyatları yükseldi

Enerji fiyatları Mart ayında yüzde 0.32 arttı. Sputnik’te yer alan habere göre, bu dönemde uluslar arası petrol  fiyatlarının ve Türk lirasının yakın dönemdeki seyrine bağlı olarak akaryakıt fiyatları yüzde 0.53 yükseldi. Enerji grubu yıllık enflasyonu temelde baz etkisiyle 1.37 puan yükselerek yüzde 8.29’a ulaştı. Belediyelerce belirlenen şebeke suyu fiyatları yüzde 0.73 yükselirken, tüp gaz fiyatları yüzde 0.97 azaldı. Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Mart ayında 0.10 puan artarak yüzde 10.37 oldu. Bu dönemde yıllık enf- lasyon işlenmemiş gıdada bir miktar gerilerken, işlenmiş gıda grubunda yükseldi.

Arap yatırımcı ‘et’ ve ‘süt’ için geliyor

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının (TYDTA) organizasyonuyla Türkiye’ye gelen çok sayıda Arap iş adamı, Konya’da milyonlarca dolarlık yatırımlarla et ve süt üretimine başlayacak. TYDTA organizesinde geçtiğimiz günlerde Körfez ülkelerinden Konya’ya gelen 200 iş adamı, kentte tarım ve hayvancılık alanındaki faaliyetleri inceledi. Sektörün paydaşlarıyla da ikili iş görüşmelerde bulunan Arap yatırımcılar, cazip yatırım imkânlarını değerlendirmek için anlaşmalar imzaladı TYDTA Körfez ülkeleri Temsilcisi Mustafa Göksu, Türkiye’yi et ithalatından kurtarmayı amaçladığına değinerek, “Et ithalatını azaltıp Türkiye’yi ihracat yapar hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımcılar, iç pazara hitap etmek istiyor. Aynı zamanda ülkelerine yaptıkları et ithalatını Türkiye’den gerçekleştirmeyi planlıyorlar. Bu bizim için bulunmaz fırsat.’’ dedi.

AA

Etiketler: et, süt, zam
Okunma Sayısı: 1179
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı