"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gıda fiyatlarındaki artış durmuyor

22 Ocak 2022, Cumartesi 22:05
Gıda fiyatları ocak’ ta bir önceki aya göre yüzde 9 oranında arttı. Birleşik Kamu-İş halkın enflasyonu araştırmasına göre gıdadayıllık enflasyon ise yüzde 87,7’ye kadar çıktı. Gıda fiyatlarındaki yıllık artışın gelecek aylarda üç haneli oranlara yükselebileceği gözleniyor.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, enflasyon yükselme eğilimindeyken faiz oranları indirilerek Türk lirasının değerinin yarısından fazlasını kaybettiği geçen yıl gıda fiyatlarında özellikle son aylarda belirginleşen yüksek oranlı artış eğiliminin bu yılın ilk ayında da devam ettiğini  belirterek, Ocak ayında gıda fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 9 oranında artarken, yıllık artış ise yüzde 87,7’ye kadar çıktığını bildirdi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, fiyatlarını Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı hesapladığı “halkın enflasyonu”nun Ocak 2022 sonuçları açıklandı. Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun tahmin edilmesi amaçlanıyor.  

YILLIK DEĞİŞİM 

Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise (Ocak 2021’e göre) yüzde 51 oranında artış gözlendi. Bu yıl Ocak’ta geçen yılın Ocak ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 76,1, et-balık fiyatlarında 71,14, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 73,2 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 80,2 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 96,9 sebze fiyatları ise yüzde 167,7 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 94,1, diğer gıda fiyatları ise yüzde 52,5 oranında zamlandı. 

Gıda fiyatlarındaki yıllık artışın önümüzdeki aylarda üç haneli oranlara yükselebileceği gözleniyor. 

YILLIK ORTALAMA  

Sepete dâhil edilen ürünlerin son 12 aylık ortalama fiyatlarının bir önceki 12 aylık dönemdeki ortalama fiyatlarıyla karşılaştırılarak hesaplanan yıllık ortalamalara göre de gıda fiyatlarında yüzde 45.3 oranında artış yaşandı. Yıllık ortalamalara göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 37.8, et ve balık fiyatları yüzde 27.3, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 42.5, yağ fiyatları yüzde 51.1, meyve fiyatları yüzde 64, sebze fiyatları yüzde 88,3, bakliyat fiyatları yüzde 36,2, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 22,6 oranında artış kaydetti.

FATİH KARAGÖZ - ANKARA

Okunma Sayısı: 2162
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    25.1.2022 12:51:57

    Hakkınızı helal edin deyiverin! Kilıçdaroğlu kadarda mı cesaretiniz yok vatandaşlarla HELALLEŞME ye? Haydi görelim sizin miliyetçiliğinizi ve VATAN severliğinizi,ve de dindarlığınızı! Yoksa her geçen gün Biricik Ülkemiz için telafisi çok zor maddi ve manevi zarar demektir. Eğer acele olarak Ülkenin aciliyet kesbetmiş oan bu meşum ve korkunç meselesini çözmek için ayak diremeye devam eder ve gerekeni yapmazsanız,TÜRKİYE ve DÜNYA Siyasi TARİHİ ( Vatandaşlar) sizleri asla affetmiyecektir! Tarih sayfalarına KARA bir LEKE olarak kaydedileceksiniz! Şu an daha bu tehlikeden kurtulma imkanınız var! Eğer gereğeni yaparsanız.? Mesela: Hükümet istifa edebilir. Veya Milletin vekilleri DOĞRU SAFDA yerini alabilirler! Veya Mecliste GEN SORU ÖNERGESİ oylanabilir,hür irade ve Gizli bir OYLAMA şartıyla!.. Bizden söylemesi...Haydi kolay gelsin! Arife Tarif...!

  • S.topuz

    25.1.2022 12:48:12

    Eveeet. Durum gerçekten içler acısı ve çok çok ciddi bir ülke ve vatandaş problemleriyle karşı karşıyayız. Milli ve Maniviyattan nutuk atan günübirlik siyasiler, haydi şimdi gösterin milliliğinizi ve naneviyatınızı da, ilan edin Kamuoyuna ,biz bu işi beceremedik ve daha da çıkmaza soktuk. Buyrun sandığa. Kim becerebilirse nöbeti devralsın,bizden bu kadar. Hakkınızı helal edin deyiverin! Kilıçdaroğlu kadarda mı cesaretiniz yok vatandaşlarla HELALLEŞME ye?

  • salih

    23.1.2022 14:19:28

    Tek çare seçim. Seçim.seçim…. Allah milleti bu duruma getirenlerde hakkımızı bırakmasın

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı