"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hukuktaki tablo böyle devam ederse bu günleri mumla ararız

14 Mayıs 2015, Perşembe 09:26
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, özellikle kalkınma ve refah açısından Türkiye'nin önündeki en önemli konunun siyasi istikrar olduğunu belirterek, siyasi istikrar zemini zayıf, siyaset tablosu karmaşık bir ülkede kalkınma ve refahın sağlanmasının çok zor olduğunu söyledi.

Babacan, İstanbul'da katıldığı bir toplantıda, küresel ekonominin 2008-2009 krizinin etkilerini hala atlatamadığını belirterek, dünya genelinde büyümenin hala zayıf ve dengesiz olduğunu ve ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini ifade etti. 

"Kalkınma ve refah açısından en önemli konu siyasi istikrar"

Böylesine hızlı değişen küresel konjonktürde Türkiye'nin kendi içinde uyguladığı politikaların çok önemli olacağını vurgulayan Babacan, gelecek dönemde özellikle kalkınma ve refah açısından Türkiye'nin önündeki en önemli konunun siyasi istikrar olduğunu söyledi. 

"Yargı alanında ne kadar başarılı olursak demokrasimiz ve ekonomimiz o kadar güçlenecek"

Türkiye'de yapısal reform alanında yaptıkları çalışmaları anlatan Babacan, detaylı bir çalışmayla 25 ayrı başlıktan oluşan dönüşüm programları kapsamında 1.248 eylem açıkladıklarını ifade etti.

Bu 25 reformdan ayrı olarak açıkladıkları yargı reformu stratejisinin önemine değinen Babacan, şunları kaydetti: 

"Biz ekonomi alanında ne yaparsak yapalım, eğer Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir hukuk devleti olup olmadığıyla ilgili ciddi soru işaretleri oluştuysa bu başlı başına bir problem. Bu ekonomimiz açısından da demokrasimizin işleyişi açısından da bir problem. Demokrasi ancak hemen yanı başında sağlam bir hukuk devletiyle anlam kazanıyor. Eğer bir ülkede hukuk konusunda sorunlar varsa o ülkede demokrasinin sağlıklı işlemesi bir süre sonra mümkün olmaz. Eğer kurallar açık ve şeffaf değilse, eğer bu kurallara uymayanlarla alakalı yaptırımlar yeterince güçlü değilse, eğer ülkenin yargısı iyi işlemiyorsa burada demokrasi de zaafa uğrayabilir.

Ekonomi üzerindeki etkilerini zaten iş dünyamız günlük işlerinde hissediyor. Eğer davalar çok uzun sürüyorsa, eğer bilir kişilik müessesesiyle ilgili ciddi sıkıntılar oluştuysa, eğer kararlar tutarlı değilse, alt mahkeme ile üst mahkeme birbirinden tamamen farklı sonuçlar alabiliyorsa, bu iş dünyası ve ekonomi açısından son derece sıkıntılı bir tablo oluşturuyor. Yargının mutlaka ve mutlaka öncelikle evresel hukuk ilkeleri çerçevesinde, anayasa, yasalar ve belki de daha önemlisi vicdan ile hareket etmesi gerekiyor."

Babacan, Türkiye'de dünyada kabul edilmiş evrensel hukuk normlarını baz alan bir sistem arzu ettiklerini belirterek, "Yine anayasamızın sade, kolay anlaşılır bir anayasa olmasını arzu ediyoruz. Yasalarımızın kısa, öz, kolay, anlaşılır olmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında yargı sistemimizin de hem bağımsız ama bağımsız olduğu kadar da mutlaka ve mutlaka tarafsız işlemesi gerektiğini söylüyoruz. İşte bu açıkladığımız yargı reformu stratejisinin özünde bunlar var. Yargı alanında ne kadar başarılı olursak demokrasimiz ve ekonomimiz o kadar güçlenecek. Eğer bu zayıf tablo devam ederse hem demokraside hem de ekonomide görmüş olduğumuz bu tabloyu bile gün gelir mumla arar duruma düşebiliriz. Bu kadar önemli. Hukuk ve demokrasi ekmek ve su gibi bir ihtiyaç" yorumunu yaptı. 

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'deki büyük genç nüfus iyi eğitildiği takdirde ekonomi açısından iyi sonuçlar alınabileceğini ifade ederek, eğitimle ilgili yaptıkları hazırlıkları ve strateji belgelerini, ideolojik ve siyasi tartışmaların ortasında kalmaması için seçim sonrasında açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

AA

Etiketler: ali babacan, hukuk, yargı
Okunma Sayısı: 1598
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulbaki Sarylı

    14.5.2015 18:58:46

    Haydi öyleyse bir babacanlık yap da Demokrat Parti'ye hazırlan sayın Babacan!

  • Hüseyin İLHAN

    14.5.2015 09:52:08

    Medeni olmanın,kalkınmanın,refahın ve barışın yolu ADALET ten geçer,ADALET ise HAK'kın üstün tutulması ile mümkündür.Güç ve kuvvet bende diyerek ne istersem yaparım,'Ne isterlerse verir,nereye isterlerse götürür,alırım,istersem verdiğimi yada verilen,olması gerekenleri alırım,mantığı ile hareket eden YALANCI,SAHTEKAR,RİYAKAR davranış ve karakter sahipleri ile ise DESPOTİZM,DİKTATÖRLÜK,HAKSIZLIK,ZULÜM olur.Yaşadıklarımıza bakıp nerede olduğumuz ortadadır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı