"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kritik OPEC toplantısı öncesi kutuplaşma sürüyor

05 Mayıs 2015, Salı 11:52
OPEC üyeleri arasındaki kutuplaşma, 5 Haziran'daki kritik toplantı öncesinde devam ederken, kartelin üretimi kısma kararı almasının zor olduğu bildirildi.

Londra merkezli Energy Aspects danışmanlık kurumu analisti Richard Mallinson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üye ülkeler arasındaki kutuplaşma çözülmediği takdirde kartelin üretimi kısma kararı almasının ve uyum içinde hareket etmesinin zor olacağını söyledi. 

Mallinson, "çekirdek üyeler" olarak belirttiği ve kartel içinde nüfuzu güçlü olan Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin, 27 Kasım 2014'te yapılan olağan toplantıda üretimi kısmama ve günlük toplam 30 milyon varil ham petrol üretme kararını hatırlatarak, "petrol geliri sıkıntısı çeken" Venezuela, Libya ve İran gibi üye ülkelerin buna karşı olduğunu belirtti.  

OPEC'in Aralık 2011'de "bireysel kota" uygulamasından "kolektif kota" uygulamasına geçerek üye ülkelerin üretim miktarlarında değişiklik yapmasını zorlaştırdığını vurgulayan Mallinson, buna rağmen kartelin toplam üretiminin, Suudi Arabistan, Irak ve Libya'daki üretim artışıyla günlük 31 milyon varile ulaştığına dikkati çekti. 

"Örgüt büyük ihtimalle üretimi kısmayacak"

Merkezi Londra'da bulunan Ekonomik Araştırma ve Strateji Enstitüsü Arabia Monitor'un Baş Ekonomisti Florence Eid-Oakden da bireysel kota uygulamasıyla üyelerin üretimlerinin daha kolay izlenebileceğini bildirerek, bu kararın alınmasının kartel içinde tartışmalara yol açacağını dile getirdi. 

Eid-Oakden, bireysel kota uygulamasının, petrol rezervi ve üretim kapasitesi gibi etkenlere bağlı belirlenebileceğini ifade ederek, "Bireysel kotalar, ekonomik güç, prestij ve pazar payı göstergesi. Ancak, OPEC içindeki ayrılıkları düşünürsek bunun uygulanması çok zor. Üyeler arasındaki farklılıkların çözülmesinin de zor olacağını tahmin ediyoruz. Örgüt, haziran ayı başında büyük ihtimalle üretimi kısma kararı almayacak" diye konuştu.

Gelirleri petrol ihracından sıkıntısı çeken üyelerin üretimde kesinti yaparak düşen petrol fiyatlarını artırma çağrısına karşı, çekirdek üyeler bu duruma sıcak bakmıyor. 

Yaklaşık 10 aydır düşen petrol fiyatlarına karşı olağanüstü toplantı yapmayan örgüte, üye olmayan Rusya da yakınlaşarak üretimi kısma kararını desteklemeye çalıştı. Ancak, dünyanın en büyük 3'üncü ham petrol üreticisi Rusya, çekirdek üyelerden olumlu sinyal alamamıştı. 

İran ile yapılan nükleer müzakerelerin 30 Haziran'da olumlu sonuçlanması durumunda, ülkenin üzerindeki yaptırımların kaldırılarak petrol ihracının artma olasılığı da OPEC üyelerini endişelendirmeye devam ediyor. 

AA

Etiketler: opec, petrol, iran, anlaşma
Okunma Sayısı: 1020
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı